Tabloul, portal al trecutului
Navighează pe-o pagină de carte 23 mai 2016 Niciun comentariu la Tabloul, portal al trecutului 14„Nu exista nimic la care să nu fi putut renunța, nimic care să-i împiedice pe cei din jurul meu să renunțe la mine. Eram înlocuibil în tot ce aș fi întreprins pe viitor. Singurele fapte în care eram de neînlocuit aparțineau trecutului”, spune autorul „Femeii de pe scări”. Bernhard Sclink, același autor al romanului „Cititorului”, publicat inițial în 1995, a creat și de această dată un roman care vizează conflictul interior și care lansează, în serie, un șir de mari întrebări.
Căutarea răspunsurilor te face să te lovești de personajul principal al romanului care, surprinzător, nu este personajul controversat al tabloului în jurul căruia gravitează firul narativ, acesta fiind, de această dată, chiar naratorul. O povestire subiectivă, în care persoana I este centrul tuturor dramelor de natură existențială care par să aibă loc, transformă istorioara fictivă într-un proces introspectiv supus unei largi analize.
Fără a avea un nume, eroul se prezintă inițial ca victima unei surprize. Plăcerea, confuzia sau stările celelalte, parte din amestecul emoțiilor care pot descrie actorul principal al romanului sînt redate mai departe, odată cu trecutul, al cărui rol este de a explica reacțiile actuale.
Aflat la Sydney, eroul, al cărui nume rămîne necunoscut pînă la final, descoperă un tablou, care se transformă într-o atracție atît pentru lumea artei, cît și pentru universul său personal. Tabloul, care întruchipează o femeie, se dovedește a fi același tablou care l-a determinat să se îndrăgostească, în urmă cu cîteva decenii, în timp ce profesa ca avocat. Modelul, femeia care i-a schimbat destinul atunci, devine, așadar, ținta personajului, care dezvăluie întreaga poveste, o aduce în prezent prin fiecare trăire redată în detaliu și, fără vreo zăbavă, gonește într-o căutare, fără a avea vreun indiciu.
Întreaga reconstituire asamblată cu grijă din frînturile memoriei formează un întreg de la conturul căruia eroul lui Sclink nu se abate nicio secundă și ajunge, din pagină în pagină, să treacă granițele Germaniei și să se regăsească într-un oraș îndepărtat, situat pe coasta australiană.
Romanul te lasă cu ușurință să descoperi același stil obișnuit al autorului, îndeamnă la aceeași provocare a dezlegării fiecărei întrebări pe care ți-o adresează și acoperă ceea ce vrei să afli într-o poveste dinamică, ușor de citit, despre care se poate spune, fără ezitare, că este fără de cusur.
Adaugă un comentariu