Totul o să fie bine dacă fugi de acasă?
Fă un stop cadru 1 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Totul o să fie bine dacă fugi de acasă? 9„Tu o să fii bine orice ar fi pe lume” este mesajul pe care vrea să-l transmită filmul românesc „Lumea e a mea”. Cel care l-a realizat, tînărul regizor Nicolae Constantin Tănase a colaborat cu o scenaristă la fel de tînără și actori fără prea multă experiență în spate. Din scenariu, regizare, montaj nu lipsesc ideile bune. Filmul are o structură bine delimitată. Începe cu Larisa (Ana Maria Guran), personajul central care se machiază în oglindă, imagine folosită și la sfîrșitul filmului pentru a evidenția ideea regizorală.
Nicolae Constantin Tănase a spus pe 24 octombrie, cînd filmul a rulat în premieră la Iași la Casa de Cultură a Studenților (CCS), că pentru el tot ceea ce se întîmplă în rest sînt lucruri care ar fi putut avea loc dacă Larisa ar fi ieșit din casă.
„Lumea e a mea” s-a născut ca o lucrare de licență a scenaristei Raluca Mănescu care a descris legătura și prietenia dintre trei adolescente. Pline de energie și emoție acestea reușeau să treacă peste toate situațiile dificile în care erau puse, atenția axîndu-se pe toate. În film cea care este conturată cel mai bine este Larisa. Bunica paralizată de care avea grijă, un tată vitreg abuziv și o mamă care nu avea niciodată bani au făcut-o pe adolescentă să caute atenție și „iubire” în brațele „prințului de cartier” Florin (Florin Hrițcu). Situația pe care a creat-o scenaristul împreună cu regizorul arată o fată care vrea să lupte pentru ceea ce crede că iubește. Se lasă păcălită de „prințul” care avea și o prințesă cu un tată influent, iar problemele se răstoarnă peste adolescentă una după cealaltă.
Orgoliul nu o lasă să-și ceară scuze pentru că încearcă să strice relația „regală” și nici nu renunță la băiat cu toate că din această cauză riscă să fie exmatriculată. Fuge de acasă și doarme la o prietenă. Se bate cu iubita lui Florin și amanetează o bijuterie pe care o ia de la gîtul bunicii paralizate. Fuge din viața reală, dar preferă să își contureze pe Facebook o viață plină de faimă și bani.
Legătura cu cele două prietene descrisă în scenariul original rămîne, dar Larisa are un atașament față de mare, acțiunea desfășurîndu-se în Constanța. Apa este cea care l-a ajutat pe regizor să transmită stările interioare ale adolescentei, pe lîngă cadrele strînse pe care le-a folosit pe parcursul filmului. Tema, cea a maturizării unui copil fără ca acesta să fie judecat, se vrea a fi una originală în România, însă este creionată tot prin cadrul unei societăți care se luptă pentru progres, ascultînd manele și mîncînd semințe.
Adaugă un comentariu