Cine veghează sufletele bolnavilor incurabili
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 25 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Cine veghează sufletele bolnavilor incurabili 706Suferința bolnavilor care pășesc în secția de îngrijiri paliative este sfîșietoare. Începînd de la durerea fizică, apăsătoare, la cea psihică ce îi ascunde în cele mai întunecate colțuri ale minții, și continuînd cu cea socială, care îi separă de restul societății sau pînă la cea spirituală, unde forța le este dată de credința care le mai încolțește în suflet. Deși trupurile vlăguite nu le mai tolerează tratamentul medicamentos, echipa medicală de la Institutul Regional de Oncologie le mîngîie durerile printr-o îngrijire care atinge suflete. Atît ale celor neputincioși din pat, cît și ale celor care le veghează ultimele clipe de la căpătîi.
De cîteva zile, în secția de îngrijiri paliative de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) s-a internat o fostă asistentă medicală a cărei stare de sănătate s-a deteriorat în mod constant. Medicii spun că acestea sînt ultimele sale 48 de ore de viață, boala fiind în stadiu terminal. Asist. univ. dr. Vladimir Poroch spune că nu toți pacienții care ajung aici se află în stadiu terminal, fiind doar o confuzie pe care de cele mai multe ori ajung să o facă tot mai multe persoane. „Îngrijirile paliative nu înseamnă doar pacienții care au o stare generală degradată în stare comatoasă, care beneficiază de controlul durerii și de îngrijire, ci presupune mai mult. Sînt pacienți care au nevoie de mai multe intervenții, de controlul simptomelor în primul rînd și de tratament care să nu vizeze doar planul fizic, ci să îl privească ca pe un întreg. Omul respectiv să fie privit dincolo de un trup bolnav, ca unul care are suflet, trăiri. Asta ne diferențiază de alte forme ale medicinii”, povesteşte acesta, care este și coordonatorul Secţiei de Îngrijiri Paliative de la IRO, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative (ANIP).
Deși termenul de îngrijiri paliative este asociat cu afecțiunile oncologice, aici nu ajung doar bolnavii de cancer în stadiu terminal, ci și cei afectați de bolile non-oncologice, cum ar fi cele degenerative neurologice, fibroze pulmonare sau HIV/ SIDA.
Cele 20 de paturi ale secției sînt mereu ocupate, fiind insuficiente pentru numărul mare de pacienți care au nevoie. Astfel, există liste de așteptare, iar atunci cînd se eliberează un loc, cei înscrişi pe listă sînt chemaţi să îl ocupe, însă, de multe ori, pacientul nu mai apucă să facă acest lucru, pentru că se stinge din viaţă. Medicii spun că dureros este că timpul de aşteptare nu este mai mare de cîteva zile sau de două săptămîni. „Aveam la un moment dat 70 de oameni pe liste, iar cînd am început să sunăm, jumătate dintre ei erau decedaţi”, își amintește asist. univ. dr. Vladimir Poroch. Reinternările sînt şi mai puţine, pentru că nu toţi ajung şi a doua oară să intre pe uşile IRO.
Vindecare sufletească prin grijă
Deși termenul de îngrijiri paliative este asociat cu afecțiunile oncologice, aici nu ajung doar bolnavii de cancer în stadiu terminal, ci și cei afectați de bolile non-oncologice, cum ar fi cele degenerative neurologice, fibroze pulmonare sau HIV/ SIDA. În general, pacienții care sînt purtători de boli terminale, care nu mai beneficiază de tratament activ de vindecare. Aici, bolnavul este abordat din mai multe puncte de vedere, începînd de la tratamentul fizic pentru îndulcirea durerilor și pînă la cel emoțional, social sau spiritual. „Există un concept modern care spune că îngrijirea paliativă ar trebui să înceapă cît mai precoce, odată cu aflarea diagnosticului. Spunem că este un bun exemplu de medicină personalizată, pentru că toate intervențiile, începînd de la administrarea dozelor și pînă la abordarea psiho-emoțională, sînt adaptate pentru fiecare pacient în parte. Toate le facem punînd în balanță, căutînd echilibrul, fiind făcute cu discernămînt pentru a nu fi nici prea multe, nici prea puține”, mărturisește medicul coordonator.
Curajul ultimelor zile
Cei care lucrează în cadrul secției au mai mereu ochi umezi, în care joacă lacrimi de tristețe. Zi de zi se întîlnesc cu oameni care își trăiesc ultimele ore, zile sau săptămîni de viață și de care ajung să se atașeze. „La doar 18 ani avea o forță extraordinară de a accepta ideea că va muri. El ne încuraja pe noi, în loc să fie invers. Îşi încuraja familia, mama, care era alături de el în fiecare clipă”, îşi aminteşte asistenta şefă Liliana Crucianu, stăpînindu-și emoțiile care stau să se reverse ca dintr-un pahar prea plin. Cazul de care aceștia își amintesc este cel al unui băiat de 18 ani, care s-a stins în luna decembrie a acestui an, la o săptămînă după ce a fost externat. De la 13 ani se lupta prin spitale cu osteosarcomul (tumoră malignă a osului), cu metastaze generalizate, conştient în fiecare moment de evoluţia bolii. „Ştia foarte multe despre boala lui, insista să i se spună, iar noi, la început, omiteam, însă lua foile şi căuta pe Internet pentru a înţelege gravitatea afecţiunii. Din cauza faptului că de la 13 ani stătea mai mult prin spitale, a mers foarte puţin la şcoală. Însă, a interacţionat foarte mult cu studenţii de aici, voia chiar să scrie o carte despre cancer, însă nu a mai apucat. Însă, a dictat unei studente cîteva pagini, care au rămas şi acum scrise. Dacă le citiţi, o să plîngeţi”, rememorează asist. univ. dr. Vladimir Poroch.
