Tezaurul românesc prin mîinile rușilor
De pe scena Iașului 27 februarie 2017 Niciun comentariu la Tezaurul românesc prin mîinile rușilor 12Sala Senatului a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit vineri, 24 februarie, începînd cu ora 18.00, lansarea cărții jurnalistului Marian Voicu, „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani”. Rezultat al unei documentări intense, volumul reconstituie istoria tezaurului trimis la Moscova și, în același timp, vorbește despre relațiile tensionate dintre România și Rusia, din ultima sută de ani. În sală au fost prezenți profesori universitari, studenți masteranzi, dar și persoane pasionate de istorie.
Mulțumind invitaților, încă de la începutul întîlnirii, că își petrec seara romantică de Dragobete, într-o atmosferă sumbră, Marian Voicu a vorbit despre motivul pentru care lansarea de carte a fost programată în Iași. „Ne-am întors cu campania de promovare în Iași pentru că de aici au plecat cele două transporturi ale Tezaurului, în decembrie 1916 și iulie 1917. Iașul a fost atunci nu numai capitală de război. A fost epicentrul românismului și localitatea care a marcat destinele a cel puțin o generație.” Discuțiile care au urmat au analizat șirul complicat al negocierilor pornite spre sfîrșitul Primului Război Mondial, care n-au reușit decît să aducă mici îmbunătățiri sau amînări într-o problemă rămasă, în mare parte, fără soluție. „E un act de curaj ce a făcut Marian Voicu”, a afirmat Daniel Șandru, prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei”, invitat să vorbească în deschiderea evenimentului.
În documentarea subiectului, Marian Voicu a consultat arhiva diplomatică, procese verbale și rapoartele oficiale, materialele apărute în presă, jurnale și corespondență oficială, documente de arhivă, dar și interviuri luate unor specialiști și diplomați români și ruși, de către acesta și Liviu Iurea. În volum se găsesc și o serie de documente publicate pentru prima dată. Printre cei care au pus întrebări, s-a aflat și un student care a vorbit despre emoțiile cu care a venit la eveniment, împreună cu colegii săi și cum activitatea jurnalistului i-a oferit o primă noapte albă, iar cartea acestuia, speră el, o a doua.Doritorii au putut cumpăra volumul „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani”, de la un stand amenajat în fața Sălii Senatului.
Începînd cu ora 20.00, după o pauză de aproximativ zece minute de la prezentarea cărții, toți cei interesați au fost invitați să urmărească documentarul cu același nume. Timp de două ore, curioșii s-au lăsat biruiți de oboseala și-ntunericul venite odată cu ora tîrzie, părăsind, rînd pe rînd, sala.
Adaugă un comentariu