Terorismul, punctul negru de pe agenda publică a Europei
Cap în cap 28 martie 2016 Niciun comentariu la Terorismul, punctul negru de pe agenda publică a Europei 14Atacurile teroriste din dimineața zilei de 22 martie, din Bruxelles, au ucis 34 de oameni. Exploziile au rănit în jur de 340 de oameni, iar jumătate dintre aceștia sînt încă în spital, autoritățile așteptîndu-se să crească numărul morților în următoarele zile. Țintele atacurilor au fost un aeroport (în Zaventem), unde au avut loc două explozii, și o stație de metrou (Maalbeek) din Bruxelles, loc în care a fost detonată o singură bombă. Pentru a înțelege firul acțiunii, trebuie să parcurgem mai întîi succesiunea evenimentelor:
7:55 – imaginile camerelor de supraveghere arată trei suspecți care tocmai au ieșit dintr-un taxi și împing cărucioarele cu bagaje prin aeroportul din Bruxelles.
7:58 – focuri de armă urmate de o explozie s-au auzit din direcția terminalului de plecări. 10 secunde mai tîrziu, în timp ce se instaura panica, s-a auzit și o a doua explozie.
Atacatorii, uciși în timpul exploziilor și identificați cu ajutorul amprentelor, erau Brahim El Bakraoui și Najim Laachraoui. Al treilea terorist, cel care a fugit de la aeroport lăsînd în urmă o geantă cu explozibil care s-a detonat din cauza instabilității, a rămas neidentificat.
8:20 – în timp ce desfășurau operațiunile de salvare, autoritățile au închis drumurile care duc către aeroport.
8:40 – reprezentanții aeroportului au confirmat exploziile, insistînd ca oamenii să stea departe de zona afectată. Între timp, la sediul Ministerului de Afaceri Interne al Belgiei, avea loc o ședință de urgență.
9:04 – nivelul alertei teroriste în Belgia crește la cel mai înalt nivel: roșu.
9:10 – are loc explozia de la stația de metrou Maalbeek, aflată în apropierea sediului Comisiei Europene. Trenul se pregătea să plece din stație, îndreptîndu-se către stația Arts-Loi, cînd explozibilul a fost detonat în al doilea vagon al trenului, care încă nu plecase din stație. Cel care s-a aruncat în aer odată cu ceilalți călători a fost identificat ca fiind Khalid el Bakraoui, fratele unuia dintre cei atacatorii de la aeroport.
9:27 – circulația în rețeaua de metrou a orașului a fost oprită. Tot atunci are loc întîlnirea de urgență dintre președintele Franței, François Hollande, și miniștri ai Guvernului francez.
10:00 – întreaga rețea de transport public a Bruxelles-ului este închisă, inclusiv mașinile personale, autobuzele și trenurile. Centrul de Criză din Bruxelles a sfătuit locuitorii să nu se deplaseze deloc.
10:13 – personalul aeroportului londonez Gatwick a anunțat că va spori măsurile de securitate.
11:15 – președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a condamnat public „atacurile revoltătoare”.
11:20 – în Franța s-au desfășurat 1600 de cadre de poliție de-a lungul granițelor, iar mijloacele de transport în comun au intrat sub supraveghere.
11:25 – centralele nucleare din Belgia au fost puse sub supravegherea forțelor de ordine belgiene.
11:30 – 225 de soldați patrulează prin Bruxelles.
11:43 – prim-ministrul Belgiei, Charles Michel, condamnă public atentatele „oarbe, violente și lașe”.
12:30 – Maria Zakharova, purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, a declarat că „politica duplicitară” a Vestului a atras după sine atacurile teroriste și a înghețat relațiile diplomatice dintre NATO și Rusia, încetinind lupta antiteroristă.
Tot atunci, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, David Cameron, declara că „nu-i vom lăsa niciodată pe teroriști să cîștige”.
15:20 – Aamaq, o agenţie de știri online afiliată grupării ISIS, anunță că aceasta a revendicat atacurile teroriste, declarînd că membrii ei au furnizat centurile explozive utilizate în atentate.
15:48 – lideri ai celor 28 de state membre UE consideră că atentatele au fost „un atac asupra societăţii noastre deschise şi democratice”.
16:00 – Regele Filip al Belgiei a transmis împreună cu Regina Mathilde condoleanțe victimelor și celor care suferă din cauza atacurilor „lași și odioase”.
17:40 – autoritățile belgiene au detonat o a treia bombă, găsită la aeroportul din Bruxelles.
17:30 – la scurt timp după ce fotografia suspecților a fost făcută publică, un taximetrist a contactat poliția belgiană pentru a dezvălui că i-a dus pe atacatori din regiunea Schaerbeek, o comună aflată în apropierea Bruxelles-ului, pînă la aeroport. Autoritățile au efectuat un raid la adresa indicată, unde au găsit un steag al ISIS, chimicale, detonatoare, o valiză plină de cuie și dispozitive utilizate în construcția bombelor.
Într-un coș de gunoi de pe aceeași stradă, anchetatorii au găsit un computer ce conținea mărturiile lui Brahim El Bakraoui. El scria într-o scrisoare despre intențiile sale, menționînd că este „grăbit, nu știe ce să facă, toată lumea îl caută, nu se simte în siguranță, iar dacă nu își duce planul la bun sfîrșit, va ajunge într-o celulă de închisoare”.
Identificarea victimelor este un procedeu anevoios, reprezentanții Ministerului de Afaceri Externe al Belgiei estimînd că ar fi vorba de aproximativ 40 de naționalități diferite. Între timp, în toată lumea au loc marșuri ale tăcerii, momente de reculegere și comemorări în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles.
Se crede că cei doi frați, Brahim și Khalid El Bakraoui, s-ar afla în spatele atacurilor din Bruxelles. Cei trei suspecți identificați au fost legați de atentatele care au avut loc la Paris, în 13 noiembrie 2015. Belgia este una dintre țările care s-a implicat în intervențiile militare desfășurate împotriva ISIS. Autoritățile belgiene cred că unul dintre motivele pentru care au fost plănuite și duse la bun sfîrșit atentatele ar fi arestarea lui Salah Abdeslam, unui dintre cei care au contribuit la planificarea atentatului din noiembrie 2015, ce a avut loc la Paris. Acesta a fost prins pe 18 martie 2015, în urma unui raid desfășurat în Bruxelles, fiind acuzat de terorism.
În urma celui mai sîngeros atentat terorist din istoria Belgiei, guvernul a declarat trei zile de doliu național, iar statele Uniunii Europene se întreabă ce se va alege de pacea pentru care militează. Atacurile din Bruxelles au stîrnit panică în întreaga Europă, iar prim-ministrul Poloniei, Beata Szydlo, a declarat să refugiaților nu li se va mai îngădui accesul pe teritoriul țării pe care o reprezintă. În Place de la Bourse, principala Piață din Bruxelles, oamenii au adunat maldăre de flori, iar lumînările ard continuu. Printre echipajele de poliție, familiile victimelor și oamenii care empatizează cu acestea se roagă pentru cei care luptă pentru viața lor. Alții scriu cu creta pe asfalt mesaje de încurajare, în timp ce ISIS amenință cu noi atentate în fiecare zi.
Adaugă un comentariu