Fantasticul prins între furie și dezastru
De pe scena Iașului 29 mai 2017 Niciun comentariu la Fantasticul prins între furie și dezastru 15Librăria Cărturești din Palas Mall Iași a găzduit vineri, 26 mai, începînd cu ora 18.00, lansarea a celui de-al doilea volum din trilogia dark-fantasy de inspirație românească – „Haiganul. Furia oarbă”, a scriitorului și scenaristului de benzi desenate Marian Coman. La lansare au fost prezenți graficieni de benzi desenate, prieteni ai scriitorului, dar și adolescenți pasionați de romanele științifico-fantastice.
Conf. univ. dr. George Ceaușu, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a vorbit despre structura și tehnicile literaturii fantastice, subliniind că americanii au deteriorat acest tip de literatură prin ecranizarea lor și că eroii de astăzi nu mai sînt cavalerii, ci roboții. De asemenea, a explicat că sînt foarte puțini autori români care scriu ficțiune inspirată din mitologia dacă, pentru că folclorul românesc este destul de sărac în privința motivelor tradiționale. „Romanul nu este încărcat de nostalgie și romantism, stilul este dur și nu apelează la tot felul de invenții tehnologice, ci aruncă în scenă motive din folclorul românesc, îmbinate cu idei moderne”, a spus conf. univ. dr. George Ceaușu despre stilul volumului. Totodată, i-a îndemnat pe cei prezenți să prefere cititul în locul vizionării filmelor, pentru că acestea dăunează imaginației și comunicării.
Scriitorul Marian Coman a povestit că ideea trilogiei a început în urmă cu patru ani, cînd a scris o scurtă nuvelă pentru revista de benzi desenate „Harap Alb continuă”. Haigan sau Ochilă, personaj din basmul „Povestea lui Harap-Alb”, scris de Ion Creangă, a fost o provocare pentru cariera de scriitor, după cum mărturisea Mihai Coman, pentru că trebuia să construiască o poveste în care protagonistul putea vedea viitorul, însă nu i se putea opune. „Domnul Ceaușu spunea că se citește puțin în România, dar eu cred că benzile desenate reprezintă puntea care poate lega iubitorii de film de literatură”, a spus Marian Coman. În final, acesta a menționat că trilogia este dedicată tatălui său, care i-a susținut visul de a trăi doar din ce scrie, într-o perioadă comunistă, în care părinții impuneau copiilor să devină doctori sau ingineri.
Cartea a fost lansată în 11 orașe din țară, dintre care ultimul a fost Iașul, iar ultima parte a trilogiei va fi lansată anul viitor, sub numele „Tristețea zeilor”.
de Antonela Tănăselea
Adaugă un comentariu