Salvările, beţele din roţile Ministerului Sanatăţii
Atitudine, Cap în cap 6 iunie 2017 Niciun comentariu la Salvările, beţele din roţile Ministerului Sanatăţii 20La începutul acestui an, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a pornit o licitație pentru achiziția de noi ambulanțe, însă, conform declarațiilor făcute, pe 28 mai, de Florian Bodog, ministrul Sănătății, aceasta a fost oprită pentru că nu respecta legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Tot acesta a menționat că licitația a fost contestată și oprită de către Agenția Națională de Administrare Fiscală și nu de Ministerul Sănătății, în urma contestațiilor făcute de mai multe persoane.
Licitația pornită la începutul anului acesta se baza pe un acord încheiat, în 2016, între Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne privind achiziția noilor ambulanțe. Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgenţă (DSU) și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, susține că procedura de achiziție a ambulanțelor nu s-a putut realiza pentru că anumiți funcționari din Ministerul Sănătății au sabotat în repetate rînduri acest proces. Totodată, Raed Arafat a precizat că există posibilitatea semnării unui nou protocol pe baza celui vechi, proces care ar dura mult mai puțin decît dacă protocolul prezent s-ar anula de tot și s-ar începe realizarea unuia nou, așa cum intenționează Florian Bodog să procedeze. Ministrul Sănătății a menționat că la nivelul ministerului s-a realizat o comisie specială care se va ocupa strict de acest caz și că vechiul caiet de sarcini avea foarte multe observații, lucru care, în cazul noii comisii, nu se va mai repeta.
„Anunțul domnului ministru al Sănătății, Florian Bodog, făcut vineri la Craiova, referitor la achiziția ambulanțelor pentru SMURD și serviciile de ambulanță […] ascunde multe adevăruri nespuse și este, de fapt, pentru cei care cunosc bine situația și evoluția ei, un anunț al întîrzierii achizițiilor de ambulanțe pentru SMURD și pentru serviciile de ambulanță și nu al demarării procedurilor, care au fost deja demarate de fapt, dar nu sînt «agreate», dorința fiind de a repeta totul de la zero lăsînd la o parte munca realizată de comisii mixte care au muncit cîteva luni deja pe acest subiect la nivelul IGSU”, a explicat șeful DSU, pe pagina sa de Facebook. Acesta a mai menționat că i-a trimis o scrisoare ministrului Sănătății în care i-a explicat situația și demersurile realizate pînă acum în vederea cumpărării de noi ambulanțe. De asemenea, Raed Arafat a precizat că în cazul semnării unui nou protocol de către Ministerul Sănătății, statul nu va reuși să cumpere noi ambulanțe nici măcar în a doua jumătate a anului următor și că această întîrziere aduce mari probleme în ceea ce privește salvarea victimelor.
„Carul înaintea boilor”
Într-un comunicat de presă transmis către Agerpres, agenția națională de presă, Ministerul Sănătății a transmis că dorește să pună în practică un proiect major de achiziție a 3.000 de ambulanțe, nu doar la nivelul SMURD, ci în întreaga țară, și că această procedură trebuie să se desfășoare conform legii. „Ministrul Sănătății Florian Bodog apreciază că motivele care au determinat disputa publică inițiată de Raed Arafat […] pe tema achizițiilor de ambulanțe pentru SMURD sînt artificiale și că o directă comunicare poate rezolva problema”, se arăta în comunicatul respectiv.
În urma disputei dintre șeful DSU și ministrul Sănătății, premierul României, Sorin Grindeanu, trebuia să se întîlnească, miercuri, 31 mai, cu Raed Arafat, Florian Bodog și Bogdan Stan, președintele ANAF. Din cauza faptului că zborul lui Raed Arafat, care se afla la momentul respectiv în SUA, a avut întîrziere, întîlnirea a fost anulată, urmînd să aibă loc în cursul săptămînii acesteia, după cum a precizat Alina Petrescu, purtătorul de cuvînt al Guvernului, într-o conferință de presă.
„Eu mă aștept la soluții din partea celor cu care mă voi întîlni, în primul rînd legate de finanțare, pentru că acum, pe buget, nu există finanțare pentru achiziția acestor ambulanțe, deși punem carul înaintea boilor. E importantă și etapa asta, dar pe noi ne interesează unde se poate derula mai repede, în condiții transparente, și cum găsim sursa bugetară pentru achiziții. Aștept argumentația și din partea ministrului Sănătății, și a domnului Arafat. Aici nu e loc de orgolii, fiindcă vorbim de sănătatea oamenilor”, a declarat Sorin Grindeanu conform, adevărul.ro.
În prezent, peste 65% din parcul auto al SMURD și al Serviciului de Ambulanță are o vechime de peste opt ani și a ajuns la un stadiu avansat de uzură, după cum precizează ProTV. La Ambulanță, conform aceleiași surse, sînt în total 300 de mașini care au atins deja 700.000 de kilometri și alte 200 de salvări care au 600.000 de kilometri la bord.
Sursă foto: radiotimisoara.ro
Adaugă un comentariu