Deputați și senatori corigenți la legi
Cap în cap 31 octombrie 2016 Niciun comentariu la Deputați și senatori corigenți la legi 18Legea de adoptare a Ordonanței de Urgență nr. 4/2016 privind plagiatele a fost declarată, miercuri, 26 octombrie, neconstituțională în urma evaluării realizate de CCR. Sesizarea a fost depusă, încă de pe 13 octombrie, atît de PNL, cît și de Guvernul României.
Potrivit CCR, legea încalcă prevederile art.61 alin.(2) din Constituție care spun că o lege trebuie votată, după dezbatere, în ambele camere ale Parlamentului și, în cazul de față, legea a fost votată, mai întîi, în Senat într-o formulă, iar apoi în Camera Deputaților, ea a avut modificări majore. De asemenea, s-a constatat că legea supusă controlului nu respectă nici prevederile art.1 alin.(5) din Constituție care fac referire la principiul obligativității respectării legii, sub aspectul trăsăturilor privind claritatea și previzibilitatea normelor. „Separat, am considerat că și obiecția Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin.(5) din Constituție cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă nu au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri și modificări care au fost făcute de cele două Camere ale Parlamentului. Deci, legea este integral neconstituțională”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, conform romanialibera.ro. Decizia finală, luată de CCR, se comunică președintelui României, Klaus Iohannis, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului, Dacian Cioloș. „Pot să vă asigur că Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar și de cercetare din România să fie ferit de imaginea aceasta cu impact negativ foarte mare a plagiatului și a imposturii în cercetare. Nu o lege poate să decidă dacă o lucrare de doctorat este științifică sau nu, ci doar oameni de știință onești, obiectivi, recunoscuți și profesioniști. Cred că aici trebuie să ajungem”, a declarat șeful Executivului, conform mediafax.ro.
Viorel Barbu – o demisie din grabă?
În urma votului exprimat de deputați și senatori privind legea care acordă putere universităților și care reduce implicarea CNATDCU, președintele consiliului, Viorel Barbu a decis să demisioneze, fiindcă, spunea el, nu dorește să conducă o instituție care are rol decorativ. Însă, deși decizia finală luată de CCR este în favoarea consiliului, președintele instituției refuză să-și schimbe opțiunea. „Vestea că Legea de adoptare a Ordonanței de Urgență 4/2016 privind plagiatele este neconstituțională este excelentă. Nu prea revin asupra deciziilor. Nu voi reveni nici asupra demisiei din funcția de președinte al CNATDCU. Are cine să mă înlocuiască, vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh, este foarte potrivit”, a declarat Viorel Barbu, pentru adevărul.ro.
În luna mai a acestui an, președintele României a formulat o cerere de reexaminare a legii de aprobare a ordonanței privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale, însă, senatul a respins, pe 10 octombrie, cererea președintelui și, astfel, legea a mers din nou la promulgare. Conform noii legi propusă de Parlament, universitățile din România dispuneau de autonomia de a retrage și de a acorda un titlu de doctor, iar CNATDCU, instituția care a confirmat și a dovedit, printre altele, că lucrările de doctorat ale lui Victor Ponta și Gabriel Oprea sînt plagiate, pierdea din putere și rămînea doar o instanță de apel și totodată persoana în cauză care dorea să-și retragă un titlu de doctor nu era trasă la răspundere. „Potrivit acestei legi, creștem responsabilitatea școlii doctorale și trebuie să spunem că nicăieri în lume nu există o instituție deasupra universității care acordă o diplomă”, nota la vremea respectivă Ecaterina Andronescu, conform hotnews.ro. Președintele României nu a fost mulțumit de decizia Senatului și a spus că procesul de dovedire a plagiatului trebuie să fie clar și transparent. „Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate și performanță”, scria Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook. Alături de președinte au fost și prim-ministrul României, Dacian Cioloș, și PNL care au decis să atace legea la CCR.
Cu toate acestea, CCR menționează că această decizie de neconstituționalitate nu afectează OUG 4/2016, care modifică legea Educației 1/2011 și, în consecință, aceasta rămîne în vigoare. Președintele CCR, Valer Dorneanu spunea că inițiatorii acestei legi pot începe procedura de la zero, dacă doresc ca aceasta să intre în vigoare.
Adaugă un comentariu