Tovarășii de suferință se fac la cozile cu mîncare
Povești fără timbru 8 mai 2017 Niciun comentariu la Tovarășii de suferință se fac la cozile cu mîncare 24„Ar fi tare ca după ce ai stat atîta la coadă, să îţi cumperi un orez cu lapte”, îi spune un băiat înalt şi şaten prietenei sale care aştepta deja de 40 de minute la coadă, pentru a cumpăra nişte clătite. Nu a ajuns nici măcar la jumătate, iar în tot acest timp cît a aşteptat i-a adus o porţie de hamsii cu usuroi, un porumb fiert, aşa că după felul unu şi doi, nu mai lipsea decît desertul. În Vama Veche, oriunde ai merge, peste tot dai de o coadă imensă. Fie că vrei să îţi cumperi de mîncare, vrei nişte suveniruri drăguţe ca să îţi amintească de mare, fie că vrei să îţi faci nişte codiţe înfăşurate în aţă colorată sau vrei să mergi ca tot omul la baie după ce ai băut multă bere pe plajă – peste tot trebuie să aştepţi, dacă eşti norocos, cam jumătate de oră.
Se spune că la „Papa bun”, găseşti cele mai bune clătite din Vama Veche, însă şi cea mai mare coadă posibilă, iar ca să prinzi măcar să guşti din una, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, haine groase, că de 1 mai e destul de frig și nişte prieteni haioşi, ca să treacă timpul mai repede. Te îndrepţi spre plajă și nu ai cum să nu observi coada kilometrică din dreptul căsuţei din lemn, care pare că nu se termină niciodată. Iar dacă după beţia din seara precedentă nu ajungi la ora 10.00 dimineaţă, să fii primul la coadă, tot ce îţi rămîne de făcut, ca să nu pleci acasă fără să mănînci celebra clătită, este să te aşezi cuminte şi să îţi aştepţi rîndul la șirul de oameni care pare nesfîrşit. În dreptul ferestrei te întîmpină un panou imens şi galben cu tot felul de sortimente şi preţuri, iar după ce auzi mai mult şoptit „următorul, vă rog”, venit de pe undeva din spatele tejghelei, tot ce trebuie să faci este să te hotărăşti dacă să îţi iei o „Dînsa-ntr-însa” cu ciocolată şi un gem de fructe la alegere, o supă de clătite de ciocolată sau vanilie sau poate o „Grăsană” cu mult caşcaval şi şuncă. Greu e să te hotărăşti, dar după ce ai stat o oră jumate şi ai trecut prin toate stările posibile, alternînd de la frig, foame, durere de picioare, iar apoi la haz de necaz pe seama ta că stai atît pentru o clătită, nu îţi va lua decît cinci minute să te bucuri de ea în văzul invidioşilor care mai au de aşteptat încă pe atîta.
Oaspetele nepoftit din ciorbă
Dacă nu eşti un amator de clătite, iar coada ţi se pare descurajator de lungă, poţi oricînd să te laşi „sedus” de bijuteriile expuse pe măsuţele comercianţilor. Zîmbitori şi dornici să explice cum sînt lucrate, încearcă să te convingă că aici o să găseşti aici tot soiul de inele, cu pietre mici, mari, colorate, aşezate invers, pandantive felurite şi brăţări zăngănitoare gata să îţi anunţe sosirea de cîte ori păşeşti pe nisip. Iar dacă nici amator de gablonţuri nu eşti şi nici nu ai răbdare ca o fată să îţi umble migălos prin păr, înfăşurîndu-ţi aţe colorate, magneţii de frigider sînt gata să îţi amintească de prima ta experienţă la mare de cîte ori o să deschizi frigiderul din cămin.
La tanti Mariana, în curtea căreia ne-am ancorat corturile, după cum ne-am priceput mai bine, după ce au umblat pe plajă după suveniruri, un grup îşi aşteaptă rîndul în bucătărioara special amenajată pentru turişti. Cîţiva ţin în mînă nişte cartofi, ulei, pîine, iar alţii îşi fac o salată din legumele luate de la marketul de lîngă pensiune. Pentru cei care nu vor să gătească, atunci cînd stomacul începe să ceară de mîncarea, întotdeauna rămîn o opţine restaurantele de pe drumul care dă înspre mare. Pentru mîncare multă, ieftină, bună şi aproape „La canapele” şi „La barbă neagră” rămîn cea mai la îndemînă alegere. Pentru Mădălina, cel din urmă, însă, a fost cu ghinion, deoarece printre bucăţelele de carne din ciorba rădăuţeană, înnota de zor, cu picioruşele deasupra, un vierme, nepoftit de altfel. Nici scuzele de rigoare din partea chelneriţei blonde, care îşi flutura ruşinos genele false şi nici a doua porţie de ciorbă gratis care „garantat nu mai are nimic” nu au făcut-o să nu mai aleagă a doua oară restaurantul cu pricina şi a preferat să-și multe locul la o altă coadă – la fast food-ul „Dabo Doner”, unde se găseşte celebrul kebab făcut din chifle proaspete, pe loc.
La sfîrşitul zilei, fie că mai stai încă o dată la coadă pentru aţi lua un Tuborg la 3 lei sau fie că le-ai evitat pe toate, venind cu mîncare şi băutură de acasă, pe vamaioţi îi prinde seara în acelaşi loc, pe plajă, cu dozele în mînă şi păturile pe spate, la focurile de tabără cîntînd şi respirînd aerul sărat al Mării Negre. nâ
Adaugă un comentariu