Toți oamenii președintelui Trump
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 14 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Toți oamenii președintelui Trump 140Proteste în stradă, oameni împușcați, steagul american ars pe străzile New York-ului. O țară întreagă pare că s-a opărit cu cafea pe 8 noiembrie, cînd s-au dezmeticit și și-au dat seama că nu era un reality-show care rula pe canalele de știri, ci o realitate pe care presa nu a fost capabilă să o reflecte. Donald Trump a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii de oameni din toate categoriile sociale. Albi, negri, latino. Femei, bărbați, pensionari, muncitori, studenți. Bogați, săraci, cu studii superioare sau fără. O jumătate de țară ignorată dintr-o mie de motive a ieșit la vot și l-a ales pe cel mai controversat candidat al unui partid din istoria SUA, deși toate sondajele spuneau că-l vor vota doar albii anti-sistem, muncitorii care-și vor industria înapoi acasă. În ruptura de clasă și certurile din sînul famiilor, i-am căutat pe votanții lui Trump, înainte și după alegeri, și am văzut că ura față de secrete, într-o națiune îngrozită de scandaluri cu supraveghere informatică și lipsă de transparență, a fost îndeajuns de puternică pentru a trece peste orice minciună și scandal.
„We will finally close the history books on the Clintons”. Trump vorbește de la tribună în același stil în care a făcut-o în toate cele 18 luni de campanie. Agresiv, ofensiv, personal. Pare atît de singur. Este noaptea de luni spre marți, în Michigan, o zi înaintea alegerilor, ultimul discurs al celui care urmează să fie ales președintele SUA în 24 de ore. „Împreună vom face America bogată, puternică, sigură și măreață, așa cum a fost cîndva”. Acuzat că a mințit și a distorsionat 18 luni realitatea, nu i s-a dat crezare cînd a spus un adevăr simplu. „I know my people”. Și a fost singurul care i-a cunoscut cu adevărat.
***
În Raleigh, Carolina de Nord, pe scenă cîntă Jon Bon Jovi și Lady Gaga. În aceeași zi, Jon Bon Jovi a cîntat cu Bruce Springsteen în Pennsylvania, unde au vorbit, înaintea lui Hillary Clinton, Bill și Chelsea, familia ei, Barack și Michelle Obama. Nu despre Hillary, ci despre continuarea administrației, a reformelor bune ale lui Obama. Despre moștenire, despre platforma Clinton. Este noaptea de luni spre marți, iar miile de susținători din sala de sport din Carolina de Nord sînt chemați să voteze principii, valori, nu un om. Nici Hillary nu le cere să o voteze pe ea, ci să o facă pentru viitorul țării. „Stronger together” este sloganul acesteia, dar niciodată nu a fost America mai divizată decît acum. Undeva, Lady Gaga încă vorbește despre democrație.
Un mormon, veteran al bunului simț
„Clinton e un criminal și ar trebui să fie la închisoare”. Lance s-a născut în 1944, într-o vale a Arizonei de care nu s-a desprins decît în zbor, fiind toată viața sa pilot de elicopter. A luptat în Vietnam, a fost în prima echipă de intervenție în cazul incendiilor de pădure și a purtat șapte ani mii de turiști prin Marele Canion. A pilotat în viața sa opt tipuri de elicoptere, iar pe 8 noiembrie a fost unul dintre cei care l-au aterizat pe Donald Trump la Casa Albă. „ISIS a fost creată din vina lui Barack Obama și Hillary Clinton.” Lance se declară redneck, un alb care a muncit toată viața și care a văzut cum lucrurile în sudul țării s-au împuțit mai ceva decît mlaștinile din Florida. E mormon, are patru copii, printre care o fată mutată în Sudul Africii, și e stăpînit de un bun simț și-un respect pe care nu l-a atribuit niciun expert, înainte de alegeri, simpatizanților lui Trump, colorați adesea ca fanatici needucați.
