„Balena albastra”, din Rusia, în oceanul presei europene
Lumea pe jar 20 martie 2017 Niciun comentariu la „Balena albastra”, din Rusia, în oceanul presei europene 110„Balena Albastră” este presupusul joc apărut în Rusia care s-a remarcat, în ultimul timp, în presa internațională din cauza unei interpretări neargumentate a unei știri publicate în mai de publicația rusească „Novaya Gazeta”. Acolo se menționa faptul că mulți tineri din Rusia s-ar fi sinucis din diverse motive și că unii dintre aceștia făceau parte dintr-un grup de pe rețeaua de socializare VKontakte. Cum rata de suicid în rîndul adolescenților din Rusia este destul de mare, iar alte surse scrise în limba engleză care să dovedească faptul că acest joc nu există, jurnaliștilor din Occident le-a fost destul de ușor să împrăștie această informație și, astfel, să-i ofere credibilitate. Isteria a ajuns, zilele trecute, și la Iași, fiindcă presa locală a relatat că mai mulți copii de la o școală s-ar fi sufocat din cauza acestui joc. De fapt, ar fi fost vorba de o provocare care există de zeci de ani în România, în care copiii își țin respirația timp de cîteva secunde pînă ajung în pragul leșinului. În jurul „Balenei albastre” s-au conturat mai multe povești care, într-un final, nu fac decît să aducă cît mai multe accesări siteurilor de știri care le promovează.
Pentru a te înscrie în joc, trebuie să devii membru al unui grup de pe rețeaua de socializare rusească VKontakte – la fel de faimoasă ca Facebook. Un jurnalist corespondent al postului Radio Free Europe a creat un cont fals al unei adolescente de 15 ani, pentru a vedea cum funcționează exact jocul. După înscriere, primești un mesaj asemănător unui chestionar, care include întrebări de tipul: „Ești sigur că vrei să joci? Nu există cale de întoarcere”, adică nu poți ieși din joc odată ce apeși „play”. Încă de la început ți se explică faptul că vei avea de îndeplinit niște sarcini timp de 50 de zile și că la sfîrșit trebuie să te sinucizi.
Autoritățile rusești nu au găsit o legătură între „Balena albastră” și sinuciderile adolescenților. Jocul a devenit popular după apariția mai multor articole în tabloidele din Marea Britanie, în luna februarie, iar polițiștii au început să posteze pe Twitter mesaje de avertizare pentru părinți. În urma numeroaselor articole din presa britanică, editorii site-ului Snopes, care verifică autenticitatea știrilor, au spus că poveștile vehiculate sînt doar zvonuri. De asemenea, ideea acestei legături s-a creat și din cauza interpretării greșite a unei știri din mai 2016, apărută în mai în ziarul rusesc „Novaya Gazeta”. În știre se spune că mai mulți adolescenți s-au sinucis în ultimele șase luni, iar o parte dintre ei erau înscriși pe același grup de pe VKontacte.
Conform „Novaya Gazeta”, Philipp Budeikin, un tînăr de 21 de ani, a pus bazele jocului care i-ar fi determinat pe 130 de adolescenți din Rusia să-și ia viața. Numele de „balena albastră” este unul simbolic, deoarece balenele pot avea un comportament sinucigaș, aruncîndu-se la mal, potrivit credințelor populare. Înainte de a fi arestat anul trecut, pe 16 noiembrie pentru instigare la sinucidere, le-a povestit unor jurnaliști din Sankt Petersburg ideea de la care a pornit „Blue Whale”, aceea de-a curăța lumea „de oamenii care fac rău societății”.
