Unirea se vinde cu un leu bucata
Povești fără timbru 5 decembrie 2016 Niciun comentariu la Unirea se vinde cu un leu bucata 34Pavelele care unesc centrul orașului de Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” au căpătat o nuanță de gri aprins din cauza ploii, iar vișiniul pare să se fi șters în totalitate sub pașii oamenilor care urcă grăbiți într-acolo. Dacă privești din stradă, ți se pare că vreo 20 de inși s-au strîns grămadă, ad-hoc, și stau de vorbă, la adăpostul unui tricolor ce se agită puternic sub adierea vîntului. În 2002, Dorohoiul, un oraș mic din inima județului Botoșani, aduna vreo 30.000 de suflete, iar pe 1 Decembrie, dacă se nimerea să fie zi cu soare, puteai să vezi cum arată măcar un sfert dintre ei. O astfel de forfotă în centrul orașului se declanșa doar de două ori pe an: de Revelion, cînd călușarii își mînuiau instrumentele într-un dans repetat tocmai de la sfîrșitul petrecerii de anul trecut, și de aniversarea orașului, cînd lumea își făcea loc dînd din coate ca să prindă vată de zahăr, mici sau să vadă „pe viu” un artist pe care-l asculta doar la televizor.
Joia trecută, ziua națională a prins orașul în plină sărbătoare, lăsînd să se vadă ghirlandele, instalațiile și steagurile proaspăt puse. Beculețele colorate, unele uitate de la Crăciunul trecut, stîteau lungite de pe o parte pe alta a aleilor. La colțuri, instalațiile erau acoperite de bucățile mari de material, pictate în roșu, galben și albastru, care lăsau să se înțeleagă comuniunea desăvîrșită, dar ușor nepotrivită, dintre festivitățile de iarnă și cele ale patriei. În fața primăriei vechi, redeschisă după șase ani de lucrări, s-au adunat vreo 200 de oameni, care s-au așezat, ca în urma unei înțelegeri tacite, într-un cerc perfect. În mijlocul acestora, printre stegulețe fluturînde, un sobor de preoți își frecau mîinile, printre cuvinte liturgice, în speranța că roșeața provocată de ger o să dispară. În balconul de deasupra ușii pe care se intră în primărie tronează un 2017 încă neaprins, iar un fotograf dă naștere cu o simplă apăsare de buton, unei rafale de blițuri, care doar-doar vor putea cuprinde în cadru pe toată lumea.
„Doamne, ocrotește-i pe români!”
Nenea Maricel stă ceva mai în spate, pentru c-a ajuns tîrziu și nu vrea să se îngrămădească și să supere pe cineva. A plecat mai greu de acasă pentru că a încercat să-i îndemne și pe copii să coboare și să se prindă în horă de ziua unirii, dar n-a avut succes. „Nu prea vor, domnișoară, că-i frig”, spune și își suflă-n pumnii strînși la un loc. Are 76 de ani, dar de cînd stă în Dorohoi n-a ezitat o dată să vină să se bucure împreună cu toată comunitatea cînd e zi de sărbătoare. Pentru el e o zi a unității și n-ar putea s-o marcheze altfel decît stînd între oameni, chiar dacă a îmbătrînit și picioarele îl supără tot mai tare.
La vreo doi metri în fața lui, un băiețel fuge după o minge mică și roz din cauciuc, pe care o aruncă din nou imediat ce o potrivește în palmă. Mingiuța se rostogolește pe asfalt și pare să fure din primele îngînări ale Ansamblului folcloric „Mugurelul”, care-și încep momentul cu un „Doamne, ocrotește-i pe români!”. Grămada de oameni devine din ce în ce mai compactă, într-o încercare disperată de-a sta mai aproape de cîntăreți, cînd aceștia rostesc la unison, „Doamne, nu uita de noi/ Sîntem săraci, plini de nevoi”. Grupul pare, mai degrabă, o întîlnire a școlilor din oraș, care uită de concurență măcar pentru o zi și se lasă purtați de aceeași vrajă. Mica unire are loc între profesori și elevi, care se țin de mîini, își zîmbesc, flutură stegulețe și cîntă cot la cot versurile melodiilor populare. În față, un grup de vreo patru băieți, leagănă de la stînga spre dreapta, o coală de hîrtie pe care-au scris, cu litere de diferite culori, „La mulți ani, România!”.
Credința stă în usturoi
Alții strîng la piept coroanele cu mesaje aniversare și le depun pe rînd la baza statuii „Soldatului român în atac”, în speranța că vor putea să-l oprească măcar pentru o clipă din fuga-i veșnică. Trei oameni ai străzii, care stătuseră pînă atunci în dosul parcului, împărțind o sticlă cu bere, se apropie și mă împing printre oameni. „Intraț’ acolo că este loc. Nu vedeți nimic de aici”. N-apuc să mă împotrivesc și nici să răspund și sînt propulsată în fruntea rîndului, sub privirile crucișe ale unor doamne. „V-au căzut cinci lei, domnișoară! Luați-i înapoi. Vedeți ce de treabă sînt?”, adaugă unul dintre ei făcîndu-mi din ochi în timp ce insistă să-mi potrivească banii direct în buzunar. Pe trepte, cîțiva tineri reprezentați ai Ministerului Apărării, țin drepte, 10 steaguri înalte, care le subliniază atitudinea sobră. Zîmbesc și privesc cu ochii plini de admirație, atunci cînd trebuie să facă loc printre ei celor trei reprezentați botoșăneni ai Asociației Veteranilor Români. Nenea Gheorghe are 86 de ani, dar dacă-l întrebi spune că mai „are doar patru pînă la 90”. Paltonul negru și căciula din blană de oaie se îmbină perfect cu fularul albastru pe care și l-a asortat cu decorația ce o poartă cu atîta mîndrie în piept. Zîmbește continuu și face poze cu toată lumea, simțind că sărbătoarea asta i se adresează lui mai mult decît oricui. „Strămoșii noștri au luptat pentru ca noi să fim liberi și să ne vedem aici astăzi”, spune suspinînd nostalgic, dar fără a-și pierde veselia din glas. N-are răgaz să adauge mai multe căci este înconjurat de cîteva doamne care țin morțiș să aibă și ele poze cu el.
După depunerea coroanelor, în centrul tot mai mic al grupului reapar cîntăreții care dau tonul unui „Mulți ani trăiască”, ce pare mai degrabă o frîntură din slujba de Paște, cînd credincioșii îngînă ritmic „Hristos a înviat!” și își răspund, unul altuia, la fel de repede, „Adevărat a înviat!”. Ca prin minune, la gulerele gecilor de fîș apar stegulețe mici prinse cu agrafe care dau momentului un aer și mai solemn. Cei mai curajoși se prind repede în horă cînd repertoriul se schimbă și, în mai puțin de un minut, hora se învîte pe vreo trei rînduri, fiecare cu un ritm propriu.
Cînd se termină melodia, lumea se risipește ca dusă de vînt, astfel că în mai puțin cinci minute, poți să admiri noua fațadă a primăriei fără să dai din coate. Cei mai mulți dintre oameni nu se îndreaptă direct spre casă, ci migrează mai degrabă spre balustrada parcului de lîngă, unde Constantin, de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, din Piatra Neamț și-a așezat coșul din nuiele, plin cu iconițe făcute din bucăți de usturoi, făină și paste. „Le cumpărăm și noi cu un leu și le vindem cu doi, domniță. Mai facem ceva la mănăstire”, îmi spune iute, în timp ce prezintă unei doamne o candelă argintie, lepădîndu-se astfel de ideea cum că s-ar construi manual, de către călugări, pe care-o prezentase altor doamne înainte. Cum în jurul lui par să se fi adunat mai mulți oameni decît cei care jucau hora unirii cinci minute mai devreme, Constantin începe să dea din mîini frenetic, în timp ce împachetează icoanele, adăugîndu-le cîte-un verset din Biblie. „Avem și cu Arsenie Boca, doamnă, avem!”, spune către o bătrînă, ignorînd complet grimasele prietenei acesteia cînd constată că numele sfintului este scris în greacă.
Icoanele se epuizează repede și oamenii se lasă purtați în josul pietonalului și se fac nevăzuți imediat. La scurt timp, orașul pare locuit doar de fantome, singurul sunet care disturbă liniștea fiind doar ceasul din fruntea primăriei, care mereu anunță orele fixe.
Adaugă un comentariu