O săptămînă de cultură
De pe scena Iașului 27 aprilie 2015 Niciun comentariu la O săptămînă de cultură 8„Săptămîna Ateneului Tătărași”, eveniment aflat la a V-a ediție, a adus în atenția ieșenilor împlinirea a 95 de ani de activitate a instituției culturale anterior menționată. 25 aprilie 1940 a fost ziua în care Ateneul și-a deschis porțile și de atunci cultura și arta și-au făcut casă pe scena clădirii. Pentru a celebra această zi, în perioada 17-25 aprilie s-au organizat diverse evenimente cu acces gratuit, cu excepția spectacolelor de teatru „Astă seară Lola Blau” cu Maia Morgenstern și „Vizitatorul” cu Alexandru Repan, la care prețul unui bilet a fost de 30 de lei.
Pentru a sărbători eforturile neîntrerupte timp de 95 ale echipelor de conducere ale Ateneului în încercarea de a păstra dinamismul culturii ieșene, publicul a participat la numeroase spectacole organizate cu acest prilej. Evenimentele principale au fost spectacolul de teatru „Astă seară Lola Blau” în care a jucat Maia Morgenstern, Spectacolul de muzică folclorică susținut de artista Laura Lavric, spectacolul „Vizitatorul” susținut de Teatrul Nottara din București și Alexandru Repan și gala Ateneului Tătărași. Vineri, 24 aprilie, la Ateneu a avut loc proiecția filmului „QED” (quod erat demonstrandum), iar după vizionare, publicul a participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Ioana Petcu, senior editor la altiasi.ro.
În plus, au mai fost organizate dezbateri, un spectacol de muzică lăutărească, o promenadă cu tramvaiul de epocă pe traseul Tătărași Nord – Copou, concursuri de cultură generală, șah, dans și desen, lecții de balet pentru copii, proiecții ale unor spectacole și filme și vernisajul expoziției „Conexiuni subiective” de Marinela Rusu.
Șirul de evenimente s-a încheiat cu gala Ateneului Tătărași care a avut loc la Ateneu, sîmbătă, 25 aprilie, de la ora 19.00. În cadrul galei, au fost premiați actorii Doru Aftanasiu (spectacolul „Mitică Popescu”, regia lui Viorel Vârlan) la categoria cel mai bun rol principal masculin, Cezara Fantu pentru cel mai bun rol principal feminin (spectacolul „Cerere în căsătorie”). Distincția de cel mai bun spectacol și cea mai bună regie a fost acordată regizorului Radu Ghilaș, pentru „Cerere în căsătorie”, piesă care a primit și premiul publicului. În plus, seara a fost animată de momente artistice și un joc de lasere pe fațada Ateneului. Jocul energic de lumini proiectat pe zidurile construcției anunța împlinirea a aproape un veac de educație prin artă și cultură.
Adaugă un comentariu