Nu s-a născut la Ipotești

Pastila de după Niciun comentariu la Nu s-a născut la Ipotești 144

Născută și crescută la vreo 50 de kilometri de Ipo­tești, am crescut cu Eminescu și cu cele patru volume de poezii ale sale – cu coperți albastre cartonate, pe care ma­ma i le-a făcut fratelui meu cadou cînd a împlinit vreo opt ani. Dacă „Somnoroase păsărele” o recitam de cînd eram la grădiniță, după primii doi ani de școală ști­am „Ce te legeni codrule…”, „Codrule, codruțule”, jumătate din „Scrisoarea III”, „Lacul” și primele patru strofe din „Lu­ceafărul”.

Dar vocile noastre timide, care se străduiau să im­pre­sioneze la serbări pe doamna director și pe domnʼ primar, nu o convingeau și pe doamna învățătoare că noi chiar știm cine a fost autorul versurilor pe care le reciteam. „Mihai Eminescu s-a născut la Ipotești. Mihai Eminescu este cel mai mare poet român. Mihai Eminescu a fost prieten cu Ion Creangă”, repeta toată clasa în cor cînd eram întrebați cine se afla în portretul alb-negru așezat deasupra ușii.

Ajunsă la liceu, în clasa a IX-a, am avut o profă de ro­mână care s-ar fi măritat cu Eminescu dacă s-ar fi aliniat planetele pentru ei și ar fi trăit în aceeași perioadă. Dar cum norocul a fost de partea Veronicăi Micle, profa a rămas cu divinizatul. Așa că încă din prima oră a înce­put o „recapitulare”, care s-a dovedit a fi un fel de cine știe mai multe despre poetul botoșănean. După ce ne-a chinuit cu fel de fel de detalii – unde se afla cînd a scris nu știu ce poezie, a scos asul din mînecă: unde s-a năs­cut Mihai Eminescu? „La Ipotești”, a răspuns în cor toată cla­sa, de parcă am fi avut aceeași învățătoare. Ea și-a dat ochii peste cap, și-a strîns mîinile la piept și a spus mîndră: „Ntz. Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani, iar primele zile din viață și le-a petrecut într-o casă din Centrul Vechi”.

Ne-am mutat în sala de lectură pentru o vreme, căutînd amănunte despre botoșăneanul care s-a mu­tat la Ipotești abia pe la trei ani, încercînd să accep­tăm că am avut prea mare încredere în doamnele noas­tre învățătoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top