Directori si profesori

Editorial Niciun comentariu la Directori si profesori 6

Avem o institutie nou-nouta. Restructurata din temelii, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” doreste sa arate, macar in acte, mai occidentala. Nu ne-am invatat inca minte ca e posibil ca unele structuri sa nu ni se potriveasca. Totusi, ne-am varuit peretii si am dat voie sa se creeze, in loc de ceea ce s-a intentionat la inceput, un hibrid intre modelele de peste granita si mintea noastra nesecata de idei.

Astfel, initial ar fi trebuit sa ne bucuram de o universitate cu cinci facultati mari si late, care ar fi anulat niste posturi de conducere mult rivnite, dar ar fi simplificat intreaga structura. Membrii Senatului nu au picat de acord. De fapt, au fost de acord, dar cu o structura „imbunatatita” cu multe, prea multe departamente. Ne vom bucura de doua Departamentele pe domeniu de studiu, Stiinte Umaniste si Stiinte Exacte, care urmeaza imediat dupa Rectorat in organigrama institutiei. Rolul lor, desi stipulat exact in noul regulament, se va vedea concret dupa ce vor incepe sa functioneze.

„Subalternele” acestor doua departamente sint facultatile. Nimic nu s-a schimbat aici, cu toate ca se tipa ca ar fi mari intorsaturi de situatie. Au disparut catedrele, doar ca denumire se pare pentru ca incercarea de simplificare a esuat. Astfel, s-au creat Departamentele profesionale care ar fi trebuit sa fie mai putine decit numarul fostelor catedre si mai eficiente. Nu toti decanii au fost de acord.

In plus, in luna decembrie, reprezentantii universitatii s-au gindit ca ar fi mai bine sa modifice putin regulamentul hotarit deja in vara. Punctul adaugat prevede ca in cadrul departamentelor profesionale sa se poata crea si unele unitati mai mici de lucru, precum colectivele  sau disciplinele, ceea ce inseamna alte si alte functii. Nu avem voie nici acum sa ne burzuluim la sistem, trebuie sa-l lasam intii sa functioneze inainte de a ne pronunta. Rectorul Oprea este suparat ca modificarile s-au produs in timpul in care acesta era la Parlamentul European, ca un fel de conspiratie.

Toate aceste discutii de moment cu privire la organizarea universitara nu au ca leac satisfacerea vreunei curiozitati sau placerea birfei. Se pare ca marile hotariri nu se explica in comunicate de presa, se lamuresc doar cu usile inchise. Daca totusi ne dam seama ca ideea pe care am avut-o a fost proasta, solutia este doar s-o lasi sa functioneze.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top