Spectacolul de dincolo de ecran, dezbătut la Iași

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Spectacolul de dincolo de ecran, dezbătut la Iași 32

Televiziunea este un spectacol, mai ales atunci cînd o îmbogățești cu puțină creativitate, curaj și un unghi de abordare original, aceasta se transformă în artă. Iar pentru a face artă, trebuie mai întîi să o recunoști și să fii capabil să o diseci, lucruri pe care le-au învățat participanții la Seminarul Internațional de Jurnalism (SIJ) de la Iași. Evenimentul a fost organizat de echipa studioului regional al Televiziunii Române (TVR) din Iași, în perioada 21 – 23 martie 2016. Sala de conferințe Chopin din Palas Mall a fost plină de tineri care au apucat deja calea jurnalismului, conduși fiind de cei care au conferențiat în cele trei zile.

Aflat la cea de-a treia ediție, SIJ a adus anul acesta tema „Televi­ziunea – spectacol” între oamenii care nu aveau acces la această lu­me decît printr-un ecran. Din aceas­tă temă s-a conturat un motiv se­cundar, și anume abilitatea de a spune cît mai frumos o poveste. În cazul tuturor filmelor și documen­tarelor ce au rulat în sală, din pro­iector s-au desprins povești care au atins suflete și au stîrnit curiozi­tate. Evenimentul a fost deschis de dialogul cu jurnalistul TVR Ma­rian Voicu și documentarul „Exo­dul. O tragedie siriană”, semnat de el. Filmul a fost premiat cu meda­lia de aur de Aso­ciaţia Corespon­denţilor Organiza­ţiei Naţiunilor Unite, în anul 2015 și spune po­ves­tea refugiaților si­rieni care apucă drumuri străine pentru a-și salva familiile de răz­boiul de acasă. În plan secundar, apar lupta și nepu­tința repre­zen­taților statelor în ca­re se refugiază sirienii de le asigura acestora con­diții de trai mini­me.

Tot în prima zi a evenimentului a conferențiat și David Lowen, un producător de televiziune din Marea Britanie a cărui viziune des­pre jurnalismul de la televizor este construită în jurul creativității. El crede că forța televiziunii izvo­răște doar din implicare, originalitate, neașteptat, dar și din „capaci­tatea de a găsi în creativitate un adevăr pe care nu l-a descoperit nimeni pînă la tine”.

Forța jurnalismului stă în creativitate

Nicolas Don, jurnalist francez de politică externă, le-a împărtășit celor prezenți din experiența lui de lucru în televiziunile din Româ­nia și le-a răspuns tinerilor la în­trebări legate de cariera de jurna­list. Între poveștile vieții unui om de presă, Nicolas Don a strecurat și ironii adresate presei românești, povestind despre experiențele lui cu patronii de presă autohtoni. Cris­tina Hermeziu, mediator cultural din partea Institutului Cultural Ro­mân de la Paris și colaborator al re­vistelor de cultură din România, le-a făcut tinerilor cunoștință cu fragmente din documentarul unor fran­cezi care au călătorit prin Europa fără bani și fără haine. Critica ei bi­nevoitoare asupra televiziunii a ve­nit în sprijinul creativității în televiziune, care trebuie hrănită cu fie­care material realizat, așa cum au făcut și cei doi francezi cu care ne-a făcut ea cunoștință.

Un alt jurnalist TVR, Irina Păcu­rariu, a vorbit despre documenta­rul realizat de ea în Norvegia, „În numele copilului”. Experiența ca­re s-a desfășurat pe repede-înain­te, dar și secretele din spatele ei au fost puse sub lupa cu care tinerii din sală au explorat atent substraturile meseriei de jurnalist. Ticu Lă­cătușu este primul alpinist român care a ajuns pe Everest, în anul 1995. El a vorbit despre viața pe munte, rezistența în fața capricii­lor extreme ale vremii, dar și des­pre ce înseamnă să fii corespondent pentru TVR Iași tocmai în inima Asiei. Prof. univ. dr. Daniel Condurache, profesor la Depar­ta­mentul de Jurnalism al Facultății de Litere de la Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza” din Iași a vorbit despre noile fețe ale spectaco­lului mediatic, subliniind cu nostalgie că Internetul a schimbat fața jurnalismului și continuă să transforme această meserie.

Dramaturgul Matei Vișniec, in­vitatul special al seminarului, este cel căruia i-a fost dedicată în în­tre­gime cea de-a treia zi a evenimentului. Invitatul a vorbit despre via­ța sa, împărțită între jurnalism și teatru, de unde se desprind două la­turi ale personalității sale, ce se u­nesc în penița cu care scrie texte și piese de teatru. În viziunea lui, teatralitatea unei lumi care izvo­răște dintr-un ecran este mult mai com­plexă decît pare la prima ve­dere. „Instrumentele înțelegerii lu­mii contemporane nu se află în școa­lă, ci în cultură, în literatură, în ar­tă, în psihologie, în multe alte disci­pline. Astăzi, a fi jurnalist înseam­nă a fi precum personajele renas­centiste de altădată, care știau cîte ceva despre orice”.

Moderatorul evenimentului a fost Liviu Tudorache, jurnalist la TVR Iași și liantul dintre două lumi: cea a profesioniștilor și cea a neinițiaților într-ale televiziunii. Toți cei care au conferențiat, au de­pășit tiparele unei prezentări simple și au încercat să întrețină un dialog cu publicul, pentru a explora împreună harta desfășurată în spatele camerelor de filmat.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top