„Dacă există ilegalități, am putea considera că au pierdut cei ce fac afaceri oneste”
Cap în cap 15 aprilie 2016 Niciun comentariu la „Dacă există ilegalități, am putea considera că au pierdut cei ce fac afaceri oneste” 17Ce înseamnă scurgerea de documente Panama Papers pentru așa-numitele paradisuri fiscale? Credeți că vor fi din ce în ce mai puțini oameni care vor apela la ele?
Cred că se va intensifica presiunea internațională în direcția unei reglementări mai aspre a paradisurilor fiscale. Așadar, este o veste proastă pentru toate guvernele care speră să profite, într-un fel sau altul, de pe urma politicii de a nu-i deranja pe investitori cu prea multe întrebări. Vor fi negocieri îndelungate și dificile – în fapt, problema se afla deja în atenția decidenților internaționali. Cred că se va ajunge, în timp, la îngrădiri suplimentare în circulația fluxurilor financiare, sub influența statelor puternice, înzestrate cu birocrații competente: ele vor putea urmări și taxa cu mai mult succes decît în trecut. Pînă atunci, sistemul actual va continua să funcționeze cu modificări minore, iar clienții nu vor lipsi. Dar, spre exemplu, tot mai mulți parteneri vor deveni mai precauți în interacțiunile cu „locuitorii” paradisurilor fiscale.
Care este impactul aceste scurgeri de informații asupra politicii mondiale?
Deocamdată este greu de spus, va conta foarte mult amploarea ilegalităților ce vor fi descoperite – dacă vor fi descoperite. Va fi stimulat, așa cum am menționat mai sus, dialogul interstatal menit să găsească soluții de reglementare. El ar putea fi organizat, spre exemplu, sub cupola Organizației Națiunilor Unite, dar se poate opta și pentru un cadru care să asigure un leadership mai clar al marilor puteri economice – spre exemplu, Grupul celor 20 (G 20), care include atît economii dezvoltate, cît și economii emergente. Printre celelalte consecințe ale scandalului s-ar putea număra creșterea audienței proiectelor anticapitaliste ale stîngii globale, și așa în vogă, precum și continuarea procesului de discreditare a actorilor și instrumentelor de pe piața financiară globală. În fine, observatorii politici se pot uita cu interes la eventualul efect asupra alegerilor din Statele Unite ale Americii, unde senatorul Bernie Sanders are un mesaj extrem de adecvat pentru a profita de scandalul Panama Papers.
Care sînt victimele paradisurilor fiscale?
E o întrebare dificilă. Dacă există ilegalități – și probabil că ele există – am putea considera că au pierdut cei ce fac afaceri oneste, cei care nu încearcă să scape de responsabilitatea de a contribui, prin impozitele plătite, la bunăstarea comunităților în care operează. Dar aceasta nu echivalează cu a afirma că orice impozit e justificat: există o lungă și venerabilă tradiție a abuzului comis de stat împotriva mediului economic, prin intermediul impozitelor.
Se consideră că cei care apar în documente au făcut un lucru ilegal?
Nu, în niciun caz. Toate situațiile prezentate în documente trebuie analizate cu rigoare.
Care este miza generală a acestei scurgeri de informații?
Foarte probabil, autorul sau autorii acestei veritabile lovituri au dorit să contribuie la crearea unui climat favorabil reformei, la stoparea sau limitarea fluxurilor necontrolate. Pe măsură ce va deveni mai clar conținutul dosarelor, vom putea vedea dacă există ținte predilecte. În momentul de față, nu cred că putem vorbi de o instrumentalizare politică.
Ce se va întîmpla cu liderii lumii menționați în documente? Deja a demisionat prim-ministrul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson, credeți că vor cădea și alții?
Pînă acum, dintre liderii democratici, președintele argentinian Mauricio Macri pare vulnerabil. El se află la început de mandat, divizările din perioada electorală nu au dispărut, iar în forul legislativ se confruntă cu adversari puternici. David Cameron se poate menține în fruntea guvernului și la șefia Partidului Conservator cît timp nu se dovedește că a mințit cu bună știință, dar implicarea în scandal i-ar putea grăbi decizia de retragere. Nu cred că se vor face simțite presiuni directe asupra altor lideri democratici, dar nu pot fi excluse noi descoperiri deranjante care să-i pună în dificultate pe unii dintre ei.
Credeți că reprezentații firmei de avocatură Mossack Fonseca știau despre ilegalitățile comise de clienții lor? Ei au declarat că nu știau, dar pare plauzibilă această afirmație?
Nu știm dacă există ilegalități. În mod normal, însă, n-ar trebui să-i bănuim de naivitate pe reprezentanții firmei. Probabil că vor fi lansate investigații menite să clarifice care a fost rolul Mossack Fonseca în toată această piesă.
Ce înseamnă pentru Vladimir Putin faptul că numele lui este legat de Panama Papers?
Vladimir Putin este relativ ferit de primejdii atît timp cît populația are senzația că Rusia merge într-o direcție dezirabilă. Deocamdată, vor fi destui ruși care vor crede propaganda oficială, dar există factori care ar putea schimba percepțiile – spre exemplu, o criză economică prelungită și scăderea nivelului de trai. Liderii autoritari nu se pot simți în siguranță decît pe termen scurt. Multe depind de cartografierea traseelor și conexiunilor, în cazul Putin. Nu e de așteptat ca autoritățile de la Moscova să dea dovadă de prea multă solicitudine în privința datelor solicitate de jurnaliști.
Interviu cu Lucian Dîrdală, analist politic
Adaugă un comentariu