Avem nevoie de mai multe proteste de stradă
Fără categorie 8 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Avem nevoie de mai multe proteste de stradă 13Aveam 20 de ani când am refuzat să plec într-o excursie gratuită la Viena. Abia devenisem jurnalist și îmi pusesem în cap că trebuie să fiu unul dintre cei care vor schimba România. Dacă toți oamenii buni vor să emigreze în Europa, îi spuneam oricui era dispus să asculte, nu va mai fi nimeni care să ne ducă pe drumul cel bun. Eu voi lupta pînă la capăt, proclamam, chiar dacă voi risca să fiu acea ultimă persoană rămasă într-o încăpere doar pentru a stinge lumina. Desigur, o excursie în Austria nu ar fi trebuit să mă abată de la acest țel cumva utopic al meu. Dar, pentru că nu îmi plăcea deloc cum arată România cenușie post-comunistă, m-am temut, pur și simplu, că descoperind strălucirea Occidentului capitalist, așa cum mi-o imaginam la vremea aceea, voi fi zguduit în credința că țara în care m-am născut poate recupera decalajul istoric și economic.
Naivitatea mea din 1999 mă amuză acum, dar în tot acest timp am încercat să rămîn fidel scopului meu. Am scris despre primari și prefecți corupți, despre oameni de afaceri foarte bogați care nu-și plătesc angajații la negru, despre miniștri care nu respectă legile pe care le-au inițiat și chiar, împreună cu colegul meu Petrică Răchită, despre un arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe care a primit șpagă. Articolele s-au citit, oamenii s-au revoltat pe internet, în cazul prelatului a existat chiar și un dosar penal plimbat între DNA și Parchetul General. Dar concret, nimic nu s-a schimbat.
Țara s-a afundat într-o mlaștină morală tot greu de înțeles chiar și pentru acest colț de lume. Mai ales în ultimii trei ani, am acceptat să fim administrați de un premier plagiator trimis în judecată, am tolerat un vicepremier plagiator și care și-a creat un partid extrem de puternic deși nu a fost votat de aproape nici un român, am ales în Parlament un șef de partid care are o condamnare penală și zeci de deputați și senatori care au fost la rîndul lor urmăriți penal, trimiși în judecată sau chiar condamnați. Peste jumătate dintre președinții de consilii județene au dosare penale pentru corupție și primarii unora dintre cele mai importante orașe din România, inclusiv București și Iași, au fost ori sînt în arest preventiv. Tabloul e chiar mai sinistru de atât, demnitarii și funcționarii statului nu se mai mulțumesc să ne fure, acum ne și omoară, prin neglijență, prin corupție, prin nepăsare.
Ușor, ușor, pe fondul căderii financiare și morale a societății, în general, și a presei, în particular, am început să-mi pierd din vigoarea mea inițială. Am alunecat spre sentimentul că România nu poate fi schimbată și spre ideea, ce ironie, de a emigra.
În această atmosferă lipsită tot mai mult de speranță, totuși, trei evenimente mi-au ridicat moralul, fie chiar și pentru scurt timp: amplele proteste împotriva exploatării aurifere de la Roșia Montană, din 2013, „protestul” la vot împotriva lui Victor Pona, din noiembrie 2014, și protestele din această lună, declanșate de tragedia de la Colectiv. Manifestațiile împotriva extragerii aurului din Munții Apuseni au fost primele în care, după 25 de ani, oamenii au ieșit în stradă pentru o idee și nu pentru pensii și salarii mai mari. Miile de protestari au militat pentru un mediu mai curat, pentru respectarea regulilor, pentru transparență, revendicări care pînă atunci păreau ceva miraculos. Exceptînd Piața Universității din 1990, timp de 20 de ani românii au ieșit în stradă doar pentru nevoile lor primare. Votul anti-Ponta din 2014 a fost, de asemenea, un „manifest” împotriva aroganței, a abuzului unor oameni politici, a disprețului celor aflați la putere. Iar protestele de acum, deși declanșate de o tragedie absolut șocantă, s-au transformat în ceea ce ar putea fi momentul zero al unei reforme morale a țării.
Nu vreau să fiu exagerat de optimist, istoria recentă ne îndeamnă să fim reținuți când vine vorba de societatea românească, dar nici pesimist nu mai vreau să fiu. Orice schimbare e dificilă, iar o schimbare de o asemenea anvergură necesită timp îndelungat. Protestele din acești trei ani ne-au arătat că este posibilă.
Text scris de Răzvan Chiruță, jurnalist România Liberă
Adaugă un comentariu