Noile moduri prin care își exercită Rusia influența în Republica Moldova

Cap în cap Niciun comentariu la Noile moduri prin care își exercită Rusia influența în Republica Moldova 14
Noile moduri prin care își exercită Rusia influența în Republica Moldova

Cînd va ataca Rusia Republica Moldova? Cînd va reîncepe războiul în Transnistria? Cînd vom vedea tancuri rusești brăzdînd drumurile pline de gropi din Republica Moldova? Cînd? Această întrebare plutește cumva în aer la Chișinău, la București, în cancelariile Europene. Mai ales după războiul din Ucraina, conflictul din Siria, iar acum reizbucnirea ostilităților armate dintre Armenia și Azerbaidjan. De nenumărate ori am auzit întrebarea chiar tranșant, uneori răstit. La Chișinău o întreagă guvernare a ajuns la putere manipulînd cu această întrebare. Întrebarea este atît de dură și zgîrîie atît de rău urechile occidentalilor, mai ales ale occidentalilor, încît cvasi-ilegalul și complet imoralul guvern Filip a reușit să obțină binecuvîntarea SUA, UE și României doar punînd-o. Auziți cum sună? Cînd va ataca Rusia Republica Moldova? Brrr, ți se face instant rece pe șira spinării.

Frica este bună, păzește bostănăria. Numai că, din păcate, frica oarbă și aproape animalică, ajunge să estompeze simțul rațiunii. Rusia are multe probleme și nu poate ataca peste tot. Rusia a atacat în Ucraina. A înghețat conflictul. A mers în Siria. Apoi a lăsat conflictul baltă și acolo. Așteptăm acum să vedem dacă s-a implicat în Nagorno-Karabah să se răzbune pe azeri, lovind indirect în Turcia. Mă rog, sper să nu fi venit rîndul Moldovei… Adevărul este că Rusia nu are de ce să atace Moldova. Rusia nu are nevoie să trimită nici măcar un omuleț verde la Chișinău. Rusia are tot ce-i trebuie în micuțul stat de numai 3,5 milioane de suflete. Rusia are nu unul, ci tocmai două partide proruse: partidul domnului Dodon și partidul domnului Usatîi. Rusia are 80 la sută din piața media de la Chișinău. Rusia are o populație rusofonă, dar și o mulțime de moldoveni nostalgici după perioada în care fratele mare, fratele rus, avea grijă de ei.

Cel mai important, Rusia are la dispoziție o guvernare profund coruptă, chipurile proeuropeană, dar, de fapt, pro buzunarul său oligarhic. Așadar, Rusia nu trebuie să trimită nicio armată la Chișinău. Guvernul Filip, fostele guverne așa-zise proeuropene fac totul ca să-i dezamăgească pe puținii moldoveni rămași cu gîndul la Europa. În loc să fi ales noi partide proeuropene, că există, vestul a decis să continuie integrarea europeană cu corupții care au furat din băncile moldovenești un miliard de dolari. Dezamăgirea uriașă în rîndul cetățenilor vine ca o mănușă pe intențiile Rusiei.

La Chișinău, „mîna Moscovei” nu mai sperie pe nimeni. La Chișinău poate să vină și „mîna Chinei”. Ocupată cu războaie și bombardamente, Rusia a lăsat-o mai moale, cum zic moldovenii, cu geopolitica la Chișinău. Astăzi s-a trezit că munca sa dificilă a fost făcută chiar de guvernările proeuropene, care au furat pînă cînd oamenii au zis, ne-am săturat de tot și de toate.

Text scris de Vitalie Cojocari, cojocari.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top