Facultățile la care un zece copiat la BAC nu este de ajuns
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 29 mai 2017 Niciun comentariu la Facultățile la care un zece copiat la BAC nu este de ajuns 677Printre facultățile ieșene care le oferă elevilor posibilitatea de a se înscrie la programele de studii pe bază de dosar se găsesc și cîteva care aleg să-și selecteze viitori studenți prin organizarea unui examen de admitere. Deși, de cele mai multe ori, elevii care doresc să urmeze una dintre aceste specializări au studiat și în liceu materii aferente, aceștia întîmpină totuși greutăți în a trata subiectele din examene sau în a structura materia care le este sugerată în referințele bibliografice. Dacă unii dintre tineri aleg să facă meditații cu un profesor de specialitate , alții preferă să se îndrepte către cursurile de pregătire pentru examene, pe care unele facultăți le organizează cu cel puțin două luni înainte.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), singurele facultăţi unde înscrierea la licenţă se face pe baza unui examen de admitere sînt Facultatea de Drept, de Teologie Ortodoxă şi cea de Informatică. Facultatea de Drept scoate la concurs anul acesta 200 de locuri la buget, 35 de locuri la taxă şi 120 de locuri la fără frecvenţă (IFR). Elevii care doresc să se înscrie vor trebui să susțină o probă scrisă la limba română, aceasta însemnînd 50% din nota finală, restul de 50% fiind reprezentat de media examenului de bacalaureat.
„Testul are dificultate medie şi nu sînt necesare eforturi suplimentare de pregătire. Încercăm chiar să evităm o practică în acest sens. Este important ca absolvenții de liceu care doresc să participe la examenul de admitere să nu fie dezavantajați față de cei care participă la admiterea de la alte facultăți care au sistemul «concurs de dosare». Este util totuşi ca potențialii candidați să se obișnuiască cu modalitatea de examinare – test grilă”, a declarat conf. univ. dr. Septimiu Panainte, decanul Facultăţii de Drept a UAIC. Acesta a mai menţionat că modelele examenelor din anii precedenţi, care constau într-un test grilă de gramatică și vocabular, şi programa sînt afişate pe siteul facultății cu cîteva luni înainte, acestea putînd fi accesate din timp. Deşi conform reprezentanților Facultății de Drept niciun elev, fie că a terminat un profil real, fie unul uman, nu este dezavantajat de examenul de admitere, fiindcă nu mai face ore de gramatică la liceu, aceștia sînt nevoiţi să se pregătească singuri sau să ia ore suplimentare de gramatică şi vocabular cu profesorii de limba română pentru a putea lua o notă cît mai mare.
Unul dintre cele mai dificile examene de admitere are loc la Facultatea de Informatică de la UAIC. Anul acesta facultatea oferă 315 locuri la buget şi 60 de locuri la taxă. Nota finală se obţine din suma celei obţinute în urma susținerii testului scris la Matematică sau Informatică, la alegere, care reprezintă 50% din total, iar restul de 50% fiind împărțit între nota probei de la bacalaureat la Matematică sau Informatică, în proporție de 25%, și media generală la bacalaureat, tot 25%. Deşi programa pentru examen este cea de la proba scrisă la bacalaureat – M1, respectiv informatică intensiv, şi elevii care termină matematică-informatică în liceu ar trebuie să cunoască subiectele la acest nivel, decanul facultăţii, conf. univ. dr. Adrian Iftene, recunoaşte că examenul este mult mai dificil de atît, anual picînd elevi care obţin note destul de mari la bacalaureat. „Testul nostru este printre cele mai dure din ţară, este cu mult peste nivelul examenului de bacalaureat. Cineva care a dat proba de Informatică şi a obţinut nota nouă, ar trebui să obţină la examenul nostru undeva la nota şase-şapte. Dacă se pregăteşte suplimentar, ar putea obţine note mai mari, dar foarte multe sînt sub cinci”, a declarat acesta.
Proba de aptitudini vocale, eliminatorie
La Facultatea de Teologie Ortodoxă s-au scos 130 de locuri la buget şi 100 de locuri la taxă. Elevii care doresc să se înscrie la această facultate trebuie să susțină două probe, una de aptitudini vocale și una scrisă. Prima, cea vocală, este probă eliminatorie pentru participanți, mai puțin pentru absolvenții Seminarului Teologic Liceal, care nu trebuie să o susțină. Elevii care vin de la celelalte licee au ca bibliografie Cîntările Sfintei Liturghii, din care trebuie să selecteze două sau trei cîntări pe care să le prezinte apoi în faţa profesorilor. A doua probă reprezintă suma dintre nota obținută la proba scrisă la „Învățătura de credință ortodoxă” şi media generală la bacalaureat, ambele contînd în proporție de 50%.
„Elevii care termină Seminarul Teologic sînt mai avantajaţi decît ceilalţi, ei îşi însuşesc anumiţi termeni şi sînt mai bine pregătiţi pentru proba de admitere. Examenul este mai uşor spre deosebire de anii trecuţi, are o programă clară, astfel nu sînt necesare ore de pregătire, iar dacă cineva are dificultăţi poate să apeleze oricînd la unul dintre cadrele noastre didactice”, a declarat lect. univ. dr. Constantin Iulian Damian, directorul Departamentului de Teologie Ortodoxă de la facultatea de profil a UAIC.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), metodologia examenului de admitere şi cărţile cu grile sînt puse pe site cu cîteva luni înainte pentru ca elevii să se poată pregăti. Anul acesta se scot la concurs în total 2.080 de locuri, din care 694 la buget şi 1.358 de locuri, în total, la taxă. De regulă, deoarece bătălia pe locurile de la buget este destul de mare, elevii care doresc să dea la Medicină îşi găsesc profesori de meditaţii chiar şi cu cîte un an înainte, iar cadrele didactice de la universitate sînt cele mai căutate.
