Alina Mungiu-Pippidi a conferențiat la Iași
Academia de gardă 5 martie 2018 Niciun comentariu la Alina Mungiu-Pippidi a conferențiat la Iași 23Vineri, 2 martie, Alina Mungiu Pippidi a susținut la Iași o conferință cu tema „În căutarea unei bune guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție”. Evenimentul a avut loc în Aula „George Emil” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) și a fost moderat de prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul instituției de învățămînt superior. „Apreciez și susțin acțiunile pe care Alina Mungiu-Pippidi le-a întreprins de-a lungul timpului împotriva corupției, atît prin intermediul Societății Academice din România, cît și prin intermediul Coaliției pentru Universități Curate – al cărui raport anual este un demers sănătos într-o societate democratică”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
În cadrul evenimentului, Alina Mungiu-Pippidi, cunoscută ca activist civic, și-a lansat și ultima sa carte, apărută anul trecut la editura Polirom, care a coincis cu numele conferinței. Aceasta și-a început discursul în fața ieșenilor cu rememorarea unor momente din studenție, menționînd că a absolvit UMF în anul 1988, ca șef de promoție. Apoi activista a făcut o trece în revistă a momentelor de dinainte de Revoluția de la 1989, cînd scria la Opinia studențească, a întîmplărilor de după și cum a fost prezentă corupția în țara noastră în permanență, indiferent de cine a fost condusă. Ulterior, aceasta a făcut o comparație a României cu alte țări, menționînd cum au încercat unele state să reducă acest fenomen. „Sînt doar 27 de țări care sînt cu adevărat bine guvernate, care sînt la înălțimea principiului egalității, pe care eu îl numesc universalism etic. Mai sînt 30 de țări care nu sînt departe, iar în alte 12 țări, vezi că cele două norme se confruntă, cea veche – favoritismul este foarte puternic, dar și noua normă, de universalism etic, există. În rest, 82 de democrații noi – țările care au devenit democratice după 1989 – și în România, să ne înțelegem, e absolut democrație, oricine poate să-i înjure pe Iohannis, pe Dragnea, pe Tăriceanu, nici măcar nu se mai alege cu procese civile sau penale pentru calomnie”, a menționat Alina Mungiu-Pippidi.
După ce și-a terminat prelegerea, ieșenii din sală i-au adresat întrebări acesteia, majoritatea dintre ele făcînd referire la cum vede ea România în viitor, în condițiile în care în țara noastră corupția este prezentă în toate domeniile. Alina Mungiu Pippidi le-a replicat acestora că schimbarea ar trebui să înceapă de la diferite grupuri care să lupte pentru o anumită cauză, care nu prea există în capitala Moldovei. Activista a menționat momentul tăierii teilor de pe Bulevardul Ștefan din Iași, exemplificîndu-l ca fiind singurul scop pentru care ieșenii au fost uniți. Evenimentul făcut parte din seria de Conferințe a UMF.
Adaugă un comentariu