Student la Universitatea Tehnică, în căutarea unui job la Continental
1001 de chipuri 16 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Student la Universitatea Tehnică, în căutarea unui job la Continental 23În fața Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului din „Tudor” e forfotă încă de la ora 10.00, de cînd a început maratonul de joburi pentru studenții de la Politehnică. Grupuri de doi-trei studenți, care se ascund de ploaie sub glugi trase pînă pe frunte, se grăbesc să termine de fumat înainte să intre din nou în clădire pentru a continua vizita pe la standurile companiilor care au venit la tîrg.
În hîrtiile rulate pe care le țin strîns în mîini își ascund CV-ul, pe care și l-au făcut chiar la intrare, după ce au completat un chestionar online cu informații despre ei. Radu Marchidan, un tip brunet și timid, este cel care a creat programul care i-a ajutat pe colegii lui să-și caute un job. „Sînt președinte al căminului unde sînt cazați studenții de la Automatică și Calculatoare. Am creat o aplicație asemănătoare în perioada cazărilor, pentru a simplifica acel proces, dar nu a putut fi implementat pentru că era nevoie de niște aprobări”, spune Radu în timp ce își frămîntă mîinile. Strădania lui a avut rezultat însă acum, cînd organizatorii i-au cerut ajutorul. Cam 60 de CV-uri au fost printate în prima zi, iar pentru ca acesta să fie complet, organizatorii au adus și o cabină foto, prin fața căreia studenții au afișat zîmbete largi, în speranța că îi vor cuceri pe angajatori.
Ultimul hop-licența
Sergiu este student în anul I de master la Mecanică și a venit la tîrg pentru a vedea ce oferă Continental. Nici nu a vizitat celelalte standuri, ci a mers direct către cortul aflat pe mijloc, unde a vorbit despre ce i s-ar potrivi cel mai bine. „Aș vrea să îmi găsesc un job în design, pentru că asta îmi place”, spune Sergiu în timp ce mai aruncă o privire către standul celor de la Continental, unde nu și-a lăsat CV-ul, ci a completat un formular de înscriere, iar Elena i-a promis că cei de la companie îl vor contacta ulterior, „în funcție de ce job credem că ți se potrivește mai bine”. E hotărît să-și înceapă cariera la această firmă, iar după ce a primit toate informațiile și-a luat colegul și s-au îndreptat către ieșire, fără a se mai uita în dreapta sau în stînga.
Deși se apropie ora închiderii, pe holurile Facultății de Inginerie Chimică încă mai mișună studenți timizi și puțin dezorientați, care încearcă să-și găsească un job, o școală de vară sau un intership. Narcis, Lucian și Cătălin sînt studenți în ultimul an la Mecanică și deși mai au un hop – licența, au ascultat sfatul profesorilor de a veni la tîrg să vorbească cu angajatorii. „Am găsit nume pe care le cunoșteam foarte bine, dar și companii de care auzisem doar numele sau chiar deloc”, spune Cătălin în faţa punctului de informare.
Ca și Sergiu, cei trei colegi ar vrea să-și găsească un job la Continental pentru că, spun ei, au deja colegi care lucrează acolo, iar „programul flexibil și salariul ok” îi atrage și pe ei. Alexandra este unul dintre studenții care-și împarte timpul între cursuri și locul de muncă. S-a angajat din luna aprilie și lucrează 20 de ore pe săptămînă. „Lucrez pe partea de proiectare și folosesc soft-uri pe care le-am învățat la facultate”, spune Alexandra care își face programul în fiecare săptămînă astfel încît să nu lipsească de la facultate.
Deși mai sînt cîteva luni pînă ce studenții din ultimul de la Politehnică vor fi ingineri cu diplomă, aceștia preferă să se angajeze încă de pe acum, ca să nu înceapă în vară, după absolvire, o cursă contra cronometru pentru a-și găsi un job care să li se potrivească.
Adaugă un comentariu