În cantine se gătește cu o mînă legată la spate
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 2 noiembrie 2015 Niciun comentariu la În cantine se gătește cu o mînă legată la spate 470Pragurile cantinelor studențești din Iași sînt trecute zilnic de mii de studenți. Din acest motiv, lipsa personalului cu care se confruntă acestea este o problemă resimțită puternic în modul greoi în care se face față numărului mare de cereri. Unii studenți au posibilitatea de a lucra la cantină pentru a beneficia de bursă socială, dar responsabilitățile lor nu țin loc unei măsuri necesare de suplimentare a personalului. Dincolo de acest impediment, cantinele își continuă activitatea, furnizînd în fiecare zi mîncare caldă, în regim de autoservire, pentru studenții și angajații universităților care aleg să ia masa aici. Acestea au rămas unele dintre puținele locuri din Iași unde un student poate cumpăra două feluri de mîncare cu 10-12 lei, sau să mănînce o ciorbă printre zecile de opțiuni de fastfood.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) are în subordine trei cantine: una se află în complexul „Titu Maiorescu”, una în Akademos, iar una în Gaudeamus. Cantinele sînt destinate servirii studenților, cadrelor didactice și salariaților universității, dar furnizează mîncare și pentru copiii de la Grădinița Junior, studenții de la Facultatea de Electronică și Telecomunicații și Tehnologia Informației de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, dar și studenți sau elevi care participă la competiții organizate de UAIC.
Cantina din complexul „Titu Maiorescu” a fost modernizată în urmă cu zece ani și pune la dispoziția studenților un meniu diversificat care este schimbat zilnic. De exemplu, pentru o porție de cartofi cu salată de varză și chiflă, studentul va plăti aproape 3 lei. „Nu sînt meniuri speciale, fiecare și-l face și mănîncă de cîți bani are”, a declarat Alexandrina Cuciureanu, administratorul cantinei. Studenții dispun de o regie (n.red. taxă stabilită de universitate și aplicată tuturor alimentelor de la cantină cu care se acoperă cheltuielile de personal și întreținere) de 50%, iar cadrele didactice de 80%. Totodată, studenții care au afecțiuni grave primesc bonuri gratuite zilnic în valoare de 7,5 lei, echivalentul unei mese calde.
La fel ca la majoritatea cantinelor de la universitățile din Iași, și aici studenții au posibilitatea de a munci pentru a primi o bursă socială, ajutînd la bucătărie. „Se pot acorda burse sociale pentru studenții care au o situație financiară slabă și care fac față interviului. Sarcinile lor sînt cele ale unui ajutor de bucătar: curățatul și tăiatul legumelor și spălatul vaselor”, a declarat administratorul cantinei.
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), pragul cantinei este trecut zilnic de cel puțin 800 de studenți, conform datelor oficiale furnizate de reprezentanții universității. Pentru studenți se aplică o regie de 15%, iar pentru cadrele didactice și salariații universității, de 30%.
Deși reprezentanții universității spun că reușesc să facă față cererilor, cantina a fost amendată în urmă cu cîteva săptămîni de Direcția de Sănătate Publică Iași. Conform administratorului, neregulile găsite au fost determinate de neatenția personalului, care a omis să pună peștele în camera de pește, acesta fiind găsit lîngă carne. „Problema pe care o avem este cea a personalului pentru o extindere a satisfacerii nevoilor studenților. Numărul de posturi este strict limitat de normativele ministerului, considerînd că acești salariați sînt personal bugetar. Am reușit să creăm un echilibru, astfel încît cererea să fie acoperită. În fiecare an se constată o creștere a volumului financiar rulat”, a declarat ing. Bogdan Eduard Pleșcan, director general administrativ.
Banii de buzunar, cîștigați la cantină
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), pragul cantinei este trecut zilnic de cel puțin 800 de studenți, conform datelor oficiale furnizate de reprezentanții universității. Pentru studenți se aplică o regie de 15%, iar pentru cadrele didactice și salariații universității, de 30%. Furnizorii alimentelor sînt aleși în urma unei licitații publice, iar dintre firmele care se înscriu la licitație, se alege oferta cea mai avantajoasă. Aici o ciorbă de pui costă 2,83 lei, o friptură din ceafă de porc 3,60 lei suta de grame, o porție de cartofi gratinați la cuptor 1,5 lei, iar o prăjitură cu caramel costă 2,50 lei. În total, un meniu ar costa aproximativ 10 lei. „Nu avem cum să facem față cererii, fiindcă nu avem personal suficient. Pe 1 octombrie, cînd am deschis cantina, am fost copleșiți de numărul mare de studenți care au venit să mănînce. Meniul îl facem în funcție de fluxul studenților și de nevoile lor. Am făcut cu greu față în primele zile, dar ne-am descurcat”, a declarat Marusia Costea, administratorul cantinei universității.
