268 DE ZILE ÎN DEȘERT – Orașul corturilor (IV)
Opinia de la centru 5 aprilie 2015 , de Opinia Studențească Niciun comentariu la 268 DE ZILE ÎN DEȘERT – Orașul corturilor (IV) 5Teme de campanie se tot găsesc. În Arizona, la granița cu Mexicul, trăiesc sute de mii de imigranți ilegali. Acum vreo zece ani, Arpaio a început să ia la puricat cartierele hispanice. Inclusiv unele măsuri din pușcărie, precum scoaterea sării și piperului din mîncare, a fost citită ca o pedeapsă suplimentară pentru mexicani, știuți ca iubitori de condimente. Arpaio tranșează chestiunea scurt: „Dacă-ți place piperul, nu omorî oameni. Nu intra în mod ilegal în țara noastră, nu comite violuri, nu face afaceri cu droguri”.
Acuzațiile de „racial profiling” mai degrabă l-au întărîtat. Spune că doar anul trecut a prins 4.000 de „ilegali” și i-a predat autorităților federale, care ar fi trebuit să-i deporteze. „Atunci de ce 36% din cei 4.000 s-au întors în închisorile mele? Din nou și din nou. Un individ aflat aici în mod ilegal s-a întors de 26 de ori. Ar trebui să se întoarcă în țara lui.” Lupta împotriva migrației ilegale e pasiunea lui cea mare, oricum n-are hobby-uri.
De curînd, l-a dat în judecată pe președintele Barack Obama, după ce acesta a anunțat o nouă lege, ce va „ierta” milioane de imigranți ilegali de deportare. Zice că n-o face pentru voturi, „lenjeria roz îmi era de ajuns ca să fiu reales”.
Arpaio însuși e un produs al migrației. Părinții, italieni sută la sută, s-au stabilit pe Coasta de Est. Maică-sa a murit cînd l-a născut. Joe a crescut totuși, taică-su a trebuit să-l paseze de la o familie de italieni la alta cît își creștea afacerea. A deschis mai întîi un mic magazin, apoi încă două. „Tata era american, dar era foarte pro-italian. Singura dată cînd am văzut un meci de baseball a fost cînd m-a luat din Massachusetts la New York, pentru a-i vedea pe cei de la New York Yankees. Singurul motiv pentru care m-a dus să-i văd a fost pentru că era un faimos jucător italian, pe nume Joe DiMaggio, italian, și Phil Rizzuto. Cînd mergea să cumpere pantofi, trebuiau să fie pantofi italieni. Dar iubea țara asta.”
Vorbește rar și apăsat, își încleștează pumnul cînd zice „I fight with…” Are un nas rotund, gușă pleoștită, sugrumată de guler, freza pe-o parte. Se încruntă întruna, dă bine în poze. Joe Arpaio nu vorbește bine nicio limbă străină, nici măcar italiană; dar se încruntă, și oamenilor le place să-l vadă așa, pus pe fapte mari, ca într-un veșnic afiș electoral.
Vlad ODOBESCU este în Arizona, Statele Unite ale Americii de Nord, fiind beneficiar al unei burse în cadrul „The Hubert H Humphrey Fellowship Program”
Articole similare:
Autor:
Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.
Adaugă un comentariu