Dintr-un muzeu în altul pe-un vîrf de peniță

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Dintr-un muzeu în altul pe-un vîrf de peniță 14
Dintr-un muzeu în altul pe-un vîrf de peniță

Un tur prin muzeu cu ochii cît ce­pele aruncînd priviri cînd la fo­i­ța cu întrebări, cînd la exponate și ci­tind fiecare cuvînt scris alături de toate obiectele expuse în vitrine – în asta a constat evenimentul propus de Complexul Muzeal Național „Moldova” alături de „Livrez Dra­goste – Atelierul de scrisori” și „Ques­tify”. Primul an de la re­des­chiderea Palatului Culturii a fost săr­bătorit printr-o vînătoare de scri­sori. Sîmbătă, 6 mai, „aventurie­rii” au fost așteptați începînd cu ora 10.00 și pînă la 16.00 în holul ma­re din Palat.

Timp de șase ore, vizitatorii s-au plimbat prin expozițiile din mu­zeu răspunzînd la întrebări și re­zol­vînd ghicitori. Astfel, cele patru muzee din cadrul Palatului Culturii: Mu­ze­ul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Mol­do­vei și Muzeul Științei și Tehnicii „Ște­fan Procopiu”, s-au lăsat des­co­perite de către particianții la Vî­nă­toare de srisori. După ce a luat un bilet de 10 lei, și cu o reducere de 4 lei pentru studenți sau elevi, fi­e­care participant a primit cîte do­uă foi cu întrebări, un clipboard și-un pix. Timpul de parcurgere al traseului era aproximat la o oră, iar fiecare participant începea a­tunci cînd ajungea la muzeu. Vî­nă­toarea nu a fost o competiție, ci a a­vut un scop educațional. Jocul a în­ceput în Muzeul de Istorie unde am aflat cine e Alexandru Mo­ru­zi, cum arată o cuirasă de ofițer și sa­bi­a prințului Alexandru Ipsilanti, toa­te acestea fiind răspunsuri la în­tre­bările propuse de organizatori. De la arme ascuțite și coifuri cu vultu­ri, participanții au trecut la acuarele în­tinse pe pînză și miros de vopsea. În Muzeul de Artă, pășind pe po­dea­ua ce scîrțîia, vizitatorii au re­cu­noscut rapid lucrările lui Tonitza și Ștefan Dimitrescu încheind pri­ma parte a „aventurii”, la finalul că­re­ia au primit un set nou de în­tre­bări.

Numărul de costume popula­re, a­șa cum se cerea în foile cu in­dicații, s-a rătăcit rapid prin min­tea ju­că­to­ri­lor pe măsură ce des­copereau o nouă u­nealtă ulu­i­toa­re folosită de stră­mo­șii noștri la presat semințe. În ca­drul ultimului muzeu de pe listă, Mu­ze­ul Ști­inței și Tehnicii „Ștefan Pro­co­piu” ghicitorile s-au complicat, par­ti­ci­panții făcînd schimb de răs­pun­suri între ei, asta după ce se re­cu­noș­teau după cartoanele negre din mîini de care erau prinse hîrtiile cu în­tre­bări. După ce au găsit toți flu­turii as­cunși pe instrumentele mu­zicale, nu­mele „fetei de la capătul casca­dei” și anul în care a fost fa­bri­cat gr­amofonul, aceștia au avut bă­tăi de cap în recunoașterea codului de la „mașina «mare» de scris”. Cu puțin ajutor din partea suprave-ghetorilor a ieșit la iveală cu­vîn­tul „scrisoare” și astfel căutarea s-a în­cheiat.

Aventura de cunoaștere prin joacă i-a adus fiecărui participant cîte un premiu – o scrisoare pe­ce­tluită cu ceară și caligrafiată elegant. Cînd ieșeai din sala de ex­po­ziție îi vedeai atît pe cei cu foițe în mînă, ce se uitau dezorientați la u­șile înalte de lemn, dar și pe cei ca­re au dus cursa pînă la final, iar a­cum își citeau mulțumiți scrisori­le ascunse în plicuri roșii.

Autor:

Sabina-Maria Nica

Colaborator al Opiniei Studențești, studentă în anul I la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top