În weekendul dinaintea alegerilor, în drumul sinuos care leagă Phoenix de Marele Canion, prin Flagstaff, spune că nu l-a întrebat nimeni, niciodată, în vreun sondaj, cu cine votează. „Nu știu de ce politicienii și liderii nu învață nimic. Intrăm într-o țară ca Libia și le omorîm dictatorul și apoi toată țara se destramă. Intrăm în Irak, le dăm jos conducătorii, îl omorîm pe Sadam Hussein și toată țara se dezintegrează. Și apoi avem lideri ca Hillary Clinton și Barack Obama care nu au coloană vertebrală și spun că dacă vor fi aleși plecăm de tot din Irak. Și pleacă de acolo, țara implodează și se naște ISIS.” Mașina pare că e înghetață în deșertul care a pus stăpînire pe Arizona și milele se scurg una după alta pe autostradă, însă în peisaj nu apar decît pîlcuri noi de pietre și cactuși.
E ușor să-i dai dreptate lui Lance și oricărui sudist care se plînge de mutarea industriei americane în alte țări din lume cînd vezi pustietatea care leagă orașele din sud. Iar Arizona e un stat aparte, republican în măduva oaselor, în care Joe Arpaio, șeriful de 85 de ani, auto-intitulat cel mai dur din SUA, este recunoscut pe plan mondial pentru că obliga deținuții să poarte lenjerie roz, să nu cumva s-o fure, și că-și îndemna ofițerii să oprească imigranții din America de Sud pentru verificări discriminatorii. A candidat pentru al șaselea mandat și a pierdut, însă a fost singurul candidat republican care a avut soarta asta în Arizona. „Industria noastră s-a mutat în alte țări și asta ne-a adus într-o situație de recesiune aproape permanentă. Salariile stagnează, prețurile nu. Costurile cresc, iar oamenii nu cîștigă destui bani ca să își mențină nivelul de trai cu care sînt obișnuiți. Asta înseamnă că sîntem răsfățați? Cred că da.” Lance zîmbește, reluînd segmente din retorica lui Trump atît de clar încît nici nu știi dacă le-a spus republicanul sau chiar sînt preocupări ale oamenilor de rînd. „Statele Unite au încercat dintotdeauna să fie o forță care să arate că există o cale mai bună”, îmi spune bărbatul, parcînd mașina pe buza Marelui Canion. Îl cuprinde cu privirea pînă ajunge la firul îngust al rîului Colorado ce se distinge în vale și vorbește din nou, molcom, cu un calm și o seninătate debordante, de parcă ar cîntări fiecare cuvînt înainte să-l rostească. „Noi, rednecks, sîntem susținători înfierbîntați ai unei clauze din al doilea amendament al Constituției care apără dreptul oamenilor de a purta arme. Acesta a fost introdus ca oamenii să aibă puterea să schimbe guvernarea țării dacă aceasta ajunge atît de rea încît oamenii să fie tratați nedrept.” Oamenii, crede Lance, vor vota marți de parcă ar trage la țintă.
Votul ascuns al conservatorilor
Arizona se înfierbîntă atît de tare în timpul verii încît oamenii se îndreaptă către puținii munți care-i străbat deșertul. Bob povestește că are o cabană la 200 de mile depărtare spre unde pleacă de fiecare dată cînd simte că aerul din suburbiile Phoenixului devine irespirabil. „Și s-ar putea să-l tai cu cuțitul de marți încolo, nu?” Bărbatul are un rîs zgomotos, iar liniștea din Glendalle e spartă, sporadic, cu ecourile vocii sale.