„Dacă ești la Ştiințe ale naturii, ai tot ce-ți trebuie. Deci aici e relativ. Ține foarte mult de profilul pe care-l urmează fiecare. Admiterea se face după manualele care sînt aprobate de minister și pe care elevii le folosesc la școală. Cu siguranță au acces la toate informațiile necesare şi fără să facă pregătire suplimentară”, a declarat Niţa Nedea, profesor de biologie la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi. În sprijinul elevilor defavorizaţi care termină profilul științe ale naturii şi nu au bani să plătească cursuri suplimentare de pregătire vin soţii Mircea şi Niţa Nedea, ambii profesori de biologie la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, respectiv Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Aceştia au înfiinţat din propria iniţiativă un program denumit SAPED (Studii Aprofundate Pentru Elevii Defavorizați) prin care pregătesc, gratuit, elevii pentru a intra la Medicină.
Cursuri gratuite pentru elevi
Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” sînt singurele de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), care, pe lîngă media obţinută la examenul de bacalaureat, au şi examene scrise. Pentru a ajuta elevii interesați să se înscrie, reprezentanții celor două facultăți organizează cursuri gratuite de pregătire cu cîteva luni înainte de examen. La Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, media generală de admitere se obţine din adunarea notei obţinute la proba de concurs, cea de „Desen tehnic şi desen liber”, care înseamnă 80% din total, şi a mediei de la bacalaureat, care reprezintă 20%. Locurile scoase pentru sesiunea din 2017 sînt 87 la buget şi doar două locuri la taxă.
„Majoritatea studenţilor noştri sînt de la licee teoretice, aceştia sînt şi cei mai buni, o mică parte sînt de la clasele de arhitectură de la liceele de specialitate, cum ar fi Colegiul Naţional de Artă «Octav Băncilă» din Iaşi. Chiar dacă nu se mai dă, ca înainte, probă de admitere la matematică, ei fac acest obiect în anul întîi şi atunci consider că cei care vin de la un liceu teoretic să facă ore de desen, iar cei de la liceele de specialitate să facă ore de matematică deoarece profesia de arhitect este complexă şi presupune talent artistic, dar şi cunoştinţe tehnice”, a declarat conf. univ. dr. Mihai Corneliu Drişcu, decanul Facultăţii de Arhitectură de la TUAISI.
Admiterea la Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC) se face pe două domenii de studiu: Calculatoare și tehnologia informației și Ingineria sistemelor (Automatică și informatică aplicată). Înscrierea se face pe baza unui test grilă de matematică și a mediei de la bacalaureat. Testul de matematică este de tipul M1 şi se bazează pe programa de la specializarea Matematică-Informatică. În acest an facultatea oferă 262 de locuri la buget şi 67 de locuri la taxă. „Noi am presupus că viitorii studenți au nevoie de ore suplimentare şi nu toţi au nivelul de pregătire la care ne aşteptăm, aşa că din dorinţa de a-i ajuta facem deja pregătire cu ei cu două luni înainte de examen. Sînt cîteva licee foarte bune, dar în rest, nivelul nu este chiar aşa de ridicat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Vasile Ion Manta, decanul facultății.
La Teatru, orele se recuperează uşor
La Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi (UNAGE) admiterea se face pe baza unor probe de
aptitudini la toate cele trei facultăţi din cadrul universităţii: Facultatea de Teatru, cea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice şi Facultatea de Arte Vizuale şi Design. Locurile scoase la buget, în total, în acest an, sînt 185, la taxă fiind repartizate 76 de locuri. Elevii care doresc să se înscrie vor trebui să treacă prin mai multe etape ale examenului de admitere, în funcție de fiecare specializare în parte.„Noi avem o componentă a examenului care nu se adresează în special elevilor de la un liceu de arte, ci şi celorlalţi candidaţi, dar şi un program de consultanţă gratuită pentru toţi cei care doresc să dea la teatru. Cei care vin de la un liceu de specialitate o să aibă mai multe cunoştinţe despre noţiunile teoretice şi un antrenament mai bun în receptarea unor indicaţii. Aici depinde de talentul lor”, a menţionat conf. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru, director al Departamentului de Teatru al UNAGE. Aceasta a mai adăugat că elevii care vin de la o altă specializare îi pot ajunge uşor din urmă pe cei care vin de la un liceu de arte și că gradul de dificultate al examenelor nu este unul foarte ridicat. Reprezentanții universității au mai precizat că una dintre cele mai grele facultăţi din cadrul universităţii este cea de Muzică, iar aici vin de obicei elevii care termină un liceu de specialitate, care au o pregătire anterioară în domeniu, fie cu un instrument, fie la canto, iar cei care vin de la un alt liceu, care nu este de arte, nu pot recupera, de regulă, într-un an, cunoştinţele necesare.
Adaugă un comentariu