Tînărul ar fi creat opt grupuri din decembrie 2013 pînă în mai 2016, cu denumiri de tipul: „Marea balenelor”, „Trezește-mă la 4:20”, „Casa liniștită”. Acest joc este construit prin simboluri, adică denumirile au o anumită semnificație. Șeful departamentului de analiză a sistemului de monitorizare socială din Rusia, „Kribrum”, a arătat că denumirea „F57” a unui grup vine de la prima literă a prenumelui lui Philipp, iar „57” sînt ultimele cifre din numărul său de telefon. Pentru a arăta o eroare a sistemului Unicode, care se ocupă cu interpretarea textelor din online, era folosită combinația „f56, f57, f58”. De asemenea, administratorul grupului „Casa liniștită” menționează că acestea „sînt date ale morții din Biblie”, iar #mareabalenelor face referire la „o mare de cadavre”. Alexander Lastovski, un polițist din Belarus, spune că jocul s-a inspirat dintr-un roman cu titlul „50 de zile pînă la sinuciderea mea”, scris de o autoare rusoaică, iar sarcinile au scopul de a le diminua frica de moarte și instinctul de autoapărare
Jocul rusesc, un izvor de știri false
Căderea în această cursă sinucigașă ascunde o strategie: administratorul grupului vorbește cu cei înscriși despre problemele lor și i-ar face să vadă în sarcinile primite singura rezolvare. De aici vine și logica argumentului că ei mor fericiți pentru că „le dau tot ce nu pot avea în viața reală: căldură, înțelegere și comunicare”. Prima discuție este esențială pentru a hotărî dacă ești acceptat ca jucător, în sensul că fiecare ales comite ceva greșit pentru care merită să moară sau este în depresie. Spre exemplu, prima victimă, o rusoaică de 16 ani, a fost aleasă pentru că era sectantă; provocarea finală a fost să se arunce în fața unui tren pe 23 noiembrie 2015. Philipp Budeikin a spuns că un alt tînăr ar fi fost fost condamnat la moarte pentru că „nu avea decît un părinte, erau săraci, mama îl bătea, iar în timpul liber omora cîini”.
Misiunile trebuie îndeplinite cu o mască pe față, iar fotografiile cu dovada să fie postate pe grupul din care fac parte, însoțite de anumite hashtag-uri: #sînt în joc, #balenaalbastră, #calealactee. Fiecare provocare o primești în privat, iar prima ar fi să-ți desenezi cu pixul o balenă pe braț, după care să conturezi cu ceva ascuțit forma sa. Jurnalistul care a creat acel cont fals a prelucrat o imagine în Photoshop, a încărcat-o pe grup, dar administratorul nu i-a mai răspuns. Ora 4:20 este un element-cheie, pentru că o sarcină constantă ar fi să te trezești la această oră și să asculți muzică cu note depresive sau să te uiți la filme horror. Astfel, trezitul la ore neobișnuite, combinat cu activitățile menționate, reprezintă modalitatea de a putea mobila mintea jucătorilor, Philipp Budeikin spunînd: „cu cît tînărul este mai obosit și nu doarme noaptea, cu atît mintea lui devine mai accesibilă”. Alte sarcini ar fi mersul în gări, urcatul pe acoperișul unor clădiri înalte sau tăiatul buzelor. Totodată, ei trebuie să se izoleze de familie și de prieteni și să-și facă zilnic semne pe mînă. În a 26-a zi, administratorul ți-ar spune ziua și ora la care vei termina jocul. În caz de vrei să renunți, te-ar amenința că știu tot despre tine și vor veni după familia ta.
„Blue Whale” nu ar fi cauza sinuciderilor numai din Rusia, presupunîndu-se că a făcut victime și în Serbia, Kazahstan, Republica Kîrgîzstan, Ucraina și în Republica Moldova. Unimedia.info, un portal de știri din Moldova, relatează că doi minori de 15 și 16 ani s-au aruncat în ziua de 8 martie de pe o clădire de 18 etaje, din pricina acestui joc, fiind legați la mîini cu bandă adezivă. Se presupune că tot „Balena albastră” ar fi cauza sinuciderii unui băiat de 17 ani, din România. Potrivit postului de televiziune TVR, a fost găsit spînzurat într-o pădure din Brașov. Deși poliția nu are dovezi concrete cu privire la sinuciderea adolescenților, autoritățile au început să ia măsuri de protecție. În Rusia s-a aprobat un proiect de lege care presupune răspunderea penală pentru instigarea minorilor la acțiuni sinucigașe, iar în Republica Moldova, primarul capitalei avertizează părinții să controleze site-urile pe care le accesează copiii lor. În Kazahstan, Ministrul de Interne a solicitat crearea unei baze de date cu utilizatorii site-urilor de socializare, în timp ce în capitala Republicii Kîrgîzstan, poliția locală merge în școli să vadă dacă elevii au semne de automutilare.
de Antonela Tănăselea
Sursă foto 1: naturalworldsafaris.com
Sursă foto 2: i.ytimg.com
Adaugă un comentariu