Taj Mahalul de la picioarele reginei

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Taj Mahalul de la picioarele reginei 12
Taj Mahalul de la picioarele reginei

Producția „Victoria și Abdul” a fost ime­dia­t încadrată la film biografic, deși, așa cum se menționează încă de la începutul filmului, firul poveștii nu respectă întocmai is­toria. Mai degrabă o dramă inspirată pe a­lo­curi din viața Reginei Victoria, filmul o re­aduce pe marile ecrane pe actrița bri­ta­ni­că Judi Dench, cîștigătoare a unei statuete Os­car. Aceasta a mai jucat rolul reginei Victoria în filmul Mrs. Brown, care spune povestea de pri­etenie dintre regină și scoțianul John Brown la puțin timp de la moartea iubitului Prinţ Albert. Dacă actrița a impresionat prin jocul actoricesc, speculîndu-se deja că ar pu­tea cîștiga un nou trofeu la Premiile Aca­de­mi­ei Americane de Film, nu se poate spune a­celași lucru și despre Ali Fazal, cel care l-a in­terpretat pe Abdul. Fie pentru că este e­clip­sat de talentul actriței, fie pentru că personajul nu coincide cu temperamentul ac­to­ru­lui, lui Ali Fazal îi lipsește oportunitatea de a-și pune în scenă momentul de glorie.

Abdul Karim își petrece timpul notînd într-un catalog numele deținuților din o­ra­șul indian Agra, pînă cînd i se propune să că­lătorească, alături de un alt indian, în Ma­rea Britanie pentru a-i oferi reginei un simbol al recunoștinței din partea Indiei. În fața re­gi­nei, el este natural și nu ține cont de regulile stricte de la curte, ceea ce o face pe regina Vic­toria să-l îndrăgească pe Abdul, noul ei munshi (n.r. maestru spiritual). Cei doi în­cep să petreacă foarte mult timp împreună, în ciu­da tuturor britanicilor de la curtea regală, care o acuză pe regină de trădare. Agitația a­ris­to­craților devine uneori prea supărătoare pen­tru acțiunea filmului și ajunge pe alocuri să îl transforme într-un subiect de serial despre regalitate și ascensiune politică. Relația dintre personajele principale nu este foarte bine definită și poate produce cinefilului confu­zie, căci nu se știe dacă este doar prietenie, re­la­ție mamă-fiu sau iubire neîmpărtășită din ca­u­za diferenței de vîrstă, clasă socială sau religie. Legătura dintre regina Victoria și Abdul se ba­zează pe lucrurile mărunte, pe împărtășirea de amintiri, pe obiecte cu o valoare finan­cia­ră mică, dar care amintesc de sentimente pro­funde precum colierul pe care-l primește Ab­dul și care ascunde o fotografie cu regina Vic­toria, pe fructe de mango, abia descoperite de regină, și pe lecții de hindi ținute de indian.

Regizorul Stephen Frears pune accent pe decor, atmosferă istorică și ves­ti­men­ta­ție. Uneori apelează chiar la dialecte di­fe­ri­te din India pentru a oferi veridicitate ac­țiu­nii. Povestea filmului se bazează pe cartea jur­nalistei Shrabani Basu, cea care a des­co­pe­rit, în timpul a cinci ani de cercetări, docu­mente care atestă relația de prietenie dintre regină și indian.

Cultura indiană devine de multe ori su­biect de discuție dintre cele două personaje prin­cipale și, astfel, privitorul poate afla de­ta­lii nu doar despre curtea engleză, ci și despre cum a apărut monumentul Taj Mahal și despre viața de zi cu zi a indienilor su­pra­vegheați îndeaproape de ochii britanicilor.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top