Cafeaua, benzina viitorului
Primul răcnet 29 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Cafeaua, benzina viitorului 15Dacă pînă acum zațul de cafea era reciclat doar de către doamne, care îl foloseau la prepararea produselor cosmetice sau drept îngrășămînt pentru flori, bărbații au început și ei să aibă interes asupra conținutului care rămîne după prepararea cafelei. Aceștia au descoperit că-l pot folosi la prepararea unui carburant ecologic pentru mașini. Conform independent.co.uk, ideea aparține companiei britanice Bio-bean, un start-up din Londra, iar proiectul va fi desfășurat în colaborare cu grupul Shell (una dintre cele mai mari companii energetice din lume), noul combustibil urmând să ajungă, pentru început, în rezervorul celebrelor autobuze roșii etajate care circulă pe străzile Londrei.
Compania a încheiat deja un parteneriat cu cîteva mii de cafenele din Marea Britanie, printre care Costa Coffee și Caffe Nero, care le vor furniza zațul de cafea necesar. Arthur Kay, fondatorul companiei care a avut această idee, spune că această țară produce în fiecare an aproximativ 500.000 de tone de zaț, iar această cantitate va fi suficientă pentru a produce aproximativ 6.000 de litri de combustibil. Practic, zațul de cafea va fi transformat în biocarburant la sediul companiei Caffe Nero, din Cambridgeshire – Londra, iar ulterior acesta va fi amestecat cu carburant diesel obișnuit și va reprezentat 20% din carburantul final. Arthur Kay a adăugat că scopul biocombustibilului este să reducă emisiile de gaze și poluarea atmosferică cu aproximativ 10-15%. Deși programul pilot are în vedere folosirea acestui produs doar de către autobuzele care circulă pe străzile Londrei, reprezentanții companiei își doresc ca pe viitor și taxiurile, autocarele sau camioanele să folosească biocarburantul produs de ei.
Bio-ben, înființată în urmă cu patru ani, a primit fondurile necesare investiției atît de la Guvernul britanic, cît și de grupul Shell și investitori privați. În prezent, membrii companiei caută alte locuri de pe teritoriul Marii Britanii unde oamenii beau foarte multă cafea pentru a-și extinde producția, iar ulterior, dacă vor avea succes, vor să deschidă astfel de centre în care vor prelucra zațul de cafea în Statele Unite ale Americii și în restul Europei.
Cu toate că pare o soluție inovativă, care ar putea să stopeze fenomenul poluării sau măcar să-l amelioreze, ideea își are originile la începutul secolului XX, în America de Sud. Cotidianul francez Le Monde amintește că în timpul crizei economice din anii ´30, mecanicii de tren din Brazilia au înlocuit cărbunii pe care îi ardeau în cuptoarele locomotivelor cu cafea.
Adaugă un comentariu