De la curs în maşina de curse
1001 de chipuri 21 noiembrie 2016 Niciun comentariu la De la curs în maşina de curse 88O mînă de studenţi coordonaţi de către şef lucr. Ciprian Ciofu și şef lucr. Gabriel Ursescu au inițiat, acum patru ani, proiectul „TUIAȘI Racing” care i-a plimbat de-a lungul timpului în cinci competiții „Formula Student” cu o mașină de curse, proiectată și construită piesă cu piesă de ei. Cu peste 16.000 de ore lucrate și aproximativ 30.000 de dolari investiți, echipa speră ca la următoarele competiții să obțină un scor mai bun și, de ce nu, să cîștige. „Cînd am prezentat proiectul în universitate, părea ceva utopic. Sponsorii nu aveau încredere în noi, ei credeau că niște studenți vor să facă bani de un șpriț și cam atît”, îmi spune profesorul Ciprian Ciofu, unul dintre întemeietorii echipei.
Profesorul vorbește cu mult calm și schițează cîteva zîmbete, mai ales atunci cînd îmi povestește despre prima competiție la care a participat cu mașina construită de către studenții de la Facultatea de Mecanică. „Era în vara anului 2012. Noi participam la «Formula Student Spain» și eram foarte mirați că am putut să trecem, din prima, de comisia de evaluare. Chiar și organizatorii spuneau că puține echipe reușesc să facă asta de la prima participare”, adaugă profesorul. Atunci, în 2012, erau puși pentru prima dată în fața unor profesionişti care le-au verificat mașina din punct de vedere tehnic, dar și documentația afacerii. În Spania, echipa „TUIAȘI Racing” a fost singura echipă care a obținut avizele tehnice de la prima prezentare la concurs. Cu multă încredere și ceva mai multă muncă, proiectul prindea contur, iar mașina de curse cucerea kilometru cu kilometru circuitul Catalunya din Spania.
Cînd au ajuns acasă, au început să caute noi membri și să-și mărească echipa. Dacă pînă acum mulți studenți ratau perioada de înscrieri, acum ei acceptă pe oricine și în orice perioadă, chiar dacă, în prezent, echipa s-a mărit la peste 20 de oameni. „Avem nevoie de studenți care să construiască mașina și să aibă grijă de ea, dar avem nevoie și persoane care să se ocupe de documente și de aceea acceptăm și studenți de la «Cuza». Avem și o fată de la Jurnalism, ea o să meargă cu noi peste tot și o să facă reportaje”, adaugă Ciprian Ciofu, în timp ce deschide ușa de la ate-lier. Atelier în care echipa „TUIAȘI Racing” transformă proiectul de pe hîrtie în ceva palpabil, adică într-o mașină foarte rapidă. Pe fundal se aud zgomote de la mașinăriile din laborator – cîteva curele se învîrt și agită aerul din jurul lor, iar, în spatele sălii, trei băieți discută între ei, încercînd să acopere strigătele mașinăriilor. „La noi nu e cine știe ce, dar facem eforturi. Nu prea îți cade bine, cînd la linia de start, lîngă tine, este o mașină pe care stă cocoțată sigla de la «BMW». Noi primim de la sponsori nu doar bani, ci și piese și mașini cu care lucrăm și ne descurcăm”, povestește inițiatorul proiectului
.
Mașina de curse cu care anul acesta studenții au participat deja la două competiții – una în Italia și alta în Ungaria, este expusă în clădirea în care se află birourile rectorilor și prorectorilor. După cîțiva pași, ajungem în fața mașinii și profesorul îmi spune că nu poate fi o bucurie mai mare pentru un student decît aceea de a participa la o competiție de curse cu o mașină construită de la zero cu mîinile lui. „E copilul nostru!”, adaugă profesorul, în timp ce se apleacă spre mașină pentru a-mi arăta că pe ea sînt urmele competițiilor la care studenții deja au participat și de la care cei patru piloți ai echipei au scos cei mai buni timpi.
Adaugă un comentariu