Este duminică seară, toate clasamentele prognozează victoria cu 270-300 de electori a lui Hillary Clinton și că Arizona își va trimite pentru prima dată după mulți ani voturile către democrați. Bob are însă un scepticism care-l macină, ascuns, și pe care nu-l arată decît după ce degustă cîteva sticle de bere mexicană. „Toată viața mea am fost republican și marți voi vedea ce fac. Cum să votez cu Hillary, cînd toată țara e încremenită și este nevoie de o schimbare. Hilarry reprezintă sistemul actual care, să fim serioși, nu funcționează. Însă mă tem și de Trump. Înțelege afacerile, afaceriștii, dar omul ăsta nu are autoritate morală în fața nimănui și la nivel internațional ar putea fi probleme mari.” Și Bob nu e singurul măcinat de astfel de gînduri. Pe străzile din suburbiile Phoenixului, unde s-a mutat o parte din burghezia ce a votat în trecut cu democrații, circulă un curent republican electrizant pe care nu știe nimeni să explice cînd anume s-a transformat în pro-Trump. „M-am mutat în țara asta cînd eram copil”, povestește Miguel, prietenul lui Bob. Părinții săi au fugit din Cuba cînd era mic, fiind văzuți ca inamici ai regimului lui Castro, iar el a petrecut cîțiva ani în orfelinate înainte să poată să-și urmeze părinții. Stabilit de peste 40 de ani în State, Miguel nu vede nici el în Clinton altceva decît secrete, chiar dacă Trump îl înspăimîntă. „Dar poate el o să fie o schimbare.” Însă ei doi sînt doar exemplele celor care își asumă un curent și un tip de gîndire. Oamenii vorbesc de o înfierare adusă asupra lor de cei din jur cînd află că nu votează „the right way” și preferă să vorbească în singurul loc în care vocea lor contează cu adevărat – cabina de vot.
Studenții și secretele lui Hillary
„Atitudinea lui față de terorism este dură și lumea se sperie. Hillary are probleme de personalitate, dar este și arogantă. Este un om de afaceri și îl apreciez pentru asta, ezit să îl votez pentru că e obișnuit să aibă putere și e greu de crezut că este obișnuit să i se spună «nu», cum e probabil să se întîmple dacă va ajunge președinte”, spune Daisy, studentă în anul I la Universitatea de Stat din Arizona. Reflectă, spune ea, gîndirea mai multor colegi. Chiar dacă printre profesorii universității alegerea lui Trump e văzută ca un sfîrșit mai mic de lume, există mulți studenți care nu cred asta. O văd pe Clinton o persoană rece, care are secrete și care se agață de ele. Într-o discuție la finalul lunii octombrie purtată la Departamentul de Stat cu celebrul jurnalist Bob Woodward, acesta povestea că n-o mai recunoaște acum pe Hillary Clinton pe care a cunoscut-o în 1994. „Ce împinge o femeie de aproape 70 de ani să vrea să ajungă președinte? Ce o motivează? O cunosc și am scris despre ea din 1994 și recunosc că, acum, nu știu. S-a închis foarte mult în acești ani. Cînd vorbește în public, pare că nu spune adevărul, sau că nu o face complet”, a spus Woodward.
Statisticile arătau că Trump urma să fie votat de tot valul anti-establishment, cum ar fi oameni, în principiu albi, care au suferit de pe urma politicilor de asigurare implementate la nivel național sub umbrela Obamacare sau muncitori care cereau locuri de muncă bine plătite în industria americană. Am cunoscut însă în Phoenix nu doar oameni de afaceri, ci și studenți, imigranți, albi, negri sau latino, care erau fie suporteri deschiși ai lui Trump, fie nu au vrut să voteze sub nicio formă cu Hillary Clinton. Și situația a fost la fel în toate statele din centrul SUA, umbrite de presa care s-a bazat atît de mult pe sondajele de opinie încît au uitat de oamenii din spatele lor.
Un negru care nu acuză rasismul
Tommy ilustrează cel mai bine tiparele eronate ale sondajelor. „Antreprenor independent”, veteran, negru, Tommy crede că este în regulă să votezi cu cineva care își atacă semenii pe chestiune de rasă, drepturi și egalitate, decît pe cineva care e responsabil „de moartea oamenilor nevinovați din Libia, Irak sau Siria”. În ochii lui, Clinton e vinovată de toate greșelile puse în cîrca administrației Obama în ultimii opt ani și crede că în viitor ar trebui ca armata SUA să intervină activ în aceste zone de conflict. Este prima dată cînd iese la vot pentru că vrea să aducă o schimbare despre care să se vorbească pentru mai multe generații. „Sînt mîndru să fiu american și sper că schimbarea va veni în această țară indiferent de cine va ajunge președinte. De asta avem nevoie, de schimbare. Am prieteni care cred că votul nu contează, care nu merg la urne și am fost și eu unul dintre acești oameni, care am considerat că votul e irelevant. Însă fiindcă alegerile acestea sînt atît de controversate, cum amîndoi candidații sînt mai puțin de 50% din ce vrea America, am crezut că 1% al meu poate decide.” Există o patimă care-l macină pe Tommy pe care o vezi în ochii multor susținători ai lui Trump. Alegerile reprezintă pentru el o chestiune morală, practică, imediată, personală, nu votează ideologii și viitor, vrea un lucru palpabil, pe care să-l resimtă – trupe în Siria împotriva ISIS, industria să se întoarcă în SUA, America să redevină măreață. „Avem candidați necalificați, e fără precedent, știrile nu spun adevărul, mint. Trăim într-un sistem corupt”.