Meniul de la cantina Politehnicii se schimbă zilnic, în funcție de cererea care există pentru fiecare fel de mîncare. Permanent, în meniu se regăsesc legumele, peștele, carnea de pui și de porc, dar și preparatele pe bază de soia, pentru vegetarieni. „Am încercat să facem mîncare gătită ca acasă: varză cu carne, tocăniță de cartofi, dar se vinde mai puțin. Așa că le dăm studenților ce vor: grătare, cartofi pai, piure, pilaf”, a declarat Marusia Costea, administratorul cantinei de la TUIAȘI. Și la această cantină studenții pot lucra pentru a primi o bursă în valoare de 400 de lei pe lună. Momentan, aici sînt 11 studenți selectați în urma unui interviu și a unei probe practice. Ei lucrează cîte patru ore pe zi cît timp vor, în limita unui an universitar. Selecția se face în fiecare an, ca să beneficieze de bursă și studenții din anul I. Printre responsabilitățile studenților se numără: debarasarea meselor, spălarea veselei, depozitarea și conservarea produselor alimentare. „Mîncarea de la cantina Universității Tehnice este bună pentru banii pe care îi dai. Ultima dată am mîncat o friptură cu garnitură și am băut un suc, care m-au costat în jur de 9 lei. Condițiile de igienă sînt respectate, mereu cînd am fost era curat”, a declarat Eusebiu Munteanu, student la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, de la TUAIAȘI.
În ceea ce privește modernizarea cantinei, conducerea universității investește sume considerabile pentru confortul studenților. „Avem în plan instalarea unui sistem modern de monitorizare atît interior cît și exterior, care le va permite studenților să acceseze site-ul universității pentru a vedea în timp real dacă la cantină este coadă, dacă sînt mese libere, precum și meniul zilei”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției de Servicii Studențești din cadrul TUIAȘI.
La USAMV se înghesuie cei mai mulți studenți
Personalul cantinei Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) schimbă meniul zilnic, în funcție de cerere. Grătarul este preparatul cel mai căutat de studenți, motiv pentru care se află zilnic în vitrina cantinei. Un meniu format din cartofi țărănești, grătar de pui, ciorbă de legume, prăjitură și chiflă costă aproximativ 11 lei. Regia aplicată pentru studenți este de 23%, pentru alte persoane de 60%, în timp ce pentru salariații universității se aplică 33%. Sala cantinei este foarte mare, iar aici sînt serviți aproximativ 1000 de studenți zilnic.
„Produsele le luăm de la sursa cea mai ieftină și cea mai bună, în urma unei licitații. Luăm produse și din producția proprie de la ferma Iezăreni și ferma Copou, precum fasole, cartofi sau morcovi. O problemă cu care ne confruntăm este lipsa personalului. Deși am cerut de la conducerea universității mărirea personalului, nu mi s-a aprobat cererea”, a declarat Marilena Anton, administratorul cantinei de la USAMV. O mare parte dintre studenții care vin la această cantină sînt de la Universitatea „Cuza”, ei fiind cazați în căminele de lîngă aceasta, aflată în Complexul Tîrgușor-Copou.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași și-a închis porțile cantinei „1 decembrie”, aflată în Copou. Mediciniștii pot lua acum masa la „Bufetul Studentului”, unde o chiflă, un șnițel de pui și o porție de piure costă aproximativ 9 lei. Costul unui meniu compus din două feluri este de aproximativ 12 lei. Capacitatea „Bufetului” este de doar 50 de locuri, motiv pentru care la orele de vîrf mereu se formează coadă la vitrine. Conducerea universității are în plan modernizarea acestuia cu o sală de pînă la 200 locuri.
Studenții din Iași pot mînca și la Cantina de la Colegiul „Sfîntul Nicolae”, renovată în 2014. În special cei de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” de la UAIC frecventează restaurantul-cantină unde „mîncarea este bună, meniul diversificat, iar prețurile acceptabile. Avantajul este că e aproape de facultate, fiindcă mi-ar lua prea mult să merg din corpul T, unde am ore, pînă la cantina de pe Copou”, după cum a declarat Alexandru Pascal, student la Teologie în anul al IV-lea.
„Nu diversifică meniul prea des și de multe ori cînd merg acolo găsesc aceleași feluri de mîncare. Eu consum doar piept de pui și piure de acolo fiindcă altceva nu găsesc. Ei prepară mîncarea în cantități foarte mici și se termină repede. Spațiul este foarte mic, iar de fiecare dată cînd ajung acolo trebuie să aștept mult timp în picioare. Dacă ești toată ziua la facultate și nu ți-ai luat mîncare de acasă, atunci e bine să mergi aici la cantină fiindcă măcar e aproape de universitate”, a declarat Oana Herea, studentă în anul III la UMF, Facultatea de Medicină Generală.
Studenții din Iași pot mînca și la Cantina de la Colegiul „Sfîntul Nicolae”, renovată în 2014. În special cei de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” de la UAIC frecventează restaurantul-cantină unde „mîncarea este bună, meniul diversificat, iar prețurile acceptabile. Avantajul este că e aproape de facultate, fiindcă mi-ar lua prea mult să merg din corpul T, unde am ore, pînă la cantina de pe Copou”, după cum a declarat Alexandru Pascal, student la Teologie în anul al IV-lea. Aici un meniu compus din două feluri de mîncare și desert costă aproximativ 12 lei, studenții și angajații universității beneficiind de reducere.
Ușile cantinelor rămîn deschise pe perioada întregului an universitar. În tot acest timp, studenții care se aliniază în fiecare zi la cozile care se formează spun că apreciază că, dacă prețurile mîncării nu sînt cu mult diferite de la cantină la cantină, meniul variază de la o unitate la alta.
de Roxana GĂINĂ
de Ancuța CIOCOIU
Adaugă un comentariu