Agenturili
Șah-mat 8 mai 2017 Niciun comentariu la Agenturili 14Este interesant de observat cum se raportează actuala putere la rolul ei în societate, la cetățeni și la criticile de orice fel. Atît în timpul protestelor din ianuarie-februarie, cît și acum, cei din stradă și în general cei care au criticat OUG 13 / Legea Grațierii au fost făcuți în toate felurile: proști, manipulați, manipulatori și așa mai departe. În nici un caz un cetățean responsabil, informat și interesat de felul în care sînt administrate resursele țării în care trăiește, la care și el contribuie prin taxe, și cum sînt trași la răspundere cei care își bat joc de ele, nu poate să fie cu adevărat nemulțumit de liderii săi. El este ori manipulat de către forțe oculte, pe care nu le cunoaștem, dar ne mai sînt sugerate din cînd în cînd (Soros, multinaționale etc), ori un prost care nu înțelege cum funcționează lucrurile de fapt (după mentalitatea „Știm noi mai bine, lăsați-ne să ne vedem de treabă în timp ce voi stați la locurile voastre”), ori de-a dreptul răuvoitor.
Chiar Ion Iliescu (numai faptul că personajul ăsta încă n-a fost închis sau măcar uitat de viața publică, ba, mai mult, e președinte de onoare al celui mai mare partid din țară, spune destule despre unde sîntem) a spus ieri că în spatele protestelor se află „indivizi și forțe interesate să cultive discordia”. Fix discursul ceaușist cu „agenturili străine”. Or fi trecut aproape 30 de ani de la Revoluție, dar îndoctrinarea la care au fost supuși românii e încă acolo, avînd în vedere că iau în serios astfel de trucuri ieftine.
Același discurs și la Șerban Nicolae, senator PSD și președinte al Comisiei Juridice din Senat, „Protestatarii sînt neinformați sau au plăcerea de a fi manipulați”. Pe lîngă tot disprețul și scîrba care se citește în cuvintele celor care ar trebui să ne reprezinte și să lucreze pentru noi, poți astfel descifra și cultura politică a acestor oameni și cum înțeleg ei democrația. „Ne-ați votat, am cîștigat, de-acum putem să facem ce vrem.” Pur și simplu nu sînt în stare să înțeleagă că sîntem toți implicați în treaba asta, politicieni și societatea civilă deopotrivă, cea din urmă încercînd, pe cît posibil, să suplinească și rolul de checks and balances (control reciproc al puterilor statului) existent în democrațiile ceva mai civilizate.
Și mai trist este că gîndirea asta este asumată și validată de atîția oameni de rînd, din tot felul de instituții publice. Inspectoratul Școlar al Bucureștiului a transmis printr-un comunicat că Cristina Tunegaru, profesoara care a rămas fără post la școala la care preda, adusese prejudicii primarului Gabriela Firea; un polițist din Teleorman este cercetat pentru că a filmat un gîndac la locul de muncă. Aceeași gîndire peste tot: cei care critică puterea, care nu greșește niciodată, sînt devianți și trebuie pedepsiți. Și în afară de cîțiva supărați pe internet și prin presă, o bulă mică și nesemnificativă la nivel național, nimeni nu pare să aibă o problemă cu asta.
Adaugă un comentariu