Reformă în televiziune
Mai plați ca ecranul 10 octombrie 2016 Niciun comentariu la Reformă în televiziune 19După o bună perioadă de timp, în care realizatorii de emisiuni TV au fentat legislația în vigoare, CNA vrea să schimbe Codul audiovizualului. Modificările au fost propuse spre dezbatere publică, iar observațiile pot fi făcute pînă pe 3 noiembrie.
Dacă proiectul va fi adoptat, de pe micile ecrane va urma să dispară mecanismul prin care unele tabloide fac rating: umilirea persoanelor. Indiferent dacă există sau nu un contract în acest sens între cele două părți implicate, astfel de imagini nu vor mai putea fi prezentate publicului. Prin urmare, show-urile în care se promovează scandalul ieftin vor dispărea din grila de programe.
De asemenea, emisiunile fictive vor fi marcate pe tot parcursul difuzării lor, nu doar la început și la sfîrșit, așa cum se întîmpla pînă în prezent. CNA mai propune ca realizatorii să fie obligați să ceară un punct de vedere al persoanelor cărora li se aduc acuzații. Acest lucru se va întîmpla în cadrul aceleași emisiuni, în niciun caz după terminarea acesteia, și doar dacă acestea au fost aduse de către moderator sau postul de televiziune.
Un alt aspect căruia forul i-a acordat o atenție deosebită este cel al protecției minorului. Dacă pînă acum exista un prag intermediar, „minorii pînă la 14 ani” nu au voie să fie expuși în anumite condiții, după adoptarea modificărilor acesta va fi eliminat. Astfel, toate persoanele sub 18 ani vor fi considerate „minori” și vor respecta aceleași reguli. Aceștia nu vor mai putea apărea în campaniile sociale din cadrul emisiunilor de tip tabloid și nu vor mai putea să-și expună opiniile despre problemele intime ale familiei sau despre situațiile dramatice din jurul lor.
În plus, televiziunile vor fi acum obligate prin lege să precizeze sursa din care au preluat informația, iar pe durata pauzelor publicitare vor fi introduse cartoane noi, prin care se recomandă părinților să ofere o atenție sporită copiilor. Reclamele vor fi considerate și ele „programe audiovizuale” și vor avea aceleași limite ca și restul emisiunilor tv.
Modificările nu sînt definitive, dar dacă vor fi adoptate, acestea vor determina televiziunile să producă emisiuni fără violețe, umiliri și injurii. Acest lucru va duce, inevitabil, la creșterea calității din audiovizual.
Adaugă un comentariu