Republicanii de nucleu dur
Nimeni nu vrea să o anunțe. E marți noapte, la sediul din Phoenix unde republicanii și susținătorii acestora urmăresc cum se înroșește harta Americii, stat după stat. Pe două ecrane imense e proiectat Fox News, dar aceștia îl țin pe Trump la aproape 260 de electori, fără cei 11 din Arizona pe care-i anunțaseră deja republicanii locali și care i-ar fi confirmat victoria. Dar nicio agenție media nu vrea să anunțe victoria lui Trump, deși fiecare în parte a acontat, în mare, statele în care acesta va cîștiga. În sală, alcoolul și euforia se amestecă într-un cocktail greu de înghițit. Reporterii locali par încremeniți, cu zîmbete șterse pe față, susținătorii republicanilor sînt în extaz și repetă șablonul strigărilor din toată țara – „Lock her up” și „Build the wall”. Pînă la ora 21.00 nici republicanilor nu le venea să creadă că nu li se desfășoară în fața ochilor un scenariu de film în care Clinton revine pe final și recuperează statele cheie. Apoi, speranța slabă a acestora se transformă în extaz.
Sînt oameni tineri, femei de toate vîrstele, care au trăit emoția crescîndă încă de cînd s-au închis primele urne de pe Coasta de Est. Președintele local al republicanilor vine din cînd în cînd pe scenă să anunțe că de la sediul democraților se aud greieri cîntînd, că oamenii ies în stradă plîngînd. John McCain, reales senator din partea republicanilor, unul dintre cei care l-au blamat pe Trump, nu a venit să urmărească alegerile prezidențiale nici măcar după ce a primit confirmarea victoriei sale, cu mult înaintea celei pentru președinte. „Votez cu Donald pentru că știe să ne respecte, va fi un președinte pentru toată lumea, ține la țară și oamenii vor reacționa la asta. Un nou pas într-o nouă lume care începe astăzi strînsă în jurul lui”, spune sacadat femeia care sprijină pe mîini un banner imens pe care scrie „Women for Trump”. Nu crede în „prostiile promovate de democrați” cu casetele în care Trump recunoaște diferite abuzuri asupra femeilor. „E tehnologie și oricine poate face ceva astăzi cu tehnologia.”
Într-un final, Associated Press îl anunță președinte pe Donald Trump, cînd la sediul național al democraților se pregăteau declarații de presă. Hillary nu a avut tăria să iasă în aceeași seară.
În scurt timp, pe ecranele mari apare Trump, pășind victorios pe o scenă alături de soție. Diavolul, bigotul, „Crokeed Hillary“, femeia nesuferită, se transformă într-o „femeie cumsecade” cu care a purtat o discuție telefonică grea „dar civilizată”, într-un discurs public despre unificare, după 18 luni de urlete de dezbinare. Pe fundalul discursului președintelui-ales, în sala din Phoenix izbucnesc noi urale și strigăte – oamenii n-au uitat, își vor zidul și vor o comisie specială care să o ancheteze pe Hillary. Primele promisiuni ale președintelui încep să îl strîngă cu ușa, în timp ce orașele Americii se umplu de proteste și protestatari. În lumina steagului american ars pe străzile New York-ului, democrația americană e în fața celui mai mare test – să împace un președinte vindicativ cu poporul pe care timp 18 luni l-a incitat la dezbinare.
Corespondență din Statele
Unite ale Americii
Adaugă un comentariu