Cohen “cel tacut”
Navighează pe-o pagină de carte 7 aprilie 2008 Niciun comentariu la Cohen “cel tacut” 5In 1957, Leonard Cohen facea fotografii cu statuia Sfintei catolice Catherine ‘Itekawiththa, prima "piele rosie" sanctificata. Pasiunea pentru o sfinta catolica ia prin surprindere familia lui Cohen, ancorata in ortodoxismul iudaic. Dupa noua ani, Cohen termina de imaginat romanul "Frumosii invinsi", unde noptile albe ale unui "carturar batrin si pervers" cu care se identifica autorul, sint locuite de tribul si viata aceleiasi Catherine.
Dupa ce mor prietenul si sotia sa, barbatul incearca sa se salveze de la depresie, impunindu-si sa se indragosteasca de o sfinta urita, moarta de 600 de ani si despre care nu stie aproape nimic. "Frumosii invinsi" e cel mai dezinhibat roman al lui Leonard Cohen, in care imbina o sexualitate exacerbata cu un misticism coroziv. Iconita de plastic care o infatiseaza pe Catherine sau cabina publica de telefon devin pentru barbat, fetise sau repere ironic-metafizice. Un dialog interiorizat cu Dumnezeu, cu Catherine sau cu prietenul mort coaguleaza subiecte ca homosexualitatea, politica, rasismul, sau religia. "Homosexualitatea e doar un cuvint. Tu traiesti intr-o lume de cuvinte, prietene. De asta ma milostivesc sa-ti spun asta." E replica leit-motiv a prietenului sau, F. Romanul, experimental si fara intriga, porneste pe acelasi principiu, de a contura o lume din cuvinte care poate fi in egala masura religioasa, frustrata sexual sau politica, fiindca termenii care o descriu pot fi regasiti in orice jargon. "Am scris Bhagavad Gita a anului 1965" frondeaza Leonard Cohen in fata presei vremii, prezentindu-si romanul.
Experimental, liric, dar anticalofil, "Frumosii invinsi" da senzatia de Babel. Povestea e brodata cu fragmente in franceza, engleza, spaniola si greaca. Este ultimul roman scris de Leonard Cohen. Dupa ce "l-a aruncat in piata", convins ca-i va aduce destui bani, scriitorul isi incepe cariera muzicala. Mai compune doar versuri pentru piesele sale pastrind aceeasi patina de sexualitate invesmintata in discursuri existentialiste.
Din 1996 insa, canadianul de origine evreiasca, Cohen se asaza la o manastire Zen de linga Los Angeles unde dobindeste numele de Jikan, adica "cel tacut".
Oana OLARIU
Adaugă un comentariu