O tînără de 24 de ani a vrut să se căsătorească înainte de a muri. „Îmi amintesc şi acum că era în biserică, în cărucior cu rotile, îmbrăcată în rochie de mireasă. Nu ne-am putut abține să nu plîngem și să nu rămînem mult timp cu acea imagine în minte”, povestește asistenta șefă.
Alături de el au fost pentru puțin timp două prietene ale sale care s-au stins înaintea lui. Una de leucemie, cealaltă de cancer. Iar asta este, conform celor care lucrează zi de zi cu astfel de cazuri, cea mai dureroasă parte. Atunci cînd tinerețea este roasă din temelii, os cu os, fără șanse să mai fie reîntregită vreodată. Conștientizează gravitatea bolii și reușesc pînă la un punct să o facă, să își urmeze un curs lin și să își dorească să treacă prin cît mai multe etape ale vieții. La fel cum a fost și cazul unei tinere de 24 de ani, care a vrut să se căsătorească înainte de a muri. „Îmi amintesc şi acum că era în biserică, în cărucior cu rotile, îmbrăcată în rochie de mireasă. Nu ne-am putut abține să nu plîngem și să nu rămînem mult timp cu acea imagine în minte”, povestește asistenta șefă.
Putere găsită în universul ros de boală
Văzute din patul bolnavilor, lucrurile din jur capătă o altă dimensiune și un alt înțeles în timp ce luptă pentru a cîștiga încă o zi. Marile bucurii se rezumă la a se ridica din pat și a putea merge sau la a deschide ochii pentru încă o zi, alături de familie. „Au alte aspirații. În timp ce noi ne dorim case, mașini, pentru ei e important să facă doar cîțiva pași. Îmi amintesc cum, într-o dimineață, stăteam în camera de gardă și am văzut-o pe o doamnă de 40 de ani, care era diagnosticată cu cancer ovarian, și care se lupta să mai poată merge, ajutată de fata ei de 18 ani. Venea, cu zîmbetul pe buze și îmi zicea «Doamna Lili, uitaţi că merg, mulţumesc lui Dumnezeu». Nu putem să nu rămînem impresionaţi în astfel de situaţii”, subliniază asistenta Liliana Crucianu.
Pentru a mai prelungi fiecare clipă, dar și pentru a mai îndulci durerea pierderii, programul de vizită în cadrul secției este de dimineață pînă seara la 20.00. „Comunicarea cu familia este foarte importantă, pentru că înțeleg fiecare pas în evoluție, participă la îngrijirea pacientului, în special la partea de relaționare. Îi încurajăm să vină să îi vadă, pentru că de cele mai multe ori, sînt ultimele momente. Modelul nu este unul nou, se practică în Germania, în Italia și sub alte forme. Acolo saloanele sînt de un singur pacient și există și o canapea pentru familie, unde pot să stea între 30 și 60 de zile. Unii chiar locuiesc non-stop cu el”.
Fericirea stă în simplitate
Pacienții de la îngrijiri paliative sînt cuminți și tăcuți, înveliți în grijă, atît de familie cît și de personalul medical. Fiind fragili fizic, dar și psihic, pot fi uneori afectați de grija excesivă sau de puterea pe care încearcă cei dragi să le-o insufle. Aici, intervine rolul psihologului care reușește să îi echilibreze din punct de vedere psihic și emoțional. „Unii aparținători nu înțeleg că lucrurile nu merg tocmai bine. Pun presiune pe pacient, îi spun că nu se mobilizează, că poate mai mult, iar acest tip de comunicare nu este benefică nici pentru pacient, care ajunge să nu mai vrea să vorbească și nici pentru cei care nu înțeleg că îngrijirile paliative nu amînă boala şi nici nu o vindecă, ci doar ajută ca acceptarea ideii de moarte să devină un lucru natural. Minuni nu se pot face”, explică Roxana Postolică, psiholog în cadrul IRO Iași. Unii dintre ei nu ajung să recurgă la ajutorul psihologului, existînd situații în care cei care au fost luptători pe durata întregii vieți și au luat toate obstacolele întîlnite ca și cum ar fi o etapă normală, își găsesc propriile resurse de adaptare la situații. Unii într-o așa manieră, încît cei care le mîngîie rănile, ajung să învețe din experiența lor atît cît au nevoie pentru a-și construi propria viață. „Faptul că în fiecare zi am contact cu pacienți care au o experiență și care realizează cît de importantă este viața, care au diverse regrete, mă determină să reconsider viața și să o văd altfel. Să vezi că fericirea poate consta în lucruri simple, că nu trebuie să fii încrîncenat pentru lucruri trecătoare, să acorzi mai multă importanță spiritului, sufletului, relațiilor cu alte persoane, împăcării cu sine și cu ceilalți”, aceasta este, în viziunea medicului Vladimir Poroch, o desăvîrșire a propriei ființe.
O desăvîrșire pe care o găsesc toți cei care petrec fiecare zi lîngă bolnavii incurabili, care au o tărie de caracter și o structură sufletească care le permite să-și păstreze lacrimile în ochi atunci cînd își amintesc de ei.
Adaugă un comentariu