Zece luni de guvernare și două crize politice
Atitudine, Cap în cap 16 octombrie 2017 Niciun comentariu la Zece luni de guvernare și două crize politice 9Pe data de 22 septembrie, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a început urmărirea penală a fostului vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale Publice, Sevil Shhaideh. Aceasta este suspectată de abuz în serviciu întrucît pe perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice ar fi ajutat la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Mai apoi, aceleași terenuri au fost închiriate ilegal de o firmă privată. Alături de Sevil Shhaideh, DNA a menționat că sesizează Camera Deputaților în ceea ce privește urmărirea penală și a fostului ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, pentru că ar fi ajutat printr-o Hotărîre de Guvern producerea acestui act ilegal. Cu aproape o lună înainte, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ceruse Senatului formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul. Acesta este acuzat pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sînt destinate publicității.
Deciziile DNA au fost imediat criticate de membrii PSD și ALDE. „Așa cum am văzut transcrierile discuțiilor din cadrul unora dintre instituțiile statului, mă refer la procuratură, tehnica pe care au folosit-o în trecut au folosit-o și acum și anume: «scoateți repede un dosar ca să luăm presiunea de pe noi»”, a declarat, pe 1 septembrie, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, potrivit mediafax.ro. Liviu Dragnea a spus că dosarul „Belina” reprezintă un atac violent asupra Guvernului României și că scopul final este distrugerea partidului pe care îl conduce. Mihai Tudose, premierul României, a subliniat că este alături de cei trei miniștri, dar că țara noastră are nevoie de fonduri europene și atunci trebuie să sprijine „percepția de la Bruxelles” care spune că un ministru urmărit penal nu poate face parte din Guvern. Astfel, acesta a cerut demisia miniștrilor, în ciuda părerilor colegilor săi din PSD care susțineau nevinovăția miniștrilor vizați de DNA. La momentul respectiv s-a discutat despre un conflict între Mihai Tudose și Liviu Dragnea din cauza acestor diferențe de opinie din cadrul partidului majoritar din Parlament. Totodată, pe lista de remanieri a premierului s-ar fi aflat mai multe nume, dintre care Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, și Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.
După ce a părăsit sediul DNA, Rovana Plumb le-a spus jurnaliștilor că nu este vinovată și că întotdeauna a respectat legea. „Nu consider că trebuie să demisionez atît timp cît întotdeauna m-am gîndit la România”, a declarat fostul ministru al Fondurilor Europene. Însă, în timpul ședinței Comitetului Executiv (CEx), de joi seara, 12 octombrie, aceasta și-a anunțat decizia de a demisiona la fel cum au făcut-o și Sevil Shhaideh, și Răzvan Cuc. Inițial, demisiile acestora nu au fost aprobate de către CEx, dar spre miezul nopții membrii PSD s-au răzgîndit și au acceptat deciziile foștilor miniștri.
„Epoca Dragnea s-a încheiat”
Liviu Dragnea a menționat că Sevil Shhaideh, politicianul care ar fi putut să fie premierul României dacă președintele țării accepta propunea PSD, nu se află într-o stare de sănătate foarte bună. „Totuși e o femeie, indiferent cît ai fi de tare, cînd ești chemată la DNA și apare în presă ca vei fi reținută, treci printr-o situație foarte delicată”, a declarat președintele PSD, potrivit Digi24. Mihai Tudose a menționat că nu a existat un război între el și Liviu Dragnea și că, în consecință, nu se poate vorbi despre un cîștigător, cu toate acestea, președintele PSD a declarat că a existat o comunicare deficitară între ei doi. „Epoca Dragnea s-a încheiat, a fost jalnic, aproape înduioşător”, a subliniat jurnalistul Cristian Tudor Popescu pentru știrile ProTV.
În ciuda demisiilor, doi dintre foștii miniștrii nu vor rămîne fără funcții. Astfel, Rovana Plumb va fi numită la conducerea Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, Sevil Shhaideh va fi consilier de stat, iar Răzvan Cuc încă nu va deține o funcție nouă. Posturile vacante de la ministere urmează să fie ocupate de noi miniștri propuși de partidul majoritar din Parlament. Paul Stănescu, șeful PSD Olt, este propunerea PSD pentru a o înlocui pe Sevil Shhaideh în funcția de ministru al Dezvoltării și vicepremier în guvernul Mihai Tudose. Acesta se pare că este vizat de o anchetă DNA, conform hotnews.ro. Felix Stroe, președintele PSD Constanța, „un tip foarte ferm, dur și insensibil”, după cum se autocaracterizează, va fi noul ministru al Transporturilor. Marius Nica, absolvent al Academiei Naționale de Informații a Serviciul Român de Informații, va fi propus ministru al Fondurilor Europene.
Sursă foto: www.cotidianul.ro
Adaugă un comentariu