Licitație pentru un sediu nou al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”
Academia de gardă 10 aprilie 2017 Niciun comentariu la Licitație pentru un sediu nou al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” 15Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” va organiza, începînd cu jumătatea lunii aprilie, o licitaţie pentru a putea demara lucrările necesare de reabilitare pentru una dintre cele două clădiri pe care le deține.
După ce a rămas fără sediu în anul 2012, institutul care aparţine de Filiala Iaşi a Academiei Române a continuat să îşi desfăşoare, timp de doi ani, activitatea în camerele puse la dispoziţie de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în Căminul C11.
Contractul va fi încheiat în luna mai şi, în funcţie de ofertele primite, firma care va cîştiga licitaţia, desfăşurată pe o perioadă de două săptămîni, o să înceapă imediat lucrările. „Noi am primit de la Consiliul Judeţean acum vreo patru ani două clădiri foarte deteriorate. Una mai mare, dar cu deteriorări grave şi una mai mică, în stare mai bună. Clădirea mare, care avea daune foarte vizibile, a fost deja reparată în 2015 cu bani, în parte din bugetul Filialei Iaşi a Academiei Române, şi o parte prin donaţiile primite de la prinţul Mihail Sturdza, urmaş direct al familiei domnitoare din secolul al XIX-lea”, a declarat prof. univ. dr. Mihail Voicu, preşedintele Academiei Române-Filiala Iaşi.
100.000 de euro pentru reabilitare
În anul 2014, prinţul Mihail Sturdza a donat suma de 100.000 de euro pentru reabilitarea clădirii mari, fiind şi cea mai grav deteriorată, de pe strada Codrescu, care a fost cedată Institutului pentru o perioadă de 49 de ani de către Consiliul Județean. „A durat extraordinar de mult birocrația asta. Le promisesem de acum un an că îi ajut cu un avans pentru aranjarea institutului, pentru că ei nu aveau imobil. Biblioteca, mobilierul erau prin cămine, pe la Jandarmerie, și nu aveau unde să-și desfășoare activitatea. Imobilul nu e într-o stare foarte proastă, dar trebuie refăcut de sus pînă jos”, a declarat princepele Mihail Sturdza în 2014, într-un interviu acordat „Opiniei studențești”.
Prof. univ. dr. Mihail Voicu a mai adăugat că lucrările pentru prima clădire s-au terminat pe data de 10 iunie 2016. Banii alocaţi pentru cea de-a doua construcție urmează să fie folosiţi de către Filiala din Iaşi a Academiei Române pentru a se ocupa de reparații.
Adaugă un comentariu