Trezorierul e beat

Șah-mat Niciun comentariu la Trezorierul e beat 19

Nu există instituție românească mai dezarmantă prin incompetență și lipsă de eficiență decît ANAF. Pentru oricine se minte că trăim într-o țară cît de cît normală și civilizată, îi recomand orice interacțiune cu acest mamut leșinat și amețit, care ar trebui să se ocupe de taxele noastre. Am plătit pe 18 decembrie 2017 ultima tranșă din contribuțiile pe 2018, cu trei zile înainte de termenul limită (21 decembrie). Pe 5 ianuarie primesc somație și titlu executoriu (în același mesaj, deși sînt forme diferite de comunicare, care trebuie făcute pe rînd, după un anumit calendar) cum că n-am plătit nimic și urmează să suport anumite consecințe. Cu alte cuvinte, în aproape trei săptămîni, ANAF n-a fost în stare să înregistreze o amărîtă de plată. Iar exemplul meu este unul din mii, și încă unul lejer. Un individ pe nume Bogdan Glăvan povestea acum cîteva luni cum în 2016 ANAF i-a pus poprire fără să-l anunțe pe toate conturile bancare, golindu-le de tot ce avea depus în bănci, pentru că figura cu datorii pe un PFA închis în 2004. Deși i-a dat în judecată și a cîștigat, n-a mai recuperat banii furați de instituție. Și, pentru că situația nu era destul de kafkiană, în noiembrie anul trecut banca i-a comunicat că ANAF i-a pus din nou poprire pe conturi, golindu-le iar, pentru fix același lucru pentru care se judecase cu ei și cîștigase. Omul între timp a început să se intereseze de criptomonede, a investit în Bitcoini și a început să trăiască din banii cîștigați acolo, pentru că fusese deja de două ori tîlhărit de ANAF. Este trist și, cum spuneam, dezarmant, că o instituție esențială pentru mersul firesc al societății este atît de incompetentă și nesimțită cu cetățenii, purtîndu-se ca și cum ar fi deasupra legii, împingîndu-i să caute rute alternative de trai, cum ar fi tranzacția de criptomonede, descentralizate și nelegate de bănci sau de stat.

Și pentru că actuala conducere demonizează guvernul tehnocrat cu orice ocazie, dînd vina pe perioada Cioloș în încercarea de a-și masca propria incompetență, e util de subliniat că fix în perioada tehnocraților ANAF a fost legat de ghiseul.ro, contribuabilii putînd în sfîrșit să-și plătească dările online, cu cardul. Ne lăudăm cu una dintre cele mai bune viteze de internet din lume, dar pînă în 2016 trebuia să stăm la cozi infernale, uneori de cîte cinci-șase ore, să ne plătim taxele; doar cu bani gheață, evident, pentru că nu primeau carduri. Dacă mai aveați așadar nevoie de o dovadă că țara asta n-are viitor, pe lîngă cele evidente, infrastructura, sistemul de sănătate, educația, uitați-vă la ANAF, instituția care ar trebui să se ocupe de colectarea taxelor noastre, care nu e în stare să proceseze o plată în trei săptămîni și care fură bani de la contribuabili. Instituție a cărei reformare nici măcar n-a fost pomenită în programul de guvernare, și ăla nerespectat.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top