Abecedar pentru Fake News
Opinia de la centru 24 octombrie 2017 Niciun comentariu la Abecedar pentru Fake News 8De-a lungul lunilor trecute, „fake news” și influența rusească asupra spațiului mediatic occidental a devenit un subiect din ce în ce mai discutat. Atît în peisajul american cît și cel european, îndeosebi la Parlamentrul European. Prezent săptămîna trecută la European Youth Media Days, am avut ocazia să fac cunoștință cu aproximativ 100 de tineri jurnaliști de prin toată Europa, să văd cum se reportează ei la acest subiect și ce influență are în diferite zone ale Europei.
Deși tematica principală a workshop-ului a fost despre modalițățile de modernizare ale instuțiilor media, organizatorii de la Parlamentul European au împins tematica privind știrile false și campaniile de dezinformare venite în special din Rusia, asigurîndu-se că la fiecare întîlnire în plen există cel puțin un vorbitor pe acest subiect.
Ramo Ramón Luis Varlcarcel Siso, vicepreședintele Parlamentrului European, ne îndemna în prima zi să ne aliem împotriva acestui fenomen și să găsim mijloace necesare pentru a nu cădea într-o capcană a intoxicării, dînd exemplu cu ce se întîmplă acum în Catalonia. Mai precis, vicepreședintele spunea că nu doar instituțiile media spaniole, ci și cele catalane au relatat că referendumul de independență care a avut loc la 1 octombrie a fost ilegal, însă au existat influențe externe care încercau să convingă că a fost corect din punct de vedere legislativ.
Totuși, nu toți jurnaliștii au înțeles mesajul lui Siso, iar cineva a luat cuvîntul să-i reproșeze că transformă întîlnirea și ceremonia noastră de bun-venit într-una politică. Unii au fost de acord, aplaudînd, iar alții au așteptat cuminți să treacă momentul penibil.
În timpul prezentărilor finale, am observat cum aproape toate echipele s-au abătut de la tematica originală și au mers pe direcția trasă de la spate de către Parlament. Unele abordări au fost originale și au știut să păstreze o balanță între temperament și aciditate și au evidențiat o latură inedită a fenomenului. Au existat însă și proiecte care au mers pe o linie generală și au încercat să drege într-o oală tot subiectul, fără un unghi de abordare sau nerv, demonstrîndu-mi că oricît de multe semne de atenționare ai pe drum, tot poți cădea în capcana știrilor false. Iar asta e cel puțin înspăimîntător cînd te gîndești că majoritatea sînt colegi tineri, care ar trebui să stăpînească mecanismele de propagare ale „fake news”.
Adaugă un comentariu