Peste mări și țări în 7D
Pastila de după 7 martie 2016 Niciun comentariu la Peste mări și țări în 7D 16Pe la 15 ani, odată ce am intrat în posesia telefoanelor cu cameră, deși foarte rudimentare, imortalizam tot ce roia în jurul nostru. De la florile din grădină pînă la chipul impunător din oglinda de la baie, totul trecea prin memoria mică a noilor noastre achiziții. Iar ce ne pasiona mai mult erau „frame-urile” și decorațiunile ce ne făceau imaginile mai bogate.
Pozele cele mai reușite cu noi înșine le onoram prin cadre de film. Acestea nu le ștergeam niciodată din galerie și mai toți colegii care se respectau aveau o astfel de fotografie „photoshopată”. Toți ne visam un protagonist rupt dintr-un film de acțiune, sau măcar un actor în rolul secundar din realizările hollywoodiene.
Am ajuns să alergăm pe banda de film în ritm cu dinozaurii, să răcim sub ploaia din pădurile sinistre, ori să zburăm contra vîntului. Deși nu avem timp și sîntem mereu contra cronometrului, prin multitudinea de chestii ce le avem de rezolvat, găsim oricum timp pentru un film bun. Povestea rămîne a fi una dintre prioritățile și deliciile lumești, iar cinematografia este fidelă în continuare acestei sensibilități. O putem numi un dispozitiv de creare de spectacol, un spectacol imaginar, ori unul rupt din realitatea ce ne cuprinde.
Fie ele desene animate, comedii, thrillere, erotice sau science fiction, filmele au mereu un public devotat. Iar atunci cînd la începutul sau sfîrșitul peliculei este scris „True Story” mintea noastră rămîne și mai cucerită, la fiecare cadru ieșit din comun, ori plin de sentimente ne întrebăm: dacă mi se întîmpla/ă și mie asta?
Cu bagajul de povești în spinare, explorăm cinematografia ca pe un tărîm de unde putem culege noi alegorii, ori suprapune elemente ca să ne simțim aderenții unei ficțiuni. Iubim să adormim privind un film bun, ori să stăm răsfățați în pijamele, pînă după amiază, privind chiar și un documentar, anume datorită faptului că iubim această proză ilustrată frumos, care ne cere doar să lăsăm frîu liber imaginației.
Azi sîntem fericiți că am ajuns mai departe decît doar o poză într-o ramă cu elemente de film, dar totodată am pierdut un entuziasm pe care îl aveam cînd nu înțelegeam de ce omul care zboară pînă la soare nu cade răvășit de înălțime.
Adaugă un comentariu