Iașul în galben și auriu

Șah-mat Niciun comentariu la Iașul în galben și auriu 13
Iașul în galben și auriu

Cînd am venit în Iași, apăreau săptămînal cîteva evenimente pe Facebook pe care le găseam după ce căutam să văd ce-aș mai putea face în timpul liber. Găseam, dădeam „going” și cu cîteva ore înainte mă pregăteam și îmi propuneam s-ajung la timp. Un eveniment pe care-l urmăream pe-atunci pe Facebook și pentru care invidiam oamenii din Brașov era „Seara de carte ”, fapt pentru care, cînd am auzit că organizatorii își propun să vină s-o inaugureze și la Iași, m-am bucurat în avans, cu vreo trei săptămîni înainte și, în seara evenimentului, am fost acolo cu vreo jumătate de oră mai devreme. Din cei aproape 300 de oameni anunțați, am fost prezenți șapte.

În ultimul timp, Iașul e plin de evenimente culturale. Bucuria mea vine din faptul că parcă, odată cu răspîndirea lor, se naște și-un soi de obligație a participării anunțate în mediul online. Anunțul virtual că vei fi prezent devine un soi de obligație socială și așa te trezești că dacă spui că mergi la un eveniment și nu mai ajungi, te-ntreabă cel puțin doi oameni de ce-ai mințit poporul internaut. În ultima săptămînă, am primit invitații peste invitații, cu zecile, de la prietenii mei de pe Facebook. N-a fost niciun fel de coincidență, ci faptul că, de pe 10 pînă pe 14 mai, Iașul a fost gazda a două mari festivaluri – Tîrgul de carte „Librex” și „Serile Filmului Românesc”. Toate avizierele, toți stîlpii, toate ușile barurilor și cafenelelor din oraș și toate cronologiile de pe Facebook s-au colorat, subtil, în auriu și galben și toate au început să anunțe conferințe și proiecții cinematografice.

Deși niciunul dintre evenimente nu e la prima ediție, faptul că anul acesta edițiile s-au nimerit să se petreacă în același timp n-a făcut decît să bucure publicul și, în special, studenții. N-am găsit nimic mai frumos în Iași decît nedumerirea de pe fața unor prieteni care nu-și mai puteau împărți timpul între o gală de deschidere, un film proiectat la Ateneu sau o conferință petrecută printre standurile librăriilor de la Librex. N-ai fi avut cum să treci prin Iași zilele astea și să nu te miri sau să nu furi din bucuria faptului că la întîlnirile ambelor evenimente ai putut vedea tineri și studenți librari, cinefili sau simpli voluntari cu ecusoane atîrnînd de gît, fugind dintr-un colț în altul al orașului, gata să respecte un program și să nu dezamăgească publicul.
Nici măcar serile în baruri n-au fost plictisitoare; chiar dacă-n timpul zilei toată lumea părea să se împartă între un lucru și altul, ai fi avut șansa, dac-ai fi fost amator de ieșit în oraș, să-l vezi pe scriitorul Matei Vișniec dansînd într-o cafenea, alături de librarii de la Librex sau pe regizorii importanți ai filmului românesc, bînd o bere cu studenții voluntari la festival. N-a fost rău și-am face bine să începem să vedem cum dăm „create event” și pentru anul următor.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top