Cafeaua, benzina viitorului

Primul răcnet Niciun comentariu la Cafeaua, benzina viitorului 15
Cafeaua, benzina viitorului

Dacă pînă acum zațul de cafea era reciclat doar de către doamne, care îl foloseau la pre­pa­rarea produselor cosmetice sau drept în­gră­șămînt pentru flori, bărbații au început și ei să aibă interes asupra conținutului care ră­mî­ne du­pă prepararea cafelei. Aceștia au descoperit că-l pot folosi la prepararea unui carburant e­co­logic pentru mașini. Conform indepen­dent­.co­.­uk, ideea aparține companiei britanice Bio-bean, un start-up din Londra, iar proiectul va fi desfășurat în colaborare cu grupul Shell (una dintre cele mai mari companii energetice din lume), noul combustibil urmând să ajungă, pen­tru început, în rezervorul celebrelor autobuze roșii etajate care circulă pe străzile Lon­drei.

Compania a încheiat deja un parteneriat cu cîteva mii de cafenele din Marea Britanie, prin­tre care Costa Coffee și Caffe Nero, care le vor furniza zațul de cafea necesar. Arthur Kay, fondatorul companiei care a avut această i­de­e, spune că această țară produce în fiecare an aproximativ 500.000 de tone de zaț, iar această cantitate va fi suficientă pentru a produce apro­ximativ 6.000 de litri de combustibil. Practic, zațul de cafea va fi transformat în biocarburant la sediul companiei Caffe Nero, din Cam­bri­dgeshire – Londra, iar ulterior acesta va fi amestecat cu carburant diesel obișnuit și va reprezentat 20% din carburantul final. Arthur Kay a adăugat că scopul biocombustibilului este să reducă emisiile de gaze și poluarea at­mos­fe­rică cu aproximativ 10-15%. Deși programul pilot are în vedere folosirea acestui produs doar de către autobuzele care circulă pe stră­zi­le Londrei, reprezentanții companiei își do­resc ca pe viitor și taxiurile, autocarele sau cami­oa­ne­le să folosească biocarburantul produs de ei.

Bio-ben, înființată în urmă cu patru ani, a primit fondurile necesare investiției atît de la Guvernul britanic, cît și de grupul Shell și in­ves­titori privați. În prezent, membrii companiei caută alte locuri de pe teritoriul Marii Britanii unde oamenii beau foarte multă cafea pentru a-și extinde producția, iar ulterior, dacă vor a­vea succes, vor să deschidă astfel de centre în care vor prelucra zațul de cafea în Statele Unite ale Americii și în restul Europei.

Cu toate că pare o soluție inovativă, care ar putea să stopeze fenomenul poluării sau mă­car să-l amelioreze, ideea își are originile la în­ce­pu­tul secolului XX, în America de Sud. Coti­dia­nul francez Le Monde amintește că în timpul cri­zei economice din anii ´30, mecanicii de tren din Bra­zilia au înlocuit cărbunii pe care îi ardeau în cuptoarele locomotivelor cu cafea.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top