Șoferii Uber îți cer bacșișul
Primul răcnet 25 aprilie 2016 Niciun comentariu la Șoferii Uber îți cer bacșișul 22Timp de vreo cîteva luni, cei de la Uber s-au certat cu proprii șoferi și au fost la un pas de a fi dați în judecată, riscînd să intre în belele și mai mari. Mărul discordiei e faptul că șoferii nu sînt considerați angajați, ci doar niște contractori independeți, rămînînd astfel fără o mare parte din beneficii, cum ar fi asigurarea de sănătate. Protestele au fost pornite de către șoferii din statele California respective Massachusetts și s-au extins și în alte orașe, pînă ce săptămîna trecută părțile au ajuns la un acord comun.
Uber a scăpat ușor, iar șoferii vor fi considerați în continuare niște parteneri, aceștia din urmă reușind să cîștige dreptul de a forma o „Asociație a Șoferilor”, precum și mai multă transparență din partea companiei în ce privesc pretextele pentru care li s-ar putea retrage licența de șofer Uber. Acum, dacă firma americană ar fi intrat în proces și ar fi pierdut, ar fi trebuit mai apoi să-și refacă total modelul de business și să includă lucruri precum un salar minim, dar și o plată pentru securitatea socială a șoferilor.
Un alt motiv pentru care șoferii sînt supărați este că anul trecut, acestora li s-a micșorat în repetate rînduri sporul pe care-l primeau la un număr fix de curse realizate și că trebuie să aibă grijă singuri de „sănătatea” mașinii, micșorîndu-le astfel profitul. De asemenea, șoferii nu sînt de acord cu modul în care companie privește bacșișul, Uber vrînd să pară un cavaler în armură albă, și accentuînd faptul „că nu e nevoie să plătești bacșiș”.
Așa că, cei din urmă au ajuns la un compromis și au promis că pe aplicația mobilă vor include și o opțiune de a oferi bacșiș, care ar intra în totalitate în buzunarele șoferilor. Criticii spun că astfel, Uber a făcut primul pas în a înțelege că deși bacșișul este o relicvă a trecutului, el reprezintă o realitate a zilelor noastre – anume că cei care lucrează în industria serviciilor sînt plătiți mizerabil.
În ciuda consensului, șoferii încă nu sînt mulțumiți și spun că-și doreau mai mult de la firma a cărei valoare este estimată la 62.5 miliarde de dolari. De asemenea, este de văzut dacă Uber își va onora promisiunile. Însă, chiar dacă n-au obținut tot ce și-au dorit, odată ce au dovedit că corporația este vulnerabilă, cu puțină motivație și coordonare, șoferii vor cîștiga bătălia pe termen lung.
Adaugă un comentariu