La aniversarea celor 155 de ani, Universitatea de Arte a devenit Universitate Națională
Academia de gardă 25 octombrie 2015 Niciun comentariu la La aniversarea celor 155 de ani, Universitatea de Arte a devenit Universitate Națională 19Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, a participat joi, 22 octombrie, la festivitatea publică de aniversare a 155 de ani de învățămînt artistic modern la Iași. Acesta a anunțat că va susține Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) în adoptarea titulaturii de „Universitate Națională de Arte” și propunerea sa a surprins atît conducerea universității, cît și celelalte personalități prezente la ceremonie, precum Secretarul de Stat pentru Învățămîntul Superior, Gigel Paraschiv sau ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Pentru a recunoaşte şi a marca acest moment am afirmat public, în premieră, că susţin iniţiativa schimbării denumirii din «Universitatea de Arte din Iaşi» în «Universitatea Naţională de Arte din Iaşi», pentru a echilibra momentele de bucurie pe care mi le-au oferit colegii din această universitate ieşeană”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Aniversarea celor 155 de ani a fost, totodată, un prilej de întîlnire și răsplătire a celor care au susținut instituția pe parcursul dezvoltării ei. Astfel, prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu, rector al UAGE Iași, a oferit însemne și distincții aniversare atît reprezentanților Primăriei și Consiliului Județean, cît și reprezentanților celorlalte Universități de Artă din România, precum Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și Universitatea Națională de Muzică din București sau Universitatea de Arte din Târgu Mureș.
Distincții aniversare
În cadrul aceleiași aniversări, miercuri, 21 octombrie, conducerea UAGE i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa muzicologului și criticului muzical, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.
La începutul festivității, prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a prezentat Laudatio. „De cînd știam că se va întîmpla această zi minunată m-am tot gîndit la ce ar trebui să spun și făcînd un rezumat m-am gîndit că mi-ar ajunge cîteva zile ca să vă spun cîte lucruri am în inimă și-n suflet pentru a mulțumi pentru onoarea pe care o primesc astăzi și pentru recunoștința celor care au văzut în mine că poți avea încredere atunci cînd vorbim despre muzică”, a precizat și prof. univ. dr. Grigore Constantinescu în discursul său.
La finalul ceremoniei a avut loc lansarea volumului „Instaurarea învățămîntului artistic modern la Iași – 155 de ani”, volum care ajută publicul larg să înțeleagă maniera în care a fost fundamentat învățămîntul artistic modern la Iași și prezintă, totodată, o serie de acte oficiale pe baza cărora s-au pus bazele acestei instituții de învățămînt superior.
Adaugă un comentariu