Totul o să fie bine dacă fugi de acasă?

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Totul o să fie bine dacă fugi de acasă? 9
Totul o să fie bine dacă fugi de acasă?

„Tu o să fii bine orice ar fi pe lume” este me­sajul pe care vrea să-l transmită filmul ro­mânesc „Lumea e a mea”. Cel care l-a re­a­lizat, tînărul regizor Nicolae Constantin Tănase a colaborat cu o scenaristă la fel de tî­nără și actori fără prea multă experiență în spate. Din scenariu, regizare, montaj nu lip­sesc ideile bune. Filmul are o structură bine de­limitată. Începe cu Larisa (Ana Maria Gu­ran), personajul central care se machiază în oglindă, imagine folosită și la sfîrșitul filmului pentru a evidenția ideea regizorală.

Nicolae Constantin Tănase a spus pe 24 octombrie, cînd filmul a rulat în premieră la Iași la Casa de Cultură a Studenților (CCS), că pentru el tot ceea ce se întîmplă în rest sînt lucruri care ar fi putut avea loc dacă Larisa ar fi ieșit din casă.

„Lumea e a mea” s-a născut ca o lucrare de licență a scenaristei Raluca Mănescu care a descris legătura și prietenia dintre trei a­do­lescente. Pline de energie și emoție acestea reușeau să treacă peste toate situațiile dificile în care erau puse, atenția axîndu-se pe toa­te. În film cea care este conturată cel mai bine este Larisa. Bunica paralizată de care avea grijă, un tată vitreg abuziv și o mamă ca­re nu avea niciodată bani au făcut-o pe a­do­lescentă să caute atenție și „iubire” în bra­țe­le „prințului de cartier” Florin (Florin Hrițcu). Situația pe care a creat-o scenaristul împreună cu regizorul arată o fată care vrea să lupte pentru ceea ce crede că iu­be­ș­te. Se lasă păcălită de „prințul” care avea și o prin­țesă cu un tată influent, iar problemele se răs­toarnă peste adolescentă una după cea­lal­tă.

Orgoliul nu o lasă să-și ceară scuze pentru că încearcă să strice relația „regală” și nici nu renunță la băiat cu toate că din a­ceas­tă cauză riscă să fie exmatriculată. Fuge de acasă și doarme la o prietenă. Se bate cu iu­bita lui Florin și amanetează o bijuterie pe care o ia de la gîtul bunicii paralizate. Fuge din viața reală, dar preferă să își contureze pe Facebook o viață plină de faimă și bani.

Legătura cu cele două prietene descrisă în scenariul original rămîne, dar Larisa are un atașament față de mare, acțiunea des­fă­șu­rîndu-se în Constanța. Apa este cea care l-a ajutat pe regizor să transmită stările in­te­rioare ale adolescentei, pe lîngă cadrele strînse pe care le-a folosit pe parcursul filmului. Tema, cea a maturizării unui copil fără ca acesta să fie judecat, se vrea a fi una ori­ginală în România, însă este creionată tot prin cadrul unei societăți care se luptă pentru progres, ascultînd manele și mîncînd semințe.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top