Pe șinele din inima Asiei
Navighează pe-o pagină de carte 17 mai 2015 Niciun comentariu la Pe șinele din inima Asiei 20Parcă atunci cînd citești un roman de călătorii în suflet ți se înjgheabă un fel de invidie pentru autor. Ți-ai dori să îi iei locul măcar o zi, să poți vedea și tu ceea ce vede el. Însă cînd parcurgi romanul lui Paul Theroux, sufletul ți se mai domolește și îți dai seama că orice călătorie are și părți mai puțin plăcute. Acesta o ia la picior cu cîțiva bani în buzunar, lasă totul în urmă și pleacă în călătorie de dragul drumeției. Cartea înfățișează obiceiuri, mentalități și categorii umane, iar exactitatea cu care le descrie te transpune în mediul lor. Umorul este nelipsit, iar ironiile salvează de multe ori situațiile jenante. Atunci cînd personajul Duffill este aprope împins pe peron afară din tren și este părăsit în gară, oamenii rămîn cu o teamă de a coborî. Iar ca simbol al amintirii acestui incident, autorul inventează verbul „a fi duffilizat” (a fi dat jos din tren), pe care îl va folosi pe parcursul cărții.
Sensul călătoriei se schimbă odată cu omenii întîlniți. Reușește să surprindă trăsăturile psihologice ale poporului cu care intră în contact, dar și locurile preferate în care aceștia își petrec majoritatea timpului. Astfel aflăm de sărăcia indienilor care dorm aproape morți pe străzile din Bombay, dar și de renumita agresivitate a rușilor. „M-am dus în Vietnam cu scopul de a lua un tren; în țara aceea, oamenii au făcut lucruri și mai ciudate”, mărturisește cu ironie vrînd să arate înapoierea tehnologică a vietnamezilor.
Romanul demitizează mersul gigantului cu vagoane Orient Expres. Îl înfățișează ca pe un tren ieftin, cu servicii proaste și fără restaurant cu ceva comestibil. Nici Expresul Rajdhani către Bombay, Săgeata Aurie spre Kuala Lumpur, Superexpresul Hikari către Kyoto sau Expresul trans-siberianul nu scapă fără descrieri amănunțite. Drumul dinspre Londra spre Japonia și înapoi este doar o altă călătorie, o escapdă care îi readuce dorul de casă.
E greu să îți dai seama dacă romanul este ficțiune sau nu, însă personajele întîlnite și întîmplările ne arată că nu de fiecare dată lucrurile se întîmplă cum vrem noi. Pînă la urmă, călătoria te face să îți dai seama că traseul adevărat este calea spre acasă.
Titlu: „Bazarul pe roți. Cu trenul prin Asia”
Autor: Paul Theroux
An: 2015
Editură: Polirom
Gen: Jurnal de călătorie
Adaugă un comentariu