Ferestre închise cu deschidere spre cer

Pastila de după Niciun comentariu la Ferestre închise cu deschidere spre cer 15
Ferestre închise cu deschidere spre cer

Nu mai știu în ce zi – se trezise unul să pu­nă ferestre cerului. Și n-o făcuse oricum. Se a­pucase, nimeni nu știe cînd sau prin ce meș­te­șug, să ia cîte-un geam de la fiecare casă, bor­del sau palat pe care-l întîlnea în drumurile lui. A tras omul de balamale pe unde s-a putut, în unele părți a smuls din țîțîni dreptunghiul lem­nos cu ochiurile de sticlă murdare și pe care era scris la jmekereală cu degetul – „send me nu­des”, și, pe unde s-a gîndit că-i mai complicat, la geamlîcurile unei librării uriașe adică, a ce­rut ajutor divin. Și-a făcut rost de toate. Cum­va, a simțit el că-s destule. Ce face el mai departe.

Priponește ditai scara în pămîntul reavăn din spatele veceului și, cu miș­cări stîngace, dar înflăcărate și pline de-o bucurie fără nume, se urcă țan­țos, dar smerit, la cer. Cu tot cu ferestre. Patru zile și trei nopți, cît i-a luat drumul, s-a hrănit numai cu ciori și apă de nouri. Dar mai avea și-o sti­clă de cola și-o pungă de chipsuri. În buzunar, cîteva bucăți de pîine ne­dos­pi­tă și-o sticluță mică, ca de ojă, cu vin – pentru aportul de calciu și vitamine spi­rituale. La oficiul religios venea regulat să-l mai ajute și cîte-un înger, tri­mis de Dumnezeu Tatăl. Că doar nu putea un mirean, credincios oareca­re, să transforme pîinea și vinul în trup și sînge dumnezeiesc. Ei, și ajuns în cer, omul dă să facă o plecăciune de aproape să cadă și-apoi se uită is­co­ditor la întinderea lui. „Daʼ parcă nu-i așă infinit cum ne-o zis preotul. Pot să-i socotesc șî aria”, zice el, scărpinîndu-și barba și culegînd bobițele de apă care s-ar fi agățat de ea, cînd a urcat în grabă ultimele trepte și a des­tră­mat un nor.

După calculele lui, nici n-avea nevoie de toate geamurile, îi ajungeau nu-mai jumătate din ele. Cu bandă adezivă, piuneze și cîteva cuie, reușește el să monteze, pe toată întinderea spațiului, ferestre și geamuri de toate națiile – cu deschidere spre cer. Să vadă tot omul ce fac îngerii cînd nu-i vede nimeni. Că ei și-așa ne urmăresc tot timpul, pe motiv că ne-ar păzi să nu facem prostii. Deși nu știu cine mai crede să fie așa.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top