Tradiții culturale cu fuste indiene și un cînt slavon
Șoc-șoc-groază! 3 mai 2015 Niciun comentariu la Tradiții culturale cu fuste indiene și un cînt slavon 29Sala îmbrăcată în lemn, colorată cu un bordo închis și pictată cu pereți de culoarea osului, a găzduit Iașul Intercultural. Casa de Cultură a Studenților (CCS) a avut parte joi, 30 aprilie, de o seară a cîntecelor și dansurilor tradiționale. Copii și tinerii au îmbrăcat măști orientale, au cîntat dragostea plaiului natal și au prezentat publicului frumosul locurilor din Orient și al minorităților din România.
Felinarele din sală s-au stins, iar un singur ochi de lumină a format un cerc după cortina larg deschisă. Andrei și Andreea, prezentatorii evenimentului, au întîmpinat publicul cu un zîmbet larg, urări de bine și o scurtă prezentare a ce urmează să se întîmple în continuare. Aceștia le-au urat un bun venit minorităților și spectatorilor și au invitat pe scenă grupul de dansatori al CCS Iași, pe cei de la Doina Carpaților.
Flori și cușme românești
Costumele tradiționale românești au împăienjenit sala, s-au îngrămădit în centrul acesteia și au deschis cu hora unirii Iașul Intercultural. Aceasta s-a despărțit în două linii, iar dansatorii au putut privi atunci publicul dispersat prin sala Casei de Cultură a Studenților. Treptat muzica se accelerează, iar reprezentanții culturii naționale formează perechi, doi cîte doi se mișcă concomitent cînd la stînga, cînd la dreapta. Băieții ies în față cu o forță nouă și se mișcă în așa fel încît ai impresia că din ciubote le iese foc. Formează apoi două semicercuri și strigături despre dans însoțesc pașii și încing atmosfera, iar aplauzele nu se fac așteptate.
Figurile grațioase și bine cîntărite ale dansatorilor oferă dinamism, iar telefoanele întipăresc frumosul acestei tradiții românești. Coronițele împletite din flori roșii și albe care s-au încolăcit în jurul unui coc simplu se rotesc împreună cu fetele care se lasă conduse de brațele cavalerilor. Cei din urmă le ghidează și le conturează ritmul și pașii vioi ai dansului halucinant. Uneori ai impresia o să cadă cușmele de pe capul flăcăilor care par că vor să-și rupă papucii pe scenă.
Cultura, portul și tradițiile românești au fost prezentate nu doar de dans, dar și de glasul interpretei Cosmina Vrînceanu, elevă la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”. Aceasta a cîntat piesa cîntăreței Nelly Ciobanu „Hora din Moldova” care a reușit să încheie pe o notă dinamică momentul.
Agentul 007
Un tînăr puțin uscățiv cu un chipiu pe o parte ține pe umăr o tobă mare, iar unul și mai micuț, de două ori scund decît ceilalți, duce cu el în mînă o altă tobă. Comunitatea rromilor din Iași vine din satul cu cei mai mulți muzicanți pe metru pătrat aducînd cu ei nu doar tobe, dar și instrumente de suflat. Trag puternic aerul în piept și din acele instrumente răsună niște note ca din filmele de aventură unde eroul principal este agentul sub acoperire James Bond, iar tobele le prezintă spectatorilor pericolul junglei.
Micuții artiști orbiți de lumina reflectoarelor privesc unul spre celălalt sau spre instrumentul din mînă. Vine o pauză de tăcere în timpul căreia aceștia își trag răsuflarea. Ritmul se accelerează, iar o țigancă imaginară dansează pe acordurile trupei.
O domniță cu haine multicolore în stil indian cu șosete oranj și multe accesorii intră în scenă, iar lumina reflectoarelor prezintă un dans al culorilor aparte. Ea are părul lung și un zîmbet pînă la urechi, iar pe buze are cuvintele piesei indiene. Fusta îi zboară, plutește în aer. Își ridică mîinile din lumina palidă și cîteva floricele multicolore care nu au mai mult de zece ani și se întind pe podeaua scenei.
O fată cuprinde în dans scena cu un urcior pe umăr, iar fusta de catifea de un albastru senin al cerului înfrumusețată cu pene îi conturează mișcările șoldurilor. Jocul cu voalul atrage atenția publicului prin jocul umbrelor ce o acompaniază. Dansuri orientale, cîntece rusești, muzicanți romi și acorduri grecești au răsunat în sala Gaudeamus al CCS și au stîrnit zeci de aplauze.
Noi, spectatorii, am fost martorii unei combinații perfecte a glasurilor reprezentanților rușilor lipoveni ce s-a împletit perfect într-un duet. Ei au cîntat dragostea, iar Iașul Intercultural a reușit să picteze un tablou al tradițiilor în cele mai frumoase culori.
Adaugă un comentariu