Unde se-ndreaptă cuvintele?
De pe scena Iașului 6 martie 2018 Niciun comentariu la Unde se-ndreaptă cuvintele? 6„Cuvintele, încotro? Lingvistică pentru toate televiziunile”, carte semnată de către profesorul și lingvistul Stelian Dumistrăcel, a fost lansată joi seară, 1 martie, de la ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali”, aflată la parterul Corpului A al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Evenimentul, la care au participat dr. Gabriela Haja, cercetător principal gradul I, șef al Departamentului de lexicologie al Institutului „A. Philippide”, Iași, prof. univ. dr. Bogdan Crețu, directorul Institutului „A. Philippide” din Iași, conf. univ. dr. Ioan Milică, șef al Catedrei de limba română și lingvistică generală de la Facultatea de Litere de la UAIC și Toni Hrițac, redactor-șef al Ziarului de Iași, s-a transformat într-o adevărată dezbatere despre drumul pe care îl va parcurge limba română și dacă limba vorbită acum în societate va ajunge sau nu să înlocuiască limba literară.
Spre deosebire de antevorbitorii săi, mult mai tranșanți în privința folosirii improprii a limbii române, profesorul Stelian Dumistrăcel crede că „vom ajunge să spunem «a fost odată ca și niciodată» pentru că se spune acum «ca și ministru», fără a se ține seama de ceea ce este important”. Totuși, cadrul didactic de la jurnalism crede că „nu este vorba că trebuie să-i luăm ușor pe teoreticieni, însă ultima dată la curs am prezentat trei norme, care mă conduc și care explică, poate, cartea mea: limba reprezintă un cerc din care este foarte greu de ieșit și din care foarte puțini încearcă să iasă, cel de-al doilea este «faptul de a vorbi te scutește de a gîndi» și cam așa este. Eu acum trăncănesc și nu mai am nici o preocupare. Cel de-al treilea, «eu nu pot vorbi despre ceea ce nu știu», deci limitele limbii mele sînt limitele lumii mele, și poate fi citat și invers”.
Astfel, autorul cărții „Cuvintele, încotro? Lingvistică pentru toate televiziunile” compară limba cu un rîu înghețat, gheața fiind norma acceptată de lingviști, iar sub această normă „apa”, adică limba vorbită în societate, curge în ritmul ei. Astfel, la anumite intervale de timp, apa poate ieși din matcă și sfărîma norma, dînd apoi naștere unor noi reguli și tot așa.
Cartea cunoscutului lingvist, specialist în limbaj public și publicistic, profesor al Departamentului de Românistică, Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării şi Literatură comparată de la UAIC, reprezintă o colecție a textelor publicate în pagina de Opinii a Ziarului de Iași. De asemenea, autorul precizează că acest volum este și suportul său de curs pentru orele de la jurnalism, articolele reușind să surprindă greșeli ale discursului public, erori cărora le oferă și posibile explicații ale originii lor.
Adaugă un comentariu