Taj Mahalul de la picioarele reginei
Fă un stop cadru 17 octombrie 2017 Niciun comentariu la Taj Mahalul de la picioarele reginei 12Producția „Victoria și Abdul” a fost imediat încadrată la film biografic, deși, așa cum se menționează încă de la începutul filmului, firul poveștii nu respectă întocmai istoria. Mai degrabă o dramă inspirată pe alocuri din viața Reginei Victoria, filmul o readuce pe marile ecrane pe actrița britanică Judi Dench, cîștigătoare a unei statuete Oscar. Aceasta a mai jucat rolul reginei Victoria în filmul Mrs. Brown, care spune povestea de prietenie dintre regină și scoțianul John Brown la puțin timp de la moartea iubitului Prinţ Albert. Dacă actrița a impresionat prin jocul actoricesc, speculîndu-se deja că ar putea cîștiga un nou trofeu la Premiile Academiei Americane de Film, nu se poate spune același lucru și despre Ali Fazal, cel care l-a interpretat pe Abdul. Fie pentru că este eclipsat de talentul actriței, fie pentru că personajul nu coincide cu temperamentul actorului, lui Ali Fazal îi lipsește oportunitatea de a-și pune în scenă momentul de glorie.
Abdul Karim își petrece timpul notînd într-un catalog numele deținuților din orașul indian Agra, pînă cînd i se propune să călătorească, alături de un alt indian, în Marea Britanie pentru a-i oferi reginei un simbol al recunoștinței din partea Indiei. În fața reginei, el este natural și nu ține cont de regulile stricte de la curte, ceea ce o face pe regina Victoria să-l îndrăgească pe Abdul, noul ei munshi (n.r. maestru spiritual). Cei doi încep să petreacă foarte mult timp împreună, în ciuda tuturor britanicilor de la curtea regală, care o acuză pe regină de trădare. Agitația aristocraților devine uneori prea supărătoare pentru acțiunea filmului și ajunge pe alocuri să îl transforme într-un subiect de serial despre regalitate și ascensiune politică. Relația dintre personajele principale nu este foarte bine definită și poate produce cinefilului confuzie, căci nu se știe dacă este doar prietenie, relație mamă-fiu sau iubire neîmpărtășită din cauza diferenței de vîrstă, clasă socială sau religie. Legătura dintre regina Victoria și Abdul se bazează pe lucrurile mărunte, pe împărtășirea de amintiri, pe obiecte cu o valoare financiară mică, dar care amintesc de sentimente profunde precum colierul pe care-l primește Abdul și care ascunde o fotografie cu regina Victoria, pe fructe de mango, abia descoperite de regină, și pe lecții de hindi ținute de indian.
Regizorul Stephen Frears pune accent pe decor, atmosferă istorică și vestimentație. Uneori apelează chiar la dialecte diferite din India pentru a oferi veridicitate acțiunii. Povestea filmului se bazează pe cartea jurnalistei Shrabani Basu, cea care a descoperit, în timpul a cinci ani de cercetări, documente care atestă relația de prietenie dintre regină și indian.
Cultura indiană devine de multe ori subiect de discuție dintre cele două personaje principale și, astfel, privitorul poate afla detalii nu doar despre curtea engleză, ci și despre cum a apărut monumentul Taj Mahal și despre viața de zi cu zi a indienilor supravegheați îndeaproape de ochii britanicilor.
Adaugă un comentariu