Înapoi în peșteră
Șah-mat 16 ianuarie 2017 Niciun comentariu la Înapoi în peșteră 65Partidul Social Democrat, cîștigînd ultimele alegeri cu un procent atît de bun, a avut o ocazie foarte bună să se reformeze, să demonstreze că nu mai este partidul-stat care are grijă în primul și în primul rînd de marii corupți, de apropiații partidului, de tot felul de dubioși care au făcut averi prin contracte cu statul, sărăcindu-l, averi cu atît de multe cifre că oamenii de rînd nici în somn nu visează la ele. Însă Liviu Dragnea nici măcar nu mimează că ar avea vreo intenție de genul, a spus clar, încă de la început, că vrea să pună un premier pe care să-l controleze. Și e ironic și amuzant că fanii PSD nu sînt deranjați de asta, deși este fix problema pe care o aveau cu tandemul Băsescu – Boc. Cel mai recent și poate cel mai elocvent exemplu al direcției și al intențiilor partidului este cazul primarului din Ciugud, Alba, care a fost exclus vinerea trecută din partid, deși comuna sa este pe primul loc în țară la absorbția de fonduri europene. Explicația președintelui PSD Alba este una ambiguă, dacă nu mincinoasă – „Sînt niște probleme interne și nu as vrea să intru în detalii. Am început campania de reorganizare, de analiză. Uneori mai trebuie făcuta și curățenie”. Primarului i se impută rezultatele proaste obținute la alegerile parlamentare, deși acestea au fost cîștigate în 9 din cele 11 orașe și municipii. Cu alte cuvinte, sînt irelevante performanțele, atîta timp cît nu este „de-al nostru”.
Nici bine nu și-au ocupat noii miniștri fotoliile și deja a început circul televizat. De fapt, doar au schimbat placa, că circ a fost și pînă acum, și în campania electorală și înainte de campanie și de cînd mă țin minte. După un an de relativă liniște, Guvernul s-a mutat înapoi la România TV și Antena 3, țara fiind iar condusă mai mult de la televizor decît de la Palatul Victoria. Asta pe lîngă celelalte trucuri clasice: ședințe ale Camerei Deputaților convocate de Liviu Dragnea cu 45 de minute înaintea începerii acestora, la care liderul PSD apoi nici nu mai vine, și proiecte de lege care trec uluitor de repede prin Senat.
Deloc surprinzător, social democrații, mizînd pe naivitatea și memoria scurtă a românilor, au pus iar și vechea placă cu „greaua moștenire”, veșnica scuză a noilor guverne în momentul în care trebuie să justifice de ce nu-și pot îndeplini promisiunile electorale; Dragnea a scos ca din joben un număr – 10 miliarde de lei care ar fi rămas gaură după Guvernul Cioloș – care să-l scutească, ce surpriză, de povara promisiunilor de acum cîteva săptămîni.
Avem toate indiciile că ne așteaptă patru – posibil opt ani de șmenuri, de combinații și de interese obscure care să ducă țara cît mai adînc în peșteră, ghidată de desenele rupestre de la televiziunile lui Sebastian Ghiță și Dan Voiculescu.
Adaugă un comentariu