Timpul din mîinile lui Ion
1001 de chipuri 5 martie 2017 Niciun comentariu la Timpul din mîinile lui Ion 33„Vă spun eu că omul încă nu a descoperit roata. Poate doar axul roții, dar pînă la roată mai avem”, ne spune Ion Cristea, stînd pe un scaun, cît mai aproape de roțile zimțate ale ceasului din turnul Palatului Culturii. A adus cu el, aici în pod, vreo zece turiști curioși pe care tot îi îndeamnă să meargă și mai jos ca să vadă camera unde se află greutățile orologiului care se ridică la fiecare 12 ore trecute și, mai apoi, să urce la ultimul etaj pentru o priveliște cît mai frumoasă. De peste 30 de ani, vine în fiecare zi aici pentru a verifica ticăitul ceasului uriaş, mai ales că, spune el, înainte zona era închisă publicului. În anul 1984, zile la rîndu, el împreună cu o echipă de „șase-șapte băieți buni” l-au montat piesă cu piesă, au construit o cale de acces solidă și au deschis porțile spre turn. În cîteva secunde se aud sunetele puternice ale uriaşului ceas, iar Ion Cristea se oprește din a vorbi şi ascultă cu atenție parcă pentru a verifica dacă sunetul este la fel.
Slujește timpul de cînd era mic. Cînd mai găsea în sertarele de acasă cîte-un ceas stricat îl demonta pînă cînd afla ce problemă are. A crescut într-un sat din Bacău, iar cît era ziua de lungă repara ceasuri alături de vecinul său şi, din cînd în cînd, îi mai pica în mîini şi cîte un aparat de radio. La liceu, atît colegii cît şi profesorii mergeau la Ion pentru a le da de cap ticăitoarelor stricate.
A ales să studieze la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi chiar dacă facultatea pe care a ales-o nu avea nicio legătură cu pasiunea lui, a primit atunci un cadou special. „Un angajat, sau nu știu ce funcție avea, mi-a dat un pistol de lipit, la vremea aia era foarte rar. L-am folosit să repar aparatele radio. Și acum îl mai am”, îmi spune bătrînul în timp ce îşi mijeşte ochii la cadran. Își aduce aminte că în facultate îşi petrecea nopţile reparînd ceasuri, iar dimineaţa mergea la cursuri ori laboratoare. Îmi spune că era neobosit, iar după toate astea, pe lîngă cursuri, mai şi citea cărţi despre mecanică.
Este conştient de faptul că a rămas una dintre puținele persoane din țară care sînt atestate ca expert în mecanică fină și orologie şi chiar dacă a avut mulți ucenici pe care i-a învățat, nu prea s-au găsit mulţi care să-i calce pe urme. „Omul nu poate trăi din pasiu-ne și de aceea mulți au ales să plece fie în altă țară, fie să-și ia alt loc de muncă”. Şi-a făcut ucenicia cu Dimitrie Vicovanu, unul dintre cei mai renumiți ceasornicari din America. „Eu și cu Vicovanu am fost colegi, multe ziare au scris despre el că e românul care dă ora exactă la New York”.
De ani buni repară ceasurile turn din Moldova şi îmi povesteşte amuzat că are în plan să lege Palatului Culturii la sateliți și, printr-un sistem GPS, să arate automat ora exactă. „Tatăl meu mi-a spus că tot unde mi-a plăcut am ajuns și a avut dreptate. Cînd am în mînă un ceas pe care-l fac să meargă e ca și cum aș fi dat din nou viață cuiva”.
Adaugă un comentariu