Biletul către nemurire
Lumea pe jar 17 aprilie 2016 Niciun comentariu la Biletul către nemurire 40De la convingerea lui Aristotel cu privire la forma rotundă a Pămîntului și pînă la scriitori care au murit de foame în secolul al XX-lea, efortul intelectual și creator al numelor ce-au scris istorie a fost recunoscut prea tîrziu. Mulți dintre ei sînt un simbol al luptei împotriva autorităților pentru libertate prin hotărîrea cu care și-au susținut convingerile, dar nebunia și bolile crunte le-au rupt avîntul prea din timp. Astăzi, alți pictori, scriitori, intelectuali remarcabili învață și se insipră din operele lor, dar oare cîți ca ei, care și-au trecut viața în anonimat, există astăzi, de fapt, printre noi?
Astăzi e simplu. Toată lumea scrie cărți, are expoziții de pictură, ziarele publică știri despre orice premiu care s-a mai dat pe la vreo olimpiadă de matematică, iar fiecare dintre noi e un mic geniu care strigă să fie luat în seamă. În secolele trecute, însă, artiștii și intelectualii pe care îi admirăm astăzi erau mai de grabă niște refugiați care își trăiau cea mai mare parte din viață ascunși prin vreo cămăruță unde studiau zi și noapte. Iar cînd apăreau afirmații îndrăznețe care contraziceau religia și cunoștințele de pînă atunci, oricine le-ar fi făcut risca să fie aspru pedepsit.
Din această cauză și-a petrecut Galileo Galilei ultimii zece ani din viață în arest la domiciliu. Supranumit „părintele astronomiei observaționale moderne” ori „părintele științei”, fizicianul, matematicianul, astronomul și filosoful italian a susținut vădit heliocentrismul (n.r. teoria conform Soarele este centrul Sistemului Solar).
O astfel de teorie care contrazicea convingerile secolului al XVI-lea cum că Pămîntul ar fi centrul Universului, a atras o puternică opoziție din partea unor filosofi și clerici care considerau heliocentrismul „fals și contrar Scripturii”. Chiar dacă această concepție îi aparține matematicianului Nicolaus Copernicus, Galilei a reușit să demonstreze veridicitatea ei. Încăpățînarea de a-și susține și demonstra în continuare părerile, l-au condamnat pe Galileo Galilei la arest la domiciliu, fiind acuzat de erezie de către Papa Urban al VIII-lea. Se spune că după ce, la cererea autorităților, a retractat teoria care susține că Pămîntul se învîrte în jurul Soarelui, acesta ar fi rostit în șoaptă o expresie care a rămas celebră: „E pur si muove!”, adică „Și totuși se învîrtește!”
Un instrument al nebuniei
De cele mai multe ori, afirmațiile care contrazic cunoștințele secolului sau modul inedit de a gîndi, aduc reputația de nebun în societate. Însă în cazul pictorului olandez Vincent Willem van Gogh problemele psihice nu au fost doar o etichetă, ci o problemă reală care și-a pus semnătura în cele peste 2000 de creații ale sale. Astăzi este cunoscut drept unul dintre cei mai importanți pictori din istorie, însă în perioada în care a trăit, 1853-1890, van Gogh a trecut de la copilul timid, cu o stimă de sine scăzută, la adultul rece și violent. Pentru că a pornit mai întîi pe drumul preoției, pictorul a apucat să își manifeste pasiunea de a picta numai timp de zece ani. Uneori reușea să picteze aproape un tablou pe zi, iar fratele său, Theo van Gogh, a fost pentru artist un punct de sprijin financiar, dar și emoțional. Toate cheltuielile, de la mobilier, chirie, mîncare, băutură, pînă la ustensilele de pictat, și tratamentele urmate în sanatorii, erau plătite de Theo. Pe lîngă asta, fratele său încerca să vîndă cît mai multe dintre tablourile artistului.
Hotărîrea de a se muta la Paris, coincide cu perioada în care pictorul începe să abuzeze de consumul de țigări și alcool, fapt care îi declanșează tulburările psihice. Din cauza lor și relația cu apropiații este afectată, atacîndu-l, de cîteva ori, pe bunul său prieten Paul Gauguin. După conflict van Gogh își taie fie intenționat, fie accidental lobul urechii, și este internat în spital, unde este nevoit să se întoarcă din cauza crizelor repetate.
Medicii și criticii de artă din acea vreme îl considerau nebun, iar operele îi erau socotite drept „opere nebune”. Cu privire la bolile de care a suferit van Gogh s-au făcut multe speculații, dar un aspect este cert: boala sa psihică se trage din familie. Fratele său, Theo, a murit de sifilis paralizant, sora sa, Willemina van Gogh a murit de demență, iar fratele Cornelius Vincent s-a sinucis.
Pictorul s-a îmbolnăvit mai întîi de sifilis la care se adaugă crizele de epilepsie, dar și depresiile suferite din cauza deziluziilor sentimentale. Unele speculații spun că accesele de furie, halucinațiile și pierderile de memorie ale artistului ar fi fost cauzate de inhalarea sau înghițirea unor substanțe din vopselele sale, dar și datorită dependenței de absint pe care îl consuma în exces. În plus, van Gogh avea și glaucom, lucru identificat în lucrările sale prin halourile, umbrele colorate din jurul surselor de lumină.
Cu prețul morții
În ciuda afecțiunilor pe care le-a suferit van Gogh, talentul lui a fost susținut de fratele Theo și de prietenul Paul Gauguin. La fel s-a întîmplat și cu Franz Kafka, scriitor evreu care a murit în brațele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, și ale ultimei sale iubite, Dora Diamant. Fiind bolnav de tuberculoză, acesta nu se mai poate hrăni și moare de foame. În timpul vieții sale, scriitorul a publicat doar opt povestiri, în anul 1909 , iar celelalte creații dorește să fie arse post mortem. În ciuda dorinței exprimate în testament, Max Brod, cel mai bun prieten al lui Franz Kafka, refuză să îi distrugă opera, așa că o publică.
Asemenea lor, alți artiști, intelectuali ai vremii au lăsat moștenire omenirii munca lor de o viață. Nu au fost purtați pe brațe, nu au trecut prin tunele de flori, au suferit din dragoste și au murit fără să apuce să simtă aprecierile muncii lor. Alții, cum e Mozart, au cunoscut succesul de la prima suflare de viață pînă la ultima, dar au fost uitați pînă și de prieteni în ultima clipă petrecută pe lume. N-au primit cununi de lauri și nici n-au pășit pe covoare roșii printre oameni care să îi aclame, dar au scris istoria prin creațiile și descoperirile lor, iar cu asta și-au plătit biletul către nemurire.
Adaugă un comentariu