Fragment printre rotațiile minții

Pastila de după Niciun comentariu la Fragment printre rotațiile minții 6
Fragment printre rotațiile minții

Fiecare literă din cuvîntul „muncă” la un moment dat ne-a speriat. Fie că l-am văzut peste tot pe pereții ca­merei într-o dimineață cînd ne-am trezit, fie că doar am auzit de el de la cei mari, n-a scăpat nimănui. Pro­nun­țat c-un oarecare dezgust și integrat cu greu în socie­ta­te, cuvîntul ăsta n-ar mai fi părut atît de fioros dac-am fi încercat poate, doar puțin, să ne împrietenim cu el.

Veșnic intrigați de povara unei responsabilități ima­ginare, ne găsim liniștea doar cînd începem să lup­tăm pentru ceva. Și cum lupta nu poate fi decât fictivă, ne concentrăm pe lucruri greu de obținut, lăsate în baza u­nui noroc, de cele mai multe ori chior. De la promoțiile de­senate meticulos pe sticle, pe cutii cu bomboane sau prăjituri, la concursurile de care zilnic ne izbim pe re­țe­lele de socializare, miza cîștigului crește și-ajunge la pa­riuri, loterii și tombole. Trecerea de la decupatul am­ba­lajelor la o descotorosire de principii nu poate fi con­siderată decît un sport extrem, pe care îndrăznesc să-l practice din ce în ce mai mulți. Ne găsim aruncați într-o competiție și zîmbim frumos cînd sîntem aliniați la li­nia de start. Ideea unui singur cîștigător sugrumă orice în­doială și n-apucăm să conștientizăm că ce ne-a fă­cut s-alergăm ne e, probabil, mai străin decît ne-am pu­tea închipui.

Prinși într-un cerc vicios al iluziilor vîndute, ne în­căpățînăm să respirăm în el, fără ca măcar s-admitem existența unei astfel de forme geometrice. Nu mai vrem să decidem nici cîte rotații sîntem dispuși să facem pe mi­nut sau pe ce melodie putem s-amețim mai repede. Lă­săm pămîntul să se-nvîrtă. Noi oricum putem rămîne prinși în continuare în cutia asta muzicală răsucindu-ne mințile pe vîrfuri. Sigur o să se-ngrijească cineva și de noi într-o zi cînd o să ne găsească. O să stăm cuminți pe un raft într-un magazin de antichități și altcineva, c-un zîmbet larg pe buze, o să spună: „Oh, ce chilipir!”.

de Alexandra CREANGĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top