Medicul din buzunar
Primul răcnet 18 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Medicul din buzunar 6Telefoanele inteligente ar putea să ia locul medicilor. Și asta pentru că pe viitor acestea ar putea fi dotate cu un dispozitiv care face celulele să leviteze, astfel putînd să se afle grupa sanguină, deficitul de fier sau calciu din sînge, dar și diferite afecțiuni de care suferă posesorul.
Tehnologia portabilă a devenit în ultimii ani din ce în ce mai performantă. Am putut vedea cum, an de an, telefoanele devin la fel de performante sau chiar mai puternice decît era un calculator de birou în urmă cu zece ani. Astfel micile disozitive au ajuns să aibă în componență camere de zeci de megapixeli, procesoare capabile să ruleze jocuri video performante sau chiar programe complexe și devin, încet-încet, indispensabile.
În prezent, cercetătorii de la Stanford University lucrează la o nouă caracteristică pe care o vor avea telefoanele. Atfel, dispozitivul din buzunar ar putea se devină un soi de doctor personal care să ne facă în timp real analize și să ne recomande ce măsuri am putea lua în cazul în care o afecțiune este detectată.
Pe lîngă faptul că analizele ne vor putea fi făcute chiar de acasă, acest dispozitiv va veni și în ajutorul medicilor. Dacă pînă acum, pentru a detecta nivelul celulelor roșii sau albe din sînge, era nevoie de un laborator complex și aparatură costisitoare, de personal calificat, dar și de timp pentru a primi rezultatele, odată cu această tehnologie vei afla ce afecțiuni ai în cîteva secunde, fără a avea pregătire medicală și fără să plătești altceva decît abonamentul la telefon.
Dacă îți este frică de ace deocamdată nu ai însă noroc. Dispozitivul, dotat cu un sistem de levitație magnetică, numit i-LEV, va fi montat în interiorul telefonului. Astfel, cu ajutorul camerei smartphon-ului pe care este pusă o picătură de sînge de dimensiunea unui bob de orez, acesta va fi capabil să îți spună cît de sănătos ești.
Întreaga tehnologie are la bază caracteristica unui component al sîngelui, gadobutrol, care este paramagnetic și reacționează la cîmpurile magnetice. De asemenea, cercetătorii implicați în proiect explică faptul că celulele plutesc la diferite înălțimi într-un cîmp magnetic în funcție de densitatea pe care o au, și astfel se poate afla ce fel de celule sînt.
Astfel, dispozitivul ar putea să identifice cancerul sau alte afecțiuni, să detecteze dacă un bolnav și-a luat medicamentele sau chiar să vadă care sînt efectele acestora asupra bolnavilor.
Apare însă o nouă dimensiune a intimității și rămîne de văzut dacă sîntem pregătiți sau nu ca, în cazul în care cineva se conectează la telefonul nostru, să afle, pe lîngă mesajele din inbox și pozele din memorie, și ce grupă sanguină avem.
Adaugă un comentariu