Dintr-un muzeu în altul pe-un vîrf de peniță
De pe scena Iașului 8 mai 2017 , de Sabina-Maria Nica Niciun comentariu la Dintr-un muzeu în altul pe-un vîrf de peniță 14Un tur prin muzeu cu ochii cît cepele aruncînd priviri cînd la foița cu întrebări, cînd la exponate și citind fiecare cuvînt scris alături de toate obiectele expuse în vitrine – în asta a constat evenimentul propus de Complexul Muzeal Național „Moldova” alături de „Livrez Dragoste – Atelierul de scrisori” și „Questify”. Primul an de la redeschiderea Palatului Culturii a fost sărbătorit printr-o vînătoare de scrisori. Sîmbătă, 6 mai, „aventurierii” au fost așteptați începînd cu ora 10.00 și pînă la 16.00 în holul mare din Palat.
Timp de șase ore, vizitatorii s-au plimbat prin expozițiile din muzeu răspunzînd la întrebări și rezolvînd ghicitori. Astfel, cele patru muzee din cadrul Palatului Culturii: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, s-au lăsat descoperite de către particianții la Vînătoare de srisori. După ce a luat un bilet de 10 lei, și cu o reducere de 4 lei pentru studenți sau elevi, fiecare participant a primit cîte două foi cu întrebări, un clipboard și-un pix. Timpul de parcurgere al traseului era aproximat la o oră, iar fiecare participant începea atunci cînd ajungea la muzeu. Vînătoarea nu a fost o competiție, ci a avut un scop educațional. Jocul a început în Muzeul de Istorie unde am aflat cine e Alexandru Moruzi, cum arată o cuirasă de ofițer și sabia prințului Alexandru Ipsilanti, toate acestea fiind răspunsuri la întrebările propuse de organizatori. De la arme ascuțite și coifuri cu vulturi, participanții au trecut la acuarele întinse pe pînză și miros de vopsea. În Muzeul de Artă, pășind pe podeaua ce scîrțîia, vizitatorii au recunoscut rapid lucrările lui Tonitza și Ștefan Dimitrescu încheind prima parte a „aventurii”, la finalul căreia au primit un set nou de întrebări.
Numărul de costume populare, așa cum se cerea în foile cu indicații, s-a rătăcit rapid prin mintea jucătorilor pe măsură ce descopereau o nouă unealtă uluitoare folosită de strămoșii noștri la presat semințe. În cadrul ultimului muzeu de pe listă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” ghicitorile s-au complicat, participanții făcînd schimb de răspunsuri între ei, asta după ce se recunoșteau după cartoanele negre din mîini de care erau prinse hîrtiile cu întrebări. După ce au găsit toți fluturii ascunși pe instrumentele muzicale, numele „fetei de la capătul cascadei” și anul în care a fost fabricat gramofonul, aceștia au avut bătăi de cap în recunoașterea codului de la „mașina «mare» de scris”. Cu puțin ajutor din partea suprave-ghetorilor a ieșit la iveală cuvîntul „scrisoare” și astfel căutarea s-a încheiat.
Aventura de cunoaștere prin joacă i-a adus fiecărui participant cîte un premiu – o scrisoare pecetluită cu ceară și caligrafiată elegant. Cînd ieșeai din sala de expoziție îi vedeai atît pe cei cu foițe în mînă, ce se uitau dezorientați la ușile înalte de lemn, dar și pe cei care au dus cursa pînă la final, iar acum își citeau mulțumiți scrisorile ascunse în plicuri roșii.
Autor:
Colaborator al Opiniei Studențești, studentă în anul I la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Adaugă un comentariu