În cantine se gătește cu o mînă legată la spate

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la În cantine se gătește cu o mînă legată la spate 470

Pragurile cantinelor studențești din Iași sînt trecute zilnic de mii de studenți. Din acest motiv, lipsa personalului cu care se confruntă acestea este o problemă resimțită puternic în modul greoi în care se face față numărului mare de cereri. Unii studenți au posibilitatea de a lucra la cantină pentru a beneficia de bursă socială, dar responsabilitățile lor nu țin loc unei măsuri necesare de suplimentare a personalului. Dincolo de acest impediment, cantinele își continuă activitatea, furnizînd în fiecare zi mîncare caldă, în regim de autoservire, pentru studenții și angajații universităților care aleg să ia masa aici. Acestea au rămas unele dintre puținele locuri din Iași unde un student poate cumpăra două feluri de mîncare cu 10-12 lei, sau să mănînce o ciorbă printre zecile de opțiuni de fastfood.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) are în subordine trei cantine: una se află în complexul „Titu Maiorescu”, una în Akademos, iar una în Gau­deamus. Cantinele sînt destinate servirii stu­denților, cadrelor didactice și sa­la­riaților universității, dar furnizea­ză mîncare și pentru copiii de la Gră­di­nița Junior, studenții de la Fa­cul­tatea de Electronică și Teleco­mu­nicații și Tehnologia Informației de la Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași, dar și stu­denți sau elevi care participă la compe­ti­ții organizate de UAIC.

Cantina din complexul „Titu Ma­iorescu” a fost modernizată în ur­mă cu zece ani și pune la dispo­zi­ția studenților un meniu di­ver­si­fi­cat care este schimbat zilnic. De exemplu, pentru o porție de car­tofi cu salată de varză și chiflă, studentul va plăti aproape 3 lei. „Nu sînt meniuri speciale, fiecare și-l face și mănîncă de cîți bani are”, a declarat Alexandrina Cuciureanu, administratorul cantinei. Studenții dispun de o regie (n.red. taxă sta­bi­lită de universitate și aplicată tu­tu­ror alimentelor de la cantină cu care se acoperă cheltuielile de personal și întreținere) de 50%, iar ca­drele didactice de 80%. Totodată, studenții care au afecțiuni grave pri­mesc bonuri gratuite zilnic în va­loare de 7,5 lei, echivalentul unei mese calde.

La fel ca la majoritatea cantine­lor de la universitățile din Iași, și aici studenții au posibilitatea de a munci pentru a primi o bursă so­cia­lă, ajutînd la bucătărie. „Se pot acorda burse sociale pentru stu­den­ții care au o situație financiară sla­bă și care fac față interviului. Sar­ci­ni­le lor sînt cele ale unui ajutor de bu­că­tar: curățatul și tăiatul legume­lor și spălatul vaselor”, a declarat administratorul cantinei.

La Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), pra­gul cantinei este trecut zilnic de cel puțin 800 de studenți, conform datelor oficiale furnizate de repre­zentanții universității. Pentru stu­denți se aplică o regie de 15%, iar pentru cadrele didactice și sa­la­riații universității, de 30%.

Deși reprezentanții universită­ții spun că reușesc să facă față cererilor, cantina a fost amendată în urmă cu cîteva săptămîni de Direcția de Sănătate Publică Iași. Conform ad­ministratorului, neregulile găsite au fost determinate de neatenția personalului, care a omis să pună peș­te­le în camera de pește, acesta fiind găsit lîngă carne. „Problema pe ca­re o avem este cea a personalului pen­tru o extindere a satisfacerii nevoi­lor studenților. Numărul de posturi este strict limitat de normativele ministerului, considerînd că acești salariați sînt personal bugetar. Am reușit să creăm un echilibru, astfel încît cererea să fie acoperită. În fiecare an se constată o creștere a volumului financiar rulat”, a de­clarat ing. Bogdan Eduard Pleș­can, director general administrativ.

Banii de buzunar, cîștigați la cantină

La Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), pra­gul cantinei este trecut zilnic de cel puțin 800 de studenți, conform datelor oficiale furnizate de repre­zentanții universității. Pentru stu­denți se aplică o regie de 15%, iar pentru cadrele didactice și sa­la­riații universității, de 30%. Furni­zo­rii alimentelor sînt aleși în urma unei licitații publice, iar dintre firmele care se înscriu la licitație, se alege oferta cea mai avanta­joa­să. Aici o ciorbă de pui costă 2,83 lei, o friptură din ceafă de porc 3,60 lei suta de grame, o porție de cartofi gratinați la cuptor 1,5 lei, iar o prăjitură cu caramel costă 2,50 lei. În total, un meniu ar costa aproximativ 10 lei. „Nu avem cum să facem față cererii, fiindcă nu a­vem personal suficient. Pe 1 oc­tom­brie, cînd am deschis cantina, am fost copleșiți de numărul mare de stu­denți care au venit să mănînce. Me­niul îl facem în funcție de fluxul studenților și de nevoile lor. Am făcut cu greu față în primele zile, dar ne-am descurcat”, a declarat Marusia Costea, administratorul can­tinei universității.

Meniul de la cantina Politeh­ni­cii se schimbă zilnic, în funcție de cere­rea care există pentru fiecare fel de mîncare. Permanent, în meniu se regăsesc legumele, peștele, carnea de pui și de porc, dar și prepa­ra­te­le pe bază de soia, pentru vegeta­rieni. „Am încercat să facem mîncare gă­tită ca acasă: varză cu carne, tocă­ni­ță de cartofi, dar se vinde mai pu­țin. Așa că le dăm studenților ce vor: grătare, cartofi pai, piure, pilaf”, a declarat Marusia Costea, administratorul cantinei de la TUIAȘI. Și la această cantină studenții pot lu­cra pentru a primi o bursă în valoare de 400 de lei pe lună. Momentan, aici sînt 11 studenți selectați în urma unui interviu și a unei probe practice. Ei lucrează cîte patru ore pe zi cît timp vor, în limita unui an universitar. Selecția se face în fie­care an, ca să beneficieze de bur­să și studenții din anul I. Printre res­ponsabilitățile studenților se nu­mără: debarasarea meselor, spăla­rea veselei, depozitarea și conserva­rea produselor alimentare. „Mîn­carea de la cantina Universității Teh­nice este bună pentru banii pe care îi dai. Ultima dată am mîncat o friptură cu garnitură și am băut un suc, care m-au costat în jur de 9 lei. Condițiile de igienă sînt res­pec­tate, mereu cînd am fost era cu­rat”, a declarat Eusebiu Mun­teanu, student la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, de la TUAIAȘI.

În ceea ce privește moderniza­rea cantinei, conducerea universi­tă­ții investește sume considerabile pentru confortul studenților. „A­vem în plan instalarea unui sistem mo­dern de monitorizare atît interior cît și exterior, care le va permite studenților să acceseze site-ul uni­ver­sității pentru a vedea în timp real dacă la cantină este coadă, da­că sînt mese libere, precum și me­niul zilei”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției de Ser­vicii Studențești din cadrul TUIAȘI.

La USAMV se înghesuie cei mai mulți studenți

Personalul cantinei Universită­ții de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) schimbă meniul zilnic, în funcție de cerere. Grătarul este preparatul cel mai căutat de studenți, motiv pentru ca­re se află zilnic în vitrina cantinei. Un meniu format din cartofi țără­nești, grătar de pui, ciorbă de le­gu­me, prăjitură și chiflă costă a­pro­ximativ 11 lei. Regia aplicată pentru studenți este de 23%, pentru alte persoane de 60%, în timp ce pentru salariații universității se aplică 33%. Sala cantinei este foar­te mare, iar aici sînt serviți aproximativ 1000 de studenți zilnic.

„Produsele le luăm de la sursa cea mai ieftină și cea mai bună, în urma unei licitații. Luăm produse și din producția proprie de la fer­ma Iezăreni și ferma Copou, precum fasole, cartofi sau morcovi. O problemă cu care ne confruntăm este lipsa personalului. Deși am ce­rut de la conducerea universi­tă­ții mărirea personalului, nu mi s-a aprobat cererea”, a declarat Mari­le­na Anton, administratorul cantinei de la USAMV. O mare parte dintre studenții care vin la această cantină sînt de la Universitatea „Cu­za”, ei fiind cazați în căminele de lîngă aceasta, aflată în Complexul Tîrgușor-Copou.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași și-a închis porțile cantinei „1 decembrie”, aflată în Copou. Mediciniștii pot lua acum masa la „Bufetul Studentului”, unde o chiflă, un șnițel de pui și o porție de piure costă aproximativ 9 lei. Costul u­nui meniu compus din două feluri este de aproximativ 12 lei. Capa­ci­ta­tea „Bufetului” este de doar 50 de locuri, motiv pentru care la ore­le de vîrf mereu se formează coadă la vitrine. Conducerea universi­tă­ții are în plan modernizarea acestuia cu o sală de pînă la 200 locuri.

Studenții din Iași pot mînca și la Cantina de la Colegiul „Sfîntul Nicolae”, renovată în 2014. În special cei de la Facultatea de Teo­lo­gie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” de la UAIC frecventează restaurantul-cantină unde „mîncarea este bună, meniul diversificat, iar prețurile acceptabile. Avantajul este că e aproape de facultate, fiindcă mi-ar lua prea mult să merg din corpul T, unde am ore, pînă la cantina de pe Copou”, după cum a de­clarat Alexandru Pascal, student la Teologie în anul al IV-lea.

„Nu diversifică meniul prea des și de multe ori cînd merg acolo gă­sesc aceleași feluri de mîncare. Eu consum doar piept de pui și piure de acolo fiindcă altceva nu găsesc. Ei prepară mîncarea în cantități foar­te mici și se termină repede. Spa­țiul este foarte mic, iar de fiecare dată cînd ajung acolo trebuie să aștept mult timp în picioare. Dacă ești toa­tă ziua la facultate și nu ți-ai luat mîncare de acasă, atunci e bine să mergi aici la cantină fiindcă măcar e aproape de universitate”, a de­cla­rat Oana Herea, studentă în anul III la UMF, Facultatea de Medicină Generală.

Studenții din Iași pot mînca și la Cantina de la Colegiul „Sfîntul Nicolae”, renovată în 2014. În special cei de la Facultatea de Teo­lo­gie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” de la UAIC frecventează restaurantul-cantină unde „mîncarea este bună, meniul diversificat, iar prețurile acceptabile. Avantajul este că e aproape de facultate, fiindcă mi-ar lua prea mult să merg din corpul T, unde am ore, pînă la cantina de pe Copou”, după cum a de­clarat Alexandru Pascal, student la Teologie în anul al IV-lea. Aici un meniu compus din două feluri de mîncare și desert costă aproximativ 12 lei, studenții și angajații uni­versității beneficiind de reducere.

Ușile cantinelor rămîn deschise pe perioada întregului an universitar. În tot acest timp, studenții care se aliniază în fiecare zi la cozile care se formează spun că apreciază că, dacă prețurile mîncării nu sînt cu mult diferite de la cantină la can­ti­nă, meniul variază de la o unitate la alta.

de Roxana GĂINĂ
de Ancuța CIOCOIU

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top