Meseria se invata, nu se fura

Facultatea mea Niciun comentariu la Meseria se invata, nu se fura 119

Nu voia neaparat sa invete chimie pe piine. Auzise ca iti poti face o afacere profitabila daca iti deschizi propria farmacie. Ecaterina este in anul al IV-lea si nu invata pentru a lucra toata viata la patron. Salariul e motivant, insa visul ei este sa aiba intr-o zi o farmacie cu actele pe numele ei. Are un teanc de cursuri in mina pe care le impatureste, le ruleaza apoi mai trage cu ochiul pe ele. Are test in zilele urmatoare si e bine macar sa “lectureze” un pic. Pentru ca mai are un an de facultate se pregateste inca de pe acum pentru licenta. Tema este din Farmacognozie si o va scrie sub indrumarea prof. univ. dr. Monica Hincianu, actualul decan al Facultatii de Farmacie. “O indragesc pentru ca se descurca foarte bine cu noi si ne ajuta. De aceea am ales sa-mi dau licenta la ea, ma bucur ca a fost aleasa decanul nostru.”

Nu se poate fara experienta

Si pentru ca oriunde te-ai duce, ti se cere experienta in domeniu, lucreaza deja la o farmacie. Reuseste sa se descurce si la facultate si la serviciu, e un sacrificiu al meseriei pina la urma. Ecaterina stie ca munca cea mai grea este in  laborator. Daca nu te descurci acolo nu ai ce cauta la facultatea asta, pentru ca nu ai prea multe alternative. La facultate, prepararea medicamentelor se face in “bucatarie” dupa o carte precisa de retete.

Razvan, coleg de an cu Ecaterina, a dat la Facultatea de Farmacie din dragoste pentru chimie. Are 23 de ani, este din Pascani si nu vinde medicamente ca ceilalti colegi de-ai lui. Asezat la biroul din sediul “American Experience” face inscrieri si indruma studentii care vor sa plece in afara in vacanta de vara. “O sa am atita timp sa lucrez in domeniul farmaceutic. Toata viata. Vreau sa fac altceva, sa ma dezvolt si-n alte directii. Aici fac management si-mi place. Nu vreau sa stau la o tejghea dupa terminarea facultatii, ci sa lucrez intr-o fabrica de medicamente. As dori sa fac management farmaceutic”, povesteste acesta. Nu si-a gasit nici un model printre profesorii sai si nu are prieteni decit in grupa cu care petrece patru ore de laborator. S-au jucat cu substantele chimice in primii ani de facultate, acum fac lucruri mai serioase. “Partea frumoasa a facultatii este laboratorul pentru ca ne da libertate. Putem face pauze cind vrem si chiar sa mergem sa bem o bere in apropiere.”

Locul unde lucreaza l-a dus in America. Prima plecare cu Work and Travel, in 2006, a fost o experienta de care-si aminteste cu drag. A lucrat intr-o fabrica de pixuri in Tennessee. Urmatorul an a fost in Atlantic City, unde a lucrat ca farmacist un timp, ca mai apoi sa incerce si sa fie chelner la un restaurant dintr-un cazino. Farmacia acolo e alta. “Sistemul american este altfel conceput. Acolo mereu sint fonduri. Nu exista sa nu-si poata lua omul medicamente compensate pentru ca banii s-au epuizat.”

Paula SCINTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top