Poc, face și inima ta
Navighează pe-o pagină de carte 29 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Poc, face și inima ta 14De la „Zice că e bine. Tu zici că ești bine și te gîndești că într-adevăr ea e bine și că într-adevăr tu ești bine”, cu „Privirea ei e superbă, ca și cum ar vedea pentru prima dată ceea ce și-a dorit toată viața”, la „Tăiați mizeria asta de text! Strigă. Caleidoscopul ia chipul singurătății. Poc, face inima ta”, nu-s decît 16 pagini de dat. „Poc”, face și inima ta, cam o dată la cîteva pagini, cînd citești „Trei”, a lui Roberto Bolaño. Același autor al „Cîinilor romantici”, a „Detectivilor sălbatici” sau a volumelor „2666”, romancierul chilian merge, încă o dată, cu pași siguri, care par să-și cunoască destinația, către poezie. Dar nu către o poezie normală, care se apropie în vreun fel de versurile tradiționale, pe care noi, bieți cititori de rînd, mai așteptăm să le găsim între coperți, pe rafturile librăriilor. Versurile lui Bolaño nici măcar nu sînt versuri – sînt bucăți de proză, care-ar putea trece drept proze (foarte) scurte, dintr-o colecție mai amplă. Unele dintre ele aproape te scandalizează, cu ciudă că nu le-ai gîndit tu, cînd întorci pagina și vezi că pe întreaga foaie de hîrtie odihnesc de fapt doar mici fraze, sau propoziții, precum „Vechiul moment numit «Neah, scumpete.», sau „Personajului îi rămîne aventura și să zică «a început să ningă, șefu’»”.
Scurte, dar cu înțelesuri peste care n-ai putea trece foarte repede, poemele scriitorului chilian te fac să-ți fi dorit ca micul volum să fi fost mult mai amplu și să recunoști că, printre toate volumele de poezii pe care le-ai mai citit, cu siguranță „Trei” și-a cîștigat numele pe lista celor „de menționat”. Ușoară, fără ifose și figuri de stil care să ofere cuvintelor mai multă greutate decît ar putea duce, scriitura poemelor pare să se joace cu mintea cititorului – îi introduce cadre confortabile, îi vorbește despre frumusețea și sentimentul bucuriei de-a fi iubit, cu inocență, pentru ca aproape de fiecare dată, spre final, să-l lovească în moalele capului cu un deznodămînt crud, fără vreo legătură cu armonia trăirilor lumești.
O să te doară, dar o să te înveți cu ele, pentru că ai să-ți dai seama, citind, că n-ai să poți să lași cartea din mînă pînă cînd n-o termini și, chiar și-atunci, o să vrei s-o lași doar în mîinile altora.
Adaugă un comentariu