Tradiții culturale cu fuste indiene și un cînt slavon

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Tradiții culturale cu fuste indiene și un cînt slavon 29
Tradiții culturale cu fuste indiene și un cînt slavon

Sala îmbrăcată în lemn, colorată cu un bordo închis și pictată cu pereți de culoarea osului, a găzduit Iașul Intercultural. Casa de Cultură a Studenților (CCS) a avut parte joi, 30 aprilie, de o seară a cîntecelor și dansurilor tradiționale. Copii și tinerii au îmbrăcat măști orientale, au cîntat dragostea plaiului natal și au prezentat publicului frumosul locurilor din Orient și al minorităților din România.

Felinarele din sală s-au stins, iar un singur ochi de lumină a format un cerc după cortina larg deschisă. An­drei și Andreea, prezentatorii e­ve­nimentului, au întîmpinat publicul cu un zîmbet larg, urări de bine și o scurtă prezentare a ce urmează să se întîmple în continuare. Aceștia le-au urat un bun venit minorităților și spectatorilor și au invitat pe scenă gru­pul de dansatori al CCS Iași, pe cei de la Doina Carpaților.

Flori și cușme românești

Costumele tradiționale ro­mâ­neș­­ti au împăienjenit sala, s-au în­­grămădit în centrul acesteia și au des­­chis cu hora unirii Iașul Intercultural. Aceasta s-a despărțit în două li­nii, iar dansatorii au putut privi a­tunci publicul dispersat prin sala Ca­sei de Cultură a Studenților. Trep­tat muzica se accelerează, iar re­pre­zen­tanții culturii naționale for­mea­ză perechi, doi cîte doi se mișcă con­co­mitent cînd la stînga, cînd la dreap­ta. Băieții ies în față cu o forță nouă și se mișcă în așa fel încît ai impresia că din ciubote le iese foc. For­mea­ză apoi două semicercuri și stri­gături despre dans însoțesc pa­șii și încing atmosfera, iar aplauzele nu se fac așteptate.

Figurile grațioase și bine cîn­tă­ri­te ale dansatorilor oferă dina­mism, iar telefoanele întipăresc frumosul a­cestei tradiții românești. Co­ro­ni­țe­le împletite din flori roșii și albe care s-au încolăcit în jurul unui coc sim­plu se rotesc împreună cu fetele ca­re se lasă conduse de brațele ca­valerilor. Cei din urmă le ghi­dea­ză și le conturează ritmul și pașii vioi ai dansului halucinant. Uneori ai impresia o să cadă cușmele de pe ca­pul flăcăilor care par că vor să-și ru­pă papucii pe scenă.

Cultura, portul și tradițiile ro­mâ­nești au fost prezentate nu doar de dans, dar și de glasul interpretei Cosmina Vrînceanu, elevă la Co­le­giul Naţional „Emil Racoviţă”. Aceasta a cîntat piesa cîntăreței Nelly Cio­ba­nu „Hora din Moldova” care a re­u­șit să încheie pe o notă dinamică mo­mentul.

Agentul 007

Un tînăr puțin uscățiv cu un chi­piu pe o parte ține pe umăr o to­bă mare, iar unul și mai micuț, de do­uă ori scund decît ceilalți, duce cu el în mînă o altă tobă. Comunitatea rromilor din Iași vine din satul cu cei mai mulți muzicanți pe metru pă­trat aducînd cu ei nu doar tobe, dar și instrumente de suflat. Trag pu­ternic aerul în piept și din acele in­strumente răsună niște note ca din filmele de aventură unde eroul prin­cipal este agentul sub a­co­pe­ri­re James Bond, iar tobele le prezintă spec­tatorilor pericolul junglei.

Micuții artiști orbiți de lumina re­flectoarelor privesc unul spre ce­lă­lalt sau spre instrumentul din mî­nă. Vine o pauză de tăcere în timpul că­reia aceștia își trag răsuflarea. Rit­mul se accelerează, iar o țigancă i­ma­­ginară dansează pe acordurile trupei.

O domniță cu haine multicolore în stil indian cu șosete oranj și mul­te accesorii intră în scenă, iar lumi­na reflectoarelor prezintă un dans al cu­lorilor aparte. Ea are părul lung și un zîmbet pînă la urechi, iar pe bu­ze are cuvintele piesei indiene. Fusta îi zboară, plutește în aer. Își ridică mîi­nile din lumina palidă și cîteva flo­ri­cele multicolore care nu au mai mult de zece ani și se întind pe podeaua sce­nei.

O fată cuprinde în dans scena cu un urcior pe umăr, iar fusta de catifea de un albastru senin al cerului în­fru­musețată cu pene îi conturează miș­cările șoldurilor. Jocul cu voalul a­tra­ge atenția publicului prin jocul umbrelor ce o acompaniază. Dansuri orientale, cîntece ru­sești, muzicanți romi și acorduri gre­ceș­ti au răsunat în sala Gaudeamus al CCS și au stîrnit zeci de aplauze.

Noi, spectatorii, am fost martorii unei com­binații perfecte a gla­surilor re­pre­zentanților rușilor lipo­veni ce s-a împletit perfect într-un duet. Ei au cîn­tat dragostea, iar Ia­șul Intercultural a reușit să pic­te­ze un tablou al tradițiilor în cele mai fru­moase